Kun halutaan asentaa Debian Linux hyvin minimaalisesti, ladataan ensin ISO-image, joka on vain n. 40 Mt:n suuruinen. Imagen voi polttaa muistitikulle tai CD-levylle. Tämän jälkeen tietokone käynnistetään asennusmedialta (tikku tai CD). Imagen saa esim. täältä: http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.4/i386/iso-cd/debian-6.0.4-i386-businesscard.iso .
Ensimmäinen jännityksen aihe on, osaako Debianin asennus tunnistaa koneen verkkokortin (joko langallinen tai langaton). On tärkeää, että päästään verkkoon, koska asennus noutaa kokonaisen käyttöjärjestelmän tarvitsemat tiedostot FTP-palvelimelta.
Mikäli tietokone on vanha tai siinä ei ole paljonkaan RAM-muistia, kannattaa asentaa jokin hyvin kevyt ikkunamanageri, joka säästää muistia varsinaisille ohjelmille, kuten www-selaimelle tai LibreOfficelle. Ikkunamanagerilla tarkoitetaan graafista käyttöliittymää. Esim. LXDE on tällainen.
Asennuksen jälkeen kannattaa tarkistaa esim. komentoriviltä komennolla df -h , kuinka paljon kovalevytilaa asennus on vienyt. Yleensä päästään hyvin kohtuullisiin lukuihin, varsinkin silloin, kun jätetään graafiset käyttöliittymät KDE tai Gnome pois ja käytetään tilalle esim. LXDE:a.
Debianissa tulee luoda vähintään kaksi tiliä asennuksen aikana; root (eli pääkäyttäjä) ja tavallinen käyttäjä. Molempien tilien salasanat tulee muistaa.
RAM-muistin käyttöä voi tarkkailla komentorivillä komennolla top, josta pääsee pois painamalla kirjainta q. Kannattaa esim. käynnistää www-selain ja katsoa, kuinka paljon muistia se vie.
Debianista voi lukea lisää vaikkapa Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Debian . Nimi Debian juontuu nimistä Ian ja Debran. Alkuunpanija Debianille oli Ian Murdock.
Kokeilinpa asentaa Debianin Acer Aspire One -minikannettavaan. RAM-muistia koneessa on 1 Gt ja kovalevy on 8 Gt:n kokoinen SSD. Debian tunnisti koneen verkkokortin. Pääsin asentamaan. Valitsin minimaalisen asennuksen niin, että ainoastaan komentorivi oli käytettävissä. Seuraavaksi komensin pääkäyttäjänä apt-get install lxde. Edelleen komensin tavallisena käyttäjänä startx, jotta pääsin käyttämään LXDE-ikkunamanageria. Kaiken kaikkiaan kovalevytilaa kului vain 1,2 Gt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti