sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Esittelyssä kannettava Grid 386NX

Vain COM-porttiin kytkettävä hiiri puuttuu. Sitten pääsen käyttämään uusinta hankintaani eli kannettavaa nimeltä Grid 386NX. RAM-muistia on 4 Mt ja kovalevyä toistasataa megatavua. Värejä ei ole, mutta kuka niitä nyt kaipaisikaan. Onhan koneessa DOS ja sen päälle asennettuna Windows 3.1. Edellisen käyttäjän jäljiltä on paljon softaa asennettuna; mm. Lotus 123. Åäö-näppäimet löytyvät ja toimivat. Jonkin verran ääntä tulee tuulettimesta. Levykeaseman avulla saan siirrettyä tiedostoja koneen ulkopuolelle.

Vajaa parikymmentä vuotta sitten Grid-kannettava oli kova sana. Itse asiassa vasta vuosituhannen vaihteessa kannettavat kirivät pöytäkoneien kanssa samalle viivalle ja kotikäyttäjä saattoi hankkia kannettavan ainoaksi koneekseen kaikenlaista toimintaa silmällä pitäen. Niinpä Grid on mahtanut joskus aikanaan maksaa aika paljon, onneksi ei enää maksanut juuri mitään :).

Gridissä pyörivä Windows 3.1 oli se käyttöliittymä, jonka avulla opettelin käyttämään mm. leikepöytää ja vetämään tiedostoja kovalevyltä levykkeelle ja takaisin. Siksi tällaisen kannettavan koneen saaminen käsiin on hauskaa. Tulee mieleen ajat, jolloin vain pienessä osassa kotitalouksista (ja työpaikoista) oli käytössä tietokone.


1 kommentti:

  1. Terve! Sain muutama päivä sitten samanlaisen vehkeen, ja olen yrittänyt saada sitä toimintakuntoon. Akku ja laturi puuttuu kokonaan, mutta virtaa suoraan akun liittimiin niin alkaa pyörimään.

    Mutta sitten tuli toinen ongelma, nimittäin kone huutaa Setup-levykettä heti käynnistettäessä. Ei meinaa Googlesta löytää latauslinkkiä mihinkään, mitä voisin koittaa levykkeelle laittaa. Tiedätkö asiasta mitään, jos vaikka sinulta löytyisi tuollainen levyke tai jos ongelman voisi kiertää jollain ?

    VastaaPoista