maanantai 29. joulukuuta 2014

Käytettyä puhelinta metsästämässä - kolme esimerkkiä

Käytetyn puhelimen ostaminen on haastava homma

Käytettyä puhelinta ostaessa pitää olla tarkkana. Kouraan voi jäädä joko erittäin hyväkuntoinen takuulla varustettu kapula tai pelkkä tiiliskivi. Tässä on kolme esimerkkiä:

Nexus 5

Tämän puhelimen valmistus on joko jo loppunut tai loppumassa ihan pian. Käytetyn hinta pyörii nettikirpputoreilla haarukassa 200-220 €. Uusi Nexus 6 on saapunut ja moni haluaa päästä eroon vanhemmasta viitosmallista.

Nexus 5 on hyvä valinta, koska puhelin tulee saamaan melko varmasti vielä yhden suuremman päivityksen (Android M). Tuki 4G:lle on iso etu. Nexus 4:ssa 4G ei ilman "vippaskonsteja" toimi. Kun Google lopettaa Nexus 5:n tukemisen, voi aina asentaa tilalle esimerkiksi CyanogenModin. Tämä toki vaatii perehtymistä, mutta CyanogenModin avulla Nexus 5:n käyttöikä pitenee vuodella tai parilla.

Jos olisin ostamassa Nexus 5 -puhelinta, etsisin lähietäisyydeltä hyväkuntoisen yksilön, joka on ostettu vuoden 2014 aikana ja jolle löytyy ostokuitti suomalaisesta kivijalkakaupasta. Näin takuuasioissa ei ole epäselvyyttä. Kannattaa muistaa, että takuu kestää kaksi vuotta. Ensimmäinen vuosi on varsinaista takuuta ja toinen vuosi nk. virhevastuuta.

iPhone 5

Applen puhelimet pitävät arvonsa hyvin. Ostin tyttärelle lähes uuden iPhone 5:n kesällä 2014 hintaan 300 €. Saimme ostokuitin suomalaiseen kivijalkakauppaan ja lähes kaksi vuotta takuuta. Akku oli hyvässä kunnossa eikä puhelimessa ollut kolhuja. Jouduin tarkkailemaan ilmoituksia pitkään. Lopulta sopiva yksilö löytyi. Vaikka hinta oli vähän korkea, ostin, kun osui kohdalle.

Käytetyn iPhone 5:n hinta on tällä hetkellä (vuodenvaihde 2014-2015) 220-250 €. Halvempiakin toki saattaa löytyä, mutta silloin puhelin on usein aika kolhiintunut. Apple julkaisee todennäköisesti ensi kesänä iOS 9:n. Samalla mm. iPhone 4S jäänee ilman päivitystä ja saattaa jopa muuttua tietoturvattomaksi, jos "reikiä" löytyy eikä niitä paikata. Mm. iPhone 4 on turvattoman puhelimen maineessa.

iPhone 5 on ihan hyvä valinta. On muistettava, että kapula kannattaa laittaa kiertoon ja myydä viimeistään syksyllä 2015, koska uusia päivityksiä ei iPhone 5 enää saa iOS 9:n jälkeen. Mitään Androidista tuttua CyanogenModia ei Applen puhelimille ole tarjolla. Jos haluaa olla vähän aikaa rauhassa, kannattaa ostaa iPhone 5S (joiden hinnat ovat toki korkeammat kuin iPhone 5:n).

Jolla

*Suomalaisen* puhelimen valinta on nykyään helppoa. Sehän on Jolla. Tosin ko. puhelimen tehtaita ei taida olla Härmässä vaan jossain päin Aasiaa. Siinä mielessä Jolla on ihan yhtä kelmi kuin muutkin puhelinvalmistajat (vrt. luottokorttitietokone Raspberry Pi, joka valmistetaan sentään Walesissa).

Jollan saa edullisesti. Hinnat vaihtelevat nettikirpputoreilla välillä 100-150 €. Hyväkuntoisiakin löytyy ja Suomi on paikka, jossa taitaa olla ko. puhelimia eniten maailmassa (asukaslukuun suhteutettuna).

Jollalla on tarjolla vain yksi puhelinmalli. Siinä on melko usein päivittyvä käyttöjärjestelmä Sailfish OS (Nokian MeeGo:sta kehitetty) ja 4G-tuki. Käyttöliittymää pitää kuulemma opetella jonkin verran. Ostokuitin ja takuun kanssa kannattaa olla tarkkana. Osa Jollan puhelimista kun on suoraan Jollan itsensä myymiä ja kuitti saattaa löytyä myyjältä vain digitaalisessa muodossa.

Jätä käytetty väliin, jos päätä huimaa - osta uusi?

Käytetyn puhelimen myyjiä on joka lähtöön. Mikäli emmit, kannattaa ostaa uusi puhelin. Esimerkiksi Samsung Galaxy Trend Plus maksaa uutena suomalaisessa kivijalkakaupassa alle 80 €. Myös Windows Phone -pohjaiset puhelimet ovat edullisia uusina.

CyanogenMod Nexus 4 -puhelimessani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti