sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kansa jakautuu kahtia - toisilla on töissä mukana omat viimeisimmät vermeet ja toisilla ei

Työnantajan tulee hankkia työvälineet. Työnteon ei tule aiheuttaa työntekijälle kustannuksia. Näin asia on ollut jo pitkään vaan muutos on jo tullut. Nimittäin työntekijät ottavat työpaikoille työnantajan hiljaisella suostumuksella omia viimeistä huutoa olevia laitteita. Nämä tablettitietokoneet ja älypuhelimet on jopa lupa liittää työpaikan verkkoon - mikäli työntekijä lupautuu ottamaan itse vastuun laitteen asetuksista ja ylläpidosta.

On toki mukavaa, että nykyään niin lyhytikäisiä laitteita myös käytetään eikä pidetä kaapissa pölyttymässä. Vaan kun kaikilla ei ole varaa hankkia uusinta tietotekniikkaa. On heitä, jotka parin vuoden välein vaihtavat omat laitteensa uusiin ja sitten se osa kansaa, joka voi korkeintaan ihailla kodinkoneliikkeissä esimerkiksi kosketusohjattavia tabletteja.

Joku saattaa sanoa, että tabletit ja älypuhelimet senkuin halpenevat. Onko mikään iso asia hankkia kolmensadan euron tablettia? Joillakin ei kerta kaikkiaan ole tuollaisia ylimääräisiä varoja, mutta tärkeämpää on huomata se, että työntekijöitä ei voi erotella tai arvottaa työpaikalla sen mukaan, mikä vimpain sattuu olemaan povitaskussa.

Suomessa on perinteisesti voinut saada mm. koulutusta PC-laitteisiin ja sovelluksiin liittyen esimerkiksi kansalaisopistoissa. Lisäksi alan suomenkielinen kirjallisuus on ollut riittävää. Kun nyt laitepuoli on fragmentoitumassa ja kuluttaja voi hankkia PC:n lisäksi tabletin tai älypuhelimen, samalla käy niin, että kaikkia kansalaisia ei tavoiteta ja näin osa jää paitsi. Monelle riittää kotiin hankittu kannettava tietokone ja Internet-yhteys. Ehdotan, että kaikille halukkaille työntekijöille kautta maan tarjotaan mahdollisuus tutustua uusimpiin laitteisiin työpaikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti