tiistai 14. toukokuuta 2013

Joko on Chrome OS:n aika?

Googlen toinen käyttöjärjestelmä Androidin lisäksi on nimeltään Chrome OS. Useat tunnistavat puhelimissa ajettavan Androidin. Vaan Chrome OS on vähemmän tunnettu.

Kuluvan tai ensi vuoden aikana Suomessa aletaan myydä Chromebook-kannettavia. Pieni koe-erä jo nähtiinkin. Mikäli hinta on kohdallaan, Chromebook voi myydä ihan hyvin.

Päätin kokeilla Chrome OS:ia pitkästä aikaa. Mitään Chromebookia minulla ei ole. Niinpä latasin nimimerkki Hexxehin Chromium OS:n. Nimittäin Google ei tarjoa Chrome OS:ia valmiina binaarina. Vain lähdekoodi on saatavilla. Onneksi Hexxeh on kääntänyt kokonaisen käyttöjärjestelmän ja ladannut sen kaikkien saataville.

Valitsin Oraclen VirtualBoxissa toimivan valmiin VDI-levykuvan. Se oli helppo saada toimimaan sopivilla ohjeilla. Muutamassa kohdassa piti olla tarkkana; hiiren sain toimimaan napauttamalla Machine -> Disable Mouse Integration ja verkon valitsemalla Machine -> Settings -> Network -> Advanced -> Adapter Type -> Intel PRO/1000 MT Desktop (82540OEM).

Lopuksi kirjauduin sisään omalla Gmail-tunnuksellani. Mielestäni Chrome OS tuntui hitaalta. Luin, että näin tosiaan on, kun käytetään VirtualBoxia. Chromebook on kuulemma nopea.

Aika saattaa olla otollisempi Chome OS:lle nyt kuin aiemmin. Windows 8 ei ole myynyt niin hyvin kuin ennalta ajateltiin. Tämä saattaa tuoda tilaa muille käyttöjärjestelmille.

Chrome OS VirtualBoxissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti