torstai 26. heinäkuuta 2012

Lubuntu sopii yhteen Asus 900:n kanssa

1 GHz Celeron -prosessori, 1 Gt RAM, 16 Gt SSD-kovalevy, 1024*600 -resoluutio. Siinä oli alkutilanne. Sain Asus eeepc 900:n, jossa oli asennettuna Windows XP. Kone ei tahtonut toimia XP:llä ollenkaan vaan tahmasi pahasti.

Microsoftin leiristä ei tälle koneelle löydy mitään käyttökelpoista. XP sai mennä. Siispä tuli valita sopiva Linux-levitysversio. Debian Linux LXDE:llä saattaisi toimia. Debian nimittäin käynnistää oletuksena vain vähän prosesseja ja näin RAM-muistin kulutus on kohtuullista. Ubuntu ei sellaisenaan käynyt, koska Ubuntu on aika raskas monipuolisine työpöytineen. Päätin siis valita tällä kertaa Lubuntun. Tuo kirjain "L" tulee sanasta "light". Ikkunamanageri on Lubuntussa LXDE.

Asennus tapahtui 2 Gt:n muistitikulta, jolle kirjoitin Lubuntun. Käytin tikun kirjoittamiseen Windowsia ja Win32Imager-ohjelmaa. Valitsin Lubuntun ISO-tiedostoista nimenomaan Alternate Installerin. Se tarkoittaa, että Lubuntu asennetaan merkkipohjaisen käyttöliittymän kautta. Lubuntu paitsi löysi Asuksen wlan-kortin, myös Android-puhelimesta jaossa olleen Internet-yhteyden.

Selaimena Lubuntussa oli Iceweasel, joka on ihan hyvä. Päätin kuitenkin asentaa Googlen Chromen ihan siksi, että Chrome on mielestäni nopeampi kuin Iceweasel. Yllätyksekseni Lubuntussa oli valmiina Chromium, joka on Open Source -versio Chromesta. Chromiumilla YouTube-videot pyörivät moitteetta! Ääni kuului kirkkaana! Lubuntu tosiaan ottaa kaiken irti Asuksesta!

En muistanut, kuinka onneton Asus eeepc:n näppäimistö oli. Kertakaikkiaan näppäimille on pienilläkin sormilla hankala osua. Onneksi Asus ei ole ykköskoneeni :D. Satunnaiseen surffailuun kone käy ja onneksi löytyi Lubuntu, jolla koneen sai pyörimään paljon paremmin kuin XP:n aikoina.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan kyseisen koneen Celeron on Lubuntun tuettujen laitteiden listalla. Vanhemmat prosessorit on jo tiputettu pois. Toivon, että Asus eeepc -konetta voisin käyttää mahdollisimman pitkään.


Kone on pieni - vertailuna näppiksen 
päällä tavallinen kuulakärkikynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti