sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Älä heitä pois vanhaa tablettia - vaihdata akku

Ensimmäiset, markkinoille muutama vuosi sitten tulleet tablettitietokoneet ovat tulleet siihen ikään, että niiden akku alkaa olla entinen. Voi vain kuvitella, mikä tilanne on muutaman vuoden päästä. Silloin tabletteja löytyy melkein jokaiselta pöydän kulmalta. Niille kaikille ominaista on yksi asia; akku ei enää pidä varausta kuten uutena.

Kuulin tarinan Samsung Galaxy Tab 7" -tabletista, jonka akku oli kertakaikkisen loppu. Omistaja osasi käyttöliittymän kuin omat taskunsa ja kokonsakin puolesta laite oli juuri passeli. Onneksi sopiva nimenomaan älypuhelimiin ja tabletteihin erikoistunut huoltoliike löytyi. Hintaa kertyi 99 € + 12 € postikuluja. Vaikka vanha tabletti oli jo kulunut, sille löytyi ja löytyy ihan parhaillaankin paljon käyttöä.

Em. akun vaihto sujui kuin siinä kuuluisassa Strömsö:ssä. Hyvä niin. Vaan kuinka moni uuden tabletin ostaja on miettinyt laitteensa elinkaarta? Olen itse seurannut Internetin kirpputoreja. Vuoden vanhat tabletit vaihtavat omistajaa ja sitten hankitaankin jo uudempi ja nopeampi laite. Tähän saattaa innostaa käyttöjärjestelmien vanheneminen. Android - ja iOS- (iPad:ssa) käyttöjärjestelmät saavat päivityksiä tuon tuosta. Lisäksi kynnys vaihtaa uuteen laitteeseen on alhainen; nimittäin tablettien hinnat sen kuin jatkavat laskuaan. Turhamaisuuskin on yksi huomattava tekijä. Pitäähän sitä olla uusinta uutta hankittuna.

On kerrassaan mainiota, että esimerkin tapaisia huoltoliikkeitä löytyy ihan täältä Suomesta. Onneksi ei sentään tarvitse lähettää tablettia vaikkapa Viroon tai kauemmaksi. Kun kahden vuoden päästä ensin vaihdatat tabletin akun, voit ehkä ladata tablettiin peräti uuden käyttöjärjestelmänkin. Erilaiset Linuxit (Ubuntu Linux, Debian) tekevät tuloaan tableteille. Ainakin kaikkein suosituimmat merkit ja mallit saavat omat Linuxit, joiden tietoturva on paremmalla tolalla kuin vanhan Androidin. Applen iPad:it ovatkin sitten asia erikseen. Niille en lupaa muita käyttöjärjestelmiä kuin Applen oman iOS:n. Vanhaa iPadia on hankala päivittää niin, että siinä olisi uusin iOS-käyttöjärjestelmä.

Elämme aikoja, jolloin laitteiden elinkaari sen kuin lyhenee. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa turhan romun kertymiseen  tai kertymättömyyteen. Akun vaihto on tehty hankalaksi, mutta ei mahdottomaksi. Kannatan lämpimästi akun vaihtoa ja samalla suomalaisen työn tukemista.


1 kommentti:

  1. Moi, kerropas minulle, mistä minä saan sitten akun HP Slate 7 2801 -malliin? Netin kautta ihan mahdotonta löytää.

    VastaaPoista