keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Boot2Geckosta tuli Firefox Mobile OS

Mozilla Foundationin Boot2Gecko -älypuhelinalusta on nyt Firefox Mobile OS. Katso vaikka itse: http://blog.mozilla.org/blog/2012/07/02/firefox-mobile-os/ . Puhelimiakin on tulossa eri operaattoreilta ympäri maailman.

Mikä Firefox Mobile OS:ssa on niin erikoista tai erilaista verrattuna kilpailijoihinsa? Onhan Applen iOS:ssa UNIX ja Androidissa Linux siellä graafisen käyttöliittymän alla. Kyllä, Firefox Mobile OS sisältää myös Linuxin. Erilaista lienee se, että sovellukset ovat HTML5:llä koodattuja. Androidissa käytetään Javaa ja iOS:ssa C-kieltä. Erikoista on se, että alusta on kerta kaikkiaan ilmainen ja vapaa (saapa nähdä, mistä sen lopulta voi ladata).

Linus Torvalds on ennustanut, että Linux (ja Open Source) löytää tiensä erilaisiin pieniin laitteisiin. Näinhän on jo käynyt mm. Androidin osalta. Firefox Mobile OS vie ajatusta Androidia pidemmälle ja tarjoaa alustan, jossa ei ole mm. Javan rajoituksia (mitä ne nyt sitten lienevätkään).

Firefox Mobile OS tulee juuri oikeaan aikaan markkinoille. Samsungin Bada -käyttöjärjestelmä on aika marginaalinen juttu. Nokian Meltemistä ja Meegosta ei tullut mitään. Blackberry ei saa ajoissa ulos omaa uutta puhelinalustaansa. Microsoft lupaa Windows Phone 8 -alustaa syksyksi ja tietenkin puhelimet maksavat paljon. Sen sijaan Firefox Mobile OS on edullinen, kevyt ja silti täydet ominaisuudet omaava puhelinkäyttöjärjestelmä, jota aiotaan kaupata ensin kehittyviin maihin. Voisinko minäkin saada Forefox Mobile OS:n sisältävän puhelimen?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti