lauantai 28. tammikuuta 2012

Wanhassa PowerBookissa on nyt uusin Debian

Aiemmin jo kirjoitin, että wanha PowerBook tulee päivittää. Mac OS X 10.4 sai mennä ja tilalle tuli Debian 6.0.3 (PowerPC-versio). On suorastaan juovuttavaa, että vuoden 2002 tietokoneessa, jossa on 768 Mt RAM-muistia ja 20 Gt:n kovalevy, voi ajaa aivan viimeistä huutoa olevaa käyttöjärjestelmää. Itse asiassa tämä teksti on kirjoitettu Iceweasel-selaimessa Blogger-palvelussa. Verkko toimii, åäö-näppäimet ovat ok. Sen sijaan Flash ei oikein jaksa vieläkään. Ei se mitään. Onhan kone sentään tietoturvallinen.

Menettikö tämä Macci nyt kruununsa, kun luovuin Mac OS X -käyttöjärjestelmästä? Ei mielestäni. Kaupallisella puolella ei yksinkertaisesti ole tarjota enää mitään tälle tietokoneelle ja varmaan jonkun mielestä kone pitäisi romuttaa. Vaan minulle vuoden 2002 tietokone on vielä aivan käyttökelpoista tavaraa. PC-koneisiin olen usein asentanut Debianin sen keveyden ja päivitettävyyden takia. LXDE-ikkunamanageri säästää keskusmuistia sovelluksille. Näin mm. OpenOffice.org saadaan käyntiin asiallisessa ajassa.

Itse asiassa yhdistelmää PowerPC + Debian Linux kehutaan ja sen sanotaan olevan "rock solid". Jaahas, Debianin tulisi siis pysyä hyvin pystyssä tässä raudassa.

Ai miten asennus sujui? Jos on ikinä asentanut Debianin tai Ubuntun merkkipohjaisesti (= ei graafisesti), onnistuu myös Debianin PPC-version viritys tuosta vaan. Painoin lähinnä enteriä asennuksen aikana. No ok, kun aloitin, pidin c-näppäintä pohjassa niin sain CD-aseman eloon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti