lauantai 19. marraskuuta 2011

Ubuntu 11.10 ja Saunalahti 4G


Tökkäsin Saunalahden Huawei E398-nettitikun pienen Acer minikannettavan kylkeen. Koneessa on uusin Ubuntu 11.10. Ubuntu tunnisti nettitikun. Käynnistin velhon, jonka avulla loin uuden 3G-yhteyden ( tai siis 4G-yhteyden...). Homma meni aivan samalla tavalla kuin aiemmin olen toiminut 3G:n ja mokkuloiden (eli nettitikkujen) kanssa. Nk. APN piti muuttaa. Velho ehdotti APN:ksi "internet.saunalahti". Sen pitää olla ainoastaan "internet". Sain yhteyden ja kokeilin heti Speedtest.net-palvelua. Ajankohta oli noin klo 21.30 perjantai-iltana ja paikkaunta Helsingin Pikku Huopalahti. Pääsin melko hyvään vauhtiin (katso kuva).

En ole varma, onko yhteyteni aito 4G (LTE) vaiko vain dual-carrier eli kaksi 3G-kanavaa yhdistettynä. En tiedä, mistä voisin asian tarkistaa. En osaa pakottaa nettitikkua LTE-verkkoon.

Parasta tässä kokeilussa oli, että nettitikku toimi tuosta vaan. Vain APN piti vaihtaa. Toivotaan, että tuki Huawei E398-nettitikulle säilyy tulevissa Ubuntu-versioissa yhtä hyvänä.
Pieni miniläppäri ja iso nettitikku sopivat hyvin yhteen.


Vauhtia oli 25 megabitin verran.

4 kommenttia:

 1. Jaha testasit 4G.tä
  Se on ihan lapsenkengissä vielä kun vasta on alkanut koko homma. Menee varmasti ainakin vuosi ennenkuin se toimii kunnolla.
  ubuntussa on kyllä hyvä se nettitikun asennusmahdollisuus kun se toimii niin helposti ja nopeasti. En ole vielä kokeillut sitä nelosta enkä taida hommakkaan sitä liittymää
  Mulle riittää 3G ja se toimii hyvin jo melkein joka paikassa jopa skypettely kännykäälä onnistuu :)

  VastaaPoista
 2. Hommasin Saunalahdelta E398:n uudemman version E392 tai tarkemmin sanottua ns. Suomi-version eli E392u-12.
  Ubuntu 10.11 ei tunnista tikkua muuten, kuin Elisan 3G -moodissa.

  Onko joku jo saanut tuon LTE -moodin päälle?

  Windows XP:llä LTE toimii heittämällä. Pääsin 14Mb:n nopeuteen.

  VastaaPoista
 3. Mulla oli kaksi viikkoa lainassa se vanha tikku. Kunpa olisikin uusi tikku ja 4G. Ei olr tällä hetkellä kumpaakaan...

  VastaaPoista
 4. Terve Sakari, olen Stefano ja mulla on Saunalahti 4G HUAWEI E392 ja Ubuntu 13.04 Beta vielä! Testasin kanssa Speedtest.net mutta en saa yli 5MB download. Miksi?

  VastaaPoista