maanantai 28. helmikuuta 2011

KML-tiedosto Sports Trackerista Google Mapsiin

Kännykässä toimiva Sports Tracker-ohjelma tallentaa esimerkiksi hölkätyn matkan koordinaatit, jotka voidaan siirtää Google Mapsiin (tarvitaan Gmail-tili). Näin saadaan näkyville kartta, joka voidaan puolestaan lähettää Gmail-tilin omaaville.

Käytännössä toimitaan seuraavasti:

1) Asennetaan Sports Tracker kännykkään.

2)  Napautetaan Sport Trackerista päälle New Workout.

3) Kuljetaan jokin matka ja lopetetaan Workout.

4) Etsitään Sports Trackerin valikoista Export-kohta, joka antaa tallentaa kuljetun matkan nk. KML-muodossa. Tallennetaan KML-tiedosto puhelimen muistikortille ja siirretään joko USB-johtoa pitkin tai Bluetoothin avulla tietokoneelle.

5) Siirrytään Google Mapsiin ja napautetaan vasemmalta ylhäältä Omat kartat, Luo Uusi Kartta, Tuo, etsitään Browse-painikkeen takaa KML-tiedosto ja lopuksi painetaan Lataa tiedostosta.


6) Toinen Gmail-tilin käyttäjä voi saada tietoa syntyneestä reitistä monipuolisesti. On mahdollista seurata RSS_syötettä tai vastaanottaa sähköpostilla suora linkki. Katso ao. kuva.

perjantai 25. helmikuuta 2011

Fedora muistitikulle

Yleistä

Fedora-projekti tarjoaa Linux-live-kuvan (=iso-image), jonka voi kirjoittaa joko muistitikulle tai CD-levylle. Fedora on mahdollista asentaa live-kokeilun jälkeen tikulta tai CD-levyltä.

Live tarkoittaa, että tietokone käynnistetään muistitikulta tai CD-levyltä eikä kovalevyn tietoja tässä vaiheessa menetetä. Kun edetään kovalevyasennukseen, on oltava tarkkana, mikäli halutaan säilyttää esim. Windows rinnan Fedoran kanssa kovalevyllä.

Live-kuvan siirto omalle tietokoneelle

Live-kuvan voi siirtää omalle tietokoneelle osoitteesta:
http://fedoraproject.org/fi/get-fedora

Live-kuvan kirjoittaminen muistitikulle Windowsissa

Jotta live-kuva voitaisiin kirjoittaa muistitikulle, tarvitaan sopiva ohjelma, joita on olemassa useita. Valitaan tällä kertaa Windowsissa toimiva UNetbootin. Sen voi ladata omalle tietokoneelle seuraavasta osoitteesta: http://unetbootin.sourceforge.net/ . Muistitikun koon tulee olla 1 Gt+.


Tietokoneen käynnistäminen muistitikulta

Nykyaikainen tietokone käynnistyy muistitikulta. Yleensä painetaan jotakin funktionäppäintä koneen käynnistymisen yhteydessä. Omassa koneessani tuo näppäin on F12.

Googlen Chrome OS - milloin se saadaan virallisesti ulos?

Googlen toinen käyttöjärjestelmä Chrome OS on jäänyt toistaiseksi Androidin varjoon. Vieläkö pilvikäyttöjärjestelmä on ajankohtainen (lue: myykö se)? YouTubesta löytyvä Googlen mainosvideo selventää Chrome OS:n ideaa.




lauantai 12. helmikuuta 2011

Android 2.3.1 (Gingerbread) N900:ssa

N900:lle on saatavana oma "porttaus" eli siirros Androidista nimellä NITDroid (NIT= Nokia Internet Tablet). Olen jo aiemmin tammikuussa 2011 asentanut NITDroidin ja nyt päivitin sen. Lopputuloksena on Android 2.3.1 (Gingerbread) N900:ssa.

Päivitys tapahtuu Linuxin komentorivillä Maemossa. Kun N900:n käynnistää, päästään valitsemaan Maemon ja NITDroidin välillä. Aivan kaikki ominaisuudet eivät vielä toimi NITDroidin puolella. Niinpä on hyvä, että molemmat käyttöjärjestelmät ovat tarvittaessa käytettävissä. Otin oikein kuvan todisteeksi. Kun sitä katsoo oikein tarkasti, voi huomata Androidin versionumeron 2.3.1 (kannattaa napauttaa kuva suuremmaksi).


Kannattaisiko hankkia käytetty N900 testipenkiksi? Kyllä, koska uudet Android 2.3 -puhelimet ovat vielä harvassa ja kalliita. Toisaalta ei, koska Android 2.3 saattaa jäädä N900:n viimeiseksi "porttaukseksi" eli siirrokseksi. Seuraava Android 3.0 voi olla jo liian raskas N900:lle.

NITDroidin Päivitysohjeet löysin tästä blogista: http://damstin.blogspot.com/2011/01/installing-gingerbread-nitdroid-231.html .

tiistai 8. helmikuuta 2011

Chromium OS muistitikulle

Chromium OS (tai Chrome OS) on Googlen käyttöjärjestelmistä se vähemmän tunnettu. Android vie tällä hetkellä kaiken huomion.

Koska Chromium OS on saatavana ja se vieläpä toimii hyvin, käydään läpi, kuinka käyttöjärjestelmä kirjoitetaan muistitikulle ja kuinka ohjelmia asennetaan.

Ladataan ensin nimimerkki Hexxehin sivulta image: http://chromeos.hexxeh.net/vanilla.php . Joka yö julkaistaan nk. "vanilla nightly build". Image on tar.gz -muotoinen ja se puretaan 7-zip -ohjelmalla.

Seuraavaksi image kirjoitetaan vähintään 2 Gt:n kokoiselle muistitikulle. Homman osaa Win 32 Disk Imager. Sen voi ladata osoitteesta  https://launchpad.net/win32-image-writer/+download . Win 32 Disk Imager käynnistetään paketista löytyvää exe-tiedostoa kaksoisnapauttamalla.


Kun muistitikku on valmis, minikannettava käynnistetään tikulta. Tämä tapahtuu useissa tapauksessa pitämällä näppäintä F12 pohjassa käynnistyksen yhteydessä. Minun Acer Aspire One toimi Chromium OS:n kanssa todella hyvin. Mm. pääsin wlaniin. Vain äänet jäivät kuulumatta. Pitää jättää jotain tulevillekin versioille ;-).



Chromium OS on ladannut sovelluksia Chrome Web Storesta (yllä oleva kuva). Näyttää toimivan.

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Kokeillaanpa Chrome Web Storea Googlen uudella Chrome 9 -selaimella

Chrome-selain on ehtinyt jo versioon 9. Uutta on mm. Chrome Web Store. Kokeillaan asentaa selain muistitikulle ja edelleen selaimen yhteyteen ohjelmia Chrome Web Storesta. Näin saadaan mahdollisesti tietää, minne Chrome asentaa ohjelmat ja myös se, kuinka suurikokoisia asennettavat ohjelmat ovat. Jokohan sitä selviäisi pelkällä www-selaimella kaikista arkiaskareista?

Portable Chrome 9, joka asentuu muistitikulle, löytyy osoitteesta: http://portableapps.com/apps/internet/google_chrome_portable . 

Chrome 9 pitää oikein asentaa muistitikulle - pelkkä raahaaminen tikulle ei riitä. Kun tiedustellaan asennuskansiota, kannattaa olla hereillä. Polun alkuun pitää kirjoittaa oman muistitikun asematunnus ja kenoviiva. Minä käytin F: -asemaa. Valitsin lisäksi kieleksi suomen.



Siellä se selain majailee muistitikulla. Näyttää olevan valmiina app-niminen kansio. Jospa sovellukset asentuvat sinne?


Nyt on selain käynnistetty ja siirrytty osoitteeseen https://chrome.google.com/webstore . Ohjelmia näyttää olevan runsaasti saatavilla. Hinnoista en tiedä, valitsen vain ilmaisia.


Tweet Deck on kuulemma hyvä ohjelma. Etsitäänpä se ja asennetaan. Web Storesta löytyy oikeasta yläkulmasta hakukenttä, jonne syötetään haettavan ohjelman nimi. Kun ohjelma on löytynyt, painetaan Install.



Ahaa! Install-painikkeen painamisen jälkeen tarvitaan Gmail-tili, jotta päästään asentamaan sovellus. Ei ole ilmaisia aterioita! No nyt Google varmaan tietää, mitä ohjelmia asennan? Niinkö?

Sovellus löytyy, kun painaa Control-T, joka avaa uuden välilehden. Siellä on ohjelman kuvake valmiina.


Sovellus käynnistyy... ja tuntuu toimivan.


Miltähän Tweet Deck näyttää muistitikulla? On siellä jotain pientä, kun hakee sanalla Tweet. Jaahas, vielä jää "jumpattavaa". Onko tuo sovellus tosiaan vain yksi www-sivu muiden joukossa ja Google kutsuu tällaisia ohjelmiksi (= App)? Mikäli näin on, ymmärrän, että mitään suurempaa ei asenneta tikulle. Vaan kun tikun valo vilkkui pitkään, kun ohjelma asentui. Hmm, pitää selvitellä lisää...