maanantai 4. maaliskuuta 2013

Onko seuraavassa kannettavassasi ARM? Apple Airissa saattaa jo pian olla

Apple saattaa siirtyä Air-kannettavissaan omiin ARM-arkkitehtuuriin perustuviin prosessoreihinsa. Ennustan, että vähän Applen jälkeen useat muutkin tietokonevalmistajat kipittävät kiltisti perässä.

Applella on helppoa, sillä se sovittaa Mac OS X -käyttöjärjestelmänsä Airille (ja on tainnut jo tehdä näin iPhonen ja iPadin osalta) ja alkaa myydä Airia. Oma prosessori, oma käyttöjärjestelmä, kuulostaa hyvin "Applelta", eikö?

Mutta muiden, PC-puolelta tuttujen valmistajien pitää miettiä tarkkaan, mitä tarjoavat. Samsung valmistaa jo nyt ARM-pohjaista ChromeBookia, jossa siis pyörii käyttöjärjestelmänä Googlen Chrome OS. Voiko kovin moni muu, vaikkapa Dell, enää mahtua tuohon ryhmään? Riittääkö, että yksi valmistaja suoltaa Chromebookeja? En tiedä. Microsoftilla on oma Windows RT-käyttöjärjestelmänsä, joka ei ole myynyt hyvin. Mikä tai kuka valmistaja enää haluaa tarjota enempää kyseisiä kannettavia? Onkos niitä muita merkittäviä ARM-käyttöjärjestelmiä kuin Chrome OS ja Windows RT? Ei nyt tule mieleen.

En mene tässä kirjoituksessani Applen enkä muiden valmistajien syihin, miksi ne valitsisivat ARM:n vaikkapa Intelin sijaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kunhan 64-bittinen ARM-prosessori saadaan markkinoille, syntyy uudenlainen PC, jossa vanhat tutut osat on korvattu uusilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti