sunnuntai 26. toukokuuta 2013

RebeccaBlackOS toimii Waylandin avulla

X Window Systemille kehitetty haastaja Wayland löytyy jo joiltain Linuxin Live-levyiltä. Yksi näistä on RebeccaBlackOS. Käyttöjärjestelmä on nimetty jonkun pop-laulajan mukaan (?). Kannattaa katsoa Googlesta, mikäli tuo nimi kiinnostaa.

Kokeilin kyseistä Linuxia VirtualBoxissa. Käyttöliittymä oli selkeä. Ruudun ylälaidassa oli valikko ja siellä muutamia sovelluksia.

Tavallisessa kannettavassa eroa X:n ja Waylandin välillä ei huomaa, mutta esimerkiksi Raspberry Pi:ssä Wayland tuo lisää vauhtia mm. Linuxin graafiseen käyttöliittymään.

Www-selain oli Qt-pohjainen! Se oli yllätys. Muilta osin tämä Linux oli käyttöliittymältään selkeä ja toimiva. Kuvakkeet olivat vähän "karkeasti" valittuja. Wayland näkyi käynnistäessä. Minun oli valittava Frame Buffer, jotta sain Linuxin käynnistymään. Kun kokeilin muita vaihtoehtoja kuin FrameBufferia, sain herjan, että Waylandin lataaminen ei onnistu.

Wayland näyttää todella haastavan vanhan kunnon X:n. Saa nähdä, tuleeko menestystä. Ainakin Raspberry Pi:lle Wayland tuo lisää tehoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti