sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Miten Fedoralta onnistuu Wayland?

X Window Systemin korvaajaa tai vähintäänkin haastajaa pääsee kokeilemaan muutamankin Live-CD:n avulla. Yksi niistä on Fedora-LiveCD-Wayland. Sen voi ladata osoitteesta http://people.fedoraproject.org/~rhughes/wayland/  ja kirjoittaa muistitikulle esimerkiksi win32diskimager-ohjelman avulla. Sitten vain kokeilemaan ja käynnistämään tietokone muistitikulta.

Fedoran graafinen käyttöliittymä muistutti Ubuntun Unitya ja vähän myös Windows 8:a. Tämä tieto ei ole tärkeä. Sen sijaan se, että käytössä olivat vain Firefox, Terminal ja tekstieditori, pani mietteliääksi. Nähdäänkö tilanne, jossa ovat käännettyinä ohjelmapaketit sekä X Window Systemille että Waylandille? Ilmeisesti näin tulee käymään nyt ainakin aluksi. Myöhemmin ratkeaa, kumpi saa enemmän tukea; X vai Wayland.

Kokeilin Fedoran Waylan LiveCD-muistitikkua, koska luin, että Waylandia voi pian käyttää Raspberry Pi:ssä. Tavallisessa PC:ssä eroa X:n ja waylandin välillä ei juurikaan huomaa. "Raspissa" kuulemma Wayland lennättää Raspbianin graafista käyttöliittymää. Jään odottamaan ja jännäämään!

Fedoran graafinen työpöytä toimii X:n sijaan Waylandilla ihan sukkelastiEi kommentteja:

Lähetä kommentti