sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Debian Linux sopii vanhaan tietokoneeseen

Siinä missä Windows vaatii paljon mm. muistia tietokoneelta Debian Linux selviytyy vähemmällä. Jopa verrattuna muihin Linux-levitysversioihin kuten Ubuntuun Debian toimii jouhevammin. Tämä selittyy sillä, että Debian käynnistää mahdollisimman vähän prosesseja ja siten käyttää annetut resurssit järkevästi.

Kun halutaan asentaa Debian Linux hyvin minimaalisesti, ladataan ensin ISO-image, joka on vain n. 40 Mt:n suuruinen. Imagen voi polttaa muistitikulle tai CD-levylle. Tämän jälkeen tietokone käynnistetään asennusmedialta (tikku tai CD). Imagen saa esim. täältä: http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.4/i386/iso-cd/debian-6.0.4-i386-businesscard.iso .

Ensimmäinen jännityksen aihe on, osaako Debianin asennus tunnistaa koneen verkkokortin (joko langallinen tai langaton). On tärkeää, että päästään verkkoon, koska asennus noutaa kokonaisen käyttöjärjestelmän tarvitsemat tiedostot FTP-palvelimelta.

Mikäli tietokone on vanha tai siinä ei ole paljonkaan RAM-muistia, kannattaa asentaa jokin hyvin kevyt ikkunamanageri, joka säästää muistia varsinaisille ohjelmille, kuten www-selaimelle tai LibreOfficelle. Ikkunamanagerilla tarkoitetaan graafista käyttöliittymää. Esim. LXDE on tällainen.

Asennuksen jälkeen kannattaa tarkistaa esim. komentoriviltä komennolla df -h , kuinka paljon kovalevytilaa asennus on vienyt. Yleensä päästään hyvin kohtuullisiin lukuihin, varsinkin silloin, kun jätetään graafiset käyttöliittymät KDE tai Gnome pois ja käytetään tilalle esim. LXDE:a.

Debianissa tulee luoda vähintään kaksi tiliä asennuksen aikana; root (eli pääkäyttäjä) ja tavallinen käyttäjä. Molempien tilien salasanat tulee muistaa.

RAM-muistin käyttöä voi tarkkailla komentorivillä komennolla top, josta pääsee pois painamalla kirjainta q. Kannattaa esim. käynnistää www-selain ja katsoa, kuinka paljon muistia se vie.

Debianista voi lukea lisää vaikkapa Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Debian . Nimi Debian juontuu nimistä Ian ja Debran. Alkuunpanija Debianille oli Ian Murdock.

Kokeilinpa asentaa Debianin Acer Aspire One -minikannettavaan. RAM-muistia koneessa on 1 Gt ja kovalevy on 8 Gt:n kokoinen SSD. Debian tunnisti koneen verkkokortin. Pääsin asentamaan. Valitsin minimaalisen asennuksen niin, että ainoastaan komentorivi oli käytettävissä. Seuraavaksi komensin pääkäyttäjänä apt-get install lxde. Edelleen komensin tavallisena käyttäjänä startx, jotta pääsin käyttämään LXDE-ikkunamanageria. Kaiken kaikkiaan kovalevytilaa kului vain 1,2 Gt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti