perjantai 15. kesäkuuta 2012

Taatto kysyy: Mikä "ysärissä" oli niin kauheaa?

Nykyään saa lukea yhä enenevässä määrin kirjoituksia, joissa ilkutaan 1990-lukua eli nk. "ysäriä". Tällainen taatto kuten minä, yritin lähinnä löytää töitä tuona aikana. Vajaa viisi vuota menikin erilaisissa pätkätöissä eikä mm. maksetuista kesälomista ollut tietoakaan. Muistelen hämärästi, että 1980-luvulla naureskeltiin puolestaan 1970-luvun tempauksille, muodille jne.

Tietotekniikassa 1990-luvulla tapahtui hyvin paljon muutoksia, mikä näkyi varsinkin kotitalouksissa. Siinä missä 80-luvulla koteihin oli hankittu esimerkiksi Commodore 64 -tietokone, 90-luvulla PC:t valloittivat nk. kehittyneet maat. Tämä onnistui pitkälti siksi, että Compaq ratkaisi, kuinka BIOS-piirin voi rakentaa ilman IBM:n apua. Näin saivat alkunsa halvat "autotallitietokoneet", jotka kasattiin pienissä yrityksissä - ihan täällä Suomessa. Oma 486-tietokoneeni maksoi vuonna -92 tuollaiset 12 500 mk. Ei paha.

Edelleen hankintaan tulivat tietokoneen CD-asemat, jotka halpenivat. Samalla alkoi CD-levyjen myynti. Oli Muumia ym. interaktiivista romppua. Myös modeemi oli suosittu kapistus. Omani maksoi noin 1 500 mk 90-luvun puolivälissä. Modeemilla käytiin pikaisesti pankissa tai imuroitiin sähköpostit. Vain helsinkiläiset saattoivat surffata www-selaimella tuntikausia, koska HPY veloitti vain yhden sykäyksen verran klo 17 jälkeen. Epäreilua maakunnan asukkaille! Ai niin, otin käyttöön Netscape 0.9:n 90-luvun puolivälissä. Ei taustaväriä, kymmenkunta tagia, joiden avulla laadittiin www-sivuja. Se oli niin selväpiirteistä silloin :D!

Microsoft tarjosi 90-luvun loppupuolella Windows NT 4.0-käyttöjärjestelmää. Kun tukihenkilö lähti töissä pois koneeni luota, kone antoi sinisen ruudun eikä enää toiminut. Itse asiassa koko 90-luvun ajan piti painaa koko ajan Control-S, jotta työ varmasti tallentui. Konehan saattoi kyykätä milloin vain. Epävarmaa! Linux puolestaan toimi varmasti, mutta vain komentoriviltä. Graafinen käyttöliittymä oli vasta tulossa, samoin graafiset ohjelmat. Netscape ja StarOffice eivät näyttäneet ja tuntuneet hyviltä Linuxin päällä. Applella puolestaan oli pitkään vaikeuksia ja jotain omituisia pomoja vähän samaan malliin kuin Nokialla nykyään. Kauheasti oli selittelyä ja vähän saatiin aikaan. Lopulta Steve Jobs astui kehiin ja johan alkoi tapahtua.

Lopulta "ysäri" päättyi ja päästiin mm. kiinteiden Internet-yhteyksien aikaan. Se on mielestäni tärkeä virstanpylväs. Internetissä käytetty aika lisääntyi huomattavasti. Internet oli olemassa - niin hyvässä kuin pahassa.

Jokainen (nuori) sukupolvi taitaa aina naureskella edelliselle aikakaudelle. Itselleni 90-luku oli paitsi työn etsimistä ja selviytymistä myös muutoksen aikaa nimenomaan tietotekniikan osalta. En kylläkään haikaile mitenkään takaisin 90-luvulle korkeiden modeemipuhelinlaskujen ja horjuvien käyttöjärjestelmien aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti