lauantai 29. tammikuuta 2011

MeeGo-pohjaiset tabletit ja minikannettavat tulevat huhtikuussa

MeeGo nähdään kuluvana keväänä, tarkemmin sanottuna huhti-kesäkuussa, tableteissa ja minikannettavissa. Intel toivoo pääsevänsä tällä tavalla tabletteihin, joissa käytetään yleensä ARM-prosessoria.


Volvolta 1,9 l/100 km kuluttava sähkö-diesel-auto

Onko se nyt sitten hyvä juttu, että dieseliä kuluu vähän, kun apuna on sähkömoottori? Tulevalla Volvo V60:llä ajetaan pihisti. Kulutus on vain 1,9 l/100 km. Nyt kiinnostaa tietää, ladataanko akut ajon aikana vai pistorasiasta.  Oli niin tai näin, kyseisellä autolla voi ajaa 50 km pelkillä akuilla. Pitäisikö ajaa moottoritien sijaan töihin paikallistietä ja vaikkapa puolet matkasta akuilla ja loput dieselillä?

Tällaisia autoja povailtiin pari vuotta sitten ja nyt ne sitten tulevat. Mikähän on seuraava sukupolvi? Alle yhden litran autot?

Lisää tietoa aiheeseen liittyen:
http://www.automerkit.fi/uutiset-trendit/go-green/artikkelit/volvolta-nelivetoinen-285hv-v60-d5-pistokehybridi-kulutus-19l100km.html?SC=1

Android 3.0 (Honeycomb) ulos jo 2. helmikuuta

Oho! Kiivas on Googlen tahti. Tableteille optimoitu versio Androidista julkaistaan jo 2. helmikuuta kuluvaa vuotta. Tästä vuodesta toden totta on tulossa tablettien vuosi.

perjantai 28. tammikuuta 2011

Android 3.0 SDK Preview paljastaa tablettien tulevan käyttöliittymän

Android 3.0 SDK Preview:n voi ladata ja asentaa omalle tietokoneelle. Kovin paljon sillä ei vielä voi kuulemma tehdä. Ohjelmalla pääsee näkemään tulevien Android-tablettien käyttöliittymän. Mm. Motorola Xoom varustetaan Android 3.0:lla.

Siispä asensin SDK:n ja loin AVD:n, jonka käynnistämiseen kului paljon aikaa. Lopulta käyttöliittymä tuli näkyviin. Kuvan yläosassa näkyviin tyhjiin ruutuihin voi raahata kaikenlaista sisältöä, kuten www-sivuja, kuvia tai videoita. Googlen julkaisema virallinen video selventää.

"Uusi" PC tulossa!

"Uusi" PC (= henkilökohtainen tietokone) odottaa käyttöönottoa. Pitää nyt vain toivoa, että kone boottaa. edelleen tulee etsiä sopivaa manuaalia, koska muuten en osaa käyttää konetta. Käyttöjärjestelmänä toimii CP/M, jota en ikinä opetellut. Nythän sen voisi tehdä. Kysymyksessä on Commodore 128, jota voi ajaa parillakin eri käyttöjärjestelmällä - myös CP/M:llä.


torstai 27. tammikuuta 2011

A-link Pad 7":n käyttöjärjestelmän voi vaihtaa toiseen helposti

A-Link Pad 7" piti nk. flashata eli koko käyttöjärjestelmä päivittää. Näistä on varoiteltu. Laitteesta saattaa tulla nk. brick eli tiiliskivi. Halusin edellisen käyttäjän kaikki tiedot kerralla pois. Homma osoittautui suoraviivaiseksi. Nyt on vahva olo, kun voi aina niin halutessa kokeilla uutta ROM-tiedostoa (eli uutta käyttöjärjestelmää), kun/jos sellainen julkaistaan.

Tein tunnuksen palveluun slatedroid.com. Siirsin omalle tietokoneelle 7-zipillä pakatun ROM-tiedoston. Raahasin SD-kortille script-nimisen kansion, jonka alla käyttöjärjestelmän tiedostot olivat. Tässä vaiheessa siirsin SD-kortin tietokoneesta Padiin. Käynnistin Padin ja odotin. Käyttöjärjestelmä asentui ja lopulta tuli poistaa SD-kortti Padista. Kun käynnistin uudestaan, ladattiin myös uusi käyttöjärjestelmä. Olipa se helppoa.

En ole varma, kuinka laillista tuollainen ROMin vaihtaminen on. Ainakin se on selvää, että alkuperäisellä ROMilla laite toimii todella hitaasti. Valitsemani ROM sisältää kiihdytyksen, jolla laitteen prosessori saadaan toimimaan mahdollisimman nopeasti ( 350 MHz -> 600 MHz). Kysymyksessä ei kuitenkaan ole ylikellotus, koska prosessori on oikeasti 600 MHz:n nopeudella toimiva ja se onkin *alikellotettu* alkuperäisessä ROMissa.

Mikäli ROMin vaihtaminen on kaikilla laitteilla noin helppoa, ei ole ihme, että siitä tulee suurta muotia.

Kuvassa A-Link Pad 7"

Android 3.0 SDK Preview saatavana

Android 3.0 -kehitysympäristön esiversio on saatavilla. Uutuutena on tuki korkeammille, tableteissa käytetyille resoluutioille.

Lue lisää:

lauantai 22. tammikuuta 2011

Suomalainen Kirjakauppa myy e-kirjoja, joita voi lukea Android-pohjaisilla laitteilla

Suomalaisen kirjakaupan sivuilla on selkeät ohjeet, kuinka e-kirja ostetaan ja siirretään luettavaksi Android-pohjaiseen laitteeseen. Minulle on vielä epäselvää, mitkä laitteet ovat tuettuja. Olisi tietenkin mukavaa, mikäli Android kuin Android kelpaisi. Ainakin Android Marketiin voi kirjoittaa hakusanan "suomalainen" ja näin client-ohjelma löytyy.

Kyllähän sitä e-kirjoja ostaisi vaan ne kun ovat kalliita kuten paperille painetutkin. Siksi käyn edelleen pääkaupunkiseudun kirjastossa tai työstän itse kirjan Wikipedian sivuista. Katso Suomalaisen Kirjakaupan sivu: http://ekirja.suomalainen.com/android/ .

Kuvissa Android-emulaattori on löytänyt Android Marketista Suomalaisen Kirjakaupan sovelluksen.


perjantai 21. tammikuuta 2011

Blogger-droid testissä

Kokeilen bloggaamista HTC Hero-puhelimella ja Blogger-droid -ohjelmalla. Hyvin toimii! Tosin kova homma naputella puhelimella.

Kuva pitää lisätä jälkeenpäin tietokoneella. Ahaa, Picasa-albumin kuvia ja YouTube-videoita voi linkata mukaan.



Published with Blogger-droid v1.6.5

torstai 20. tammikuuta 2011

iOS -ja Android-käyttöjärjestelmien käyttö näkyy jo tilastoissa

Applen iOS ja Googlen Android ovat käyttöjärjestelmiä, joita käytetään koko ajan enemmän. Joulukuussa 2010 osuudet olivat 1,69 % ja 0,40 %. Androidin osuus  kasvaa tällä hetkellä enemmän kuin iOS:n. Lue lisää NetMarketSharesta: http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=9&qpcustom=iOS,Android&sample=45

tiistai 18. tammikuuta 2011

Embedded Debian - pakko saada

25 % off! Nyt on pakko saada jostain joku vanha kannettava, jossa on CD-asema! Sitten vain asentamaan Debiania, joka on muutenkin hyvin kompakti käyttöjärjestelmä vaan sopivasti perusasennusta muuttamalla voi säästää kovalevytilasta neljänneksen. Miksi nähdä tuollainen vaiva vanhan koneen tähden? Embedded Debiania voi ajaa useilla alustoilla, mm. ARM-prosessorilla. Niinpä em. kaltaiset asennusharjoitukset ovat hyödyllisiä tulevia pikkulaitteiden (esim. matkapuhelimet) asennuksia ajatellen. Kun sopiva tietokone löytyy, kirjoitan asennusraportin. Sitä ennen kannattaa tutustua aiheeseen: http://www.emdebian.org/ .

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Luo Wikipedian artikkeleista oma kirja

Wikipediassa voi luoda oman PDF-muotoisen kirjan ilman mitään tilejä tai kirjautumisia. Syntynyttä tiedostoa voi lukea vaikkapa matkapuhelimella tai tabletilla ja miksei paperille tulostettunakin. Oman kirjan voi jopa tilata kirjan muodossa, jos niin haluaa.

Koska Wikipedian artikkeleissa ja kuvissa käyttämä lisenssi on melko joustava, kirjoja voi tarvittaessa levittää. Kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen jokaisen kuvan ja tekstin käyttöehdot. Ne löytyvät Wikipedian www-sivuilta.

Seuraa kuvia niin opit luomaan oman kirjasi. Napauta kuvia niin ne suurenevat.

Kuva 1 Napauta vasemmalta Luo kirja tai sivukokoelma.
Kuva 2 Napauta Käynnistä kirjan luontitila.
Kuva 3 Etsi sopiva artikkeli. Kuvassa haetaan Wikipedian oikean ylänurkan hakukentän avulla Linux-aiheinen juttu.

Kuva 4 Napauta Lisää tämä sivu kirjaasi. Hae toinen artikkeli ja lisää se samalla tavalla.
Kuva 5 Napauta Näytä kirja.
Kuva 6 Valitse tiedostomuodoksi pdf. Napauta Lataa.










Kuva 7 Napauta lopuksi Lataa tiedosto ja avaa syntynyt pdf.

lauantai 15. tammikuuta 2011

Android 2.2 saatavana x86-alustalle

Androidia on mahdollista ajaa Intelin prosessorilla varustetussa PC:ssä. Lataa image täältä: http://android-x86.googlecode.com/files/android-x86-2.2-generic.iso . Kirjoita image muistitikulle esimerkiksi Universal USB Installer -ohjelman avulla: http://www.tietokone.fi/softa/windows/universal_usb_installer_1_5_6 . Käynnistä PC tikulta. Usein painetaan F12-painiketta, jolloin saadaan käynnistys-valikko, josta valitaan muistitikku. Jos käy tuuri, tuloksena on Android 2.2. Tein itse kokeilun Acer ZG5 -miniläppärissä. Äänet toimivat, pääsin asentamaan ohjelmia erillisen sovelluskaupan kautta (myös ilmaisia ohjelmia oli tarjolla), YouTube ja siten flash toimi. Myös tietokoneeseen rakennettu laattahiiri pelasi. Android 2.2 on mahdollista asentaa tikulta koneelle. Kun käynnistää koneen, on mahdollista valita, ajetaanko Andoidia tikulta vai tehdäänkö asennus kovalevylle.



 Kuva: Acer ZG5 ja Android 2.2