sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

MeeGo saa ehkä sittenkin jatkoa

MeeGo on puhelinkäyttöjärjestelmä, jonka voi löytää Nokia N9 -puhelimesta. Koska Nokia ei enää kehitä MeeGo:a, hommiin ovat ryhtyneet entiset Nokialaiset MeeGo-kehittäjät. Asialla on Jolla Oy -niminen yritys. Katso vaikka tämä LinkeIn:n sivu: http://www.linkedin.com/company/2649185 .

Mielestäni tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaisia väyliä pitkin MeeGo:a jaellaan. Olen ymmärtänyt, että pienillä yrityksillä ei olisi asiaa matkapuhelinpuolella kuin korkeintaan yksittäisten sovellusten tarjonnassa. Suomessahan oli aikanaan Benefon, joka ei Nokian puristuksessa menestynyt. BlackBerry ja Nokia ovat tällä hetkellä vaikeuksissa.

Olisiko niin, että MeeGo:lla on kuluttajien moraalinen tuki takanaan? Nokia valitsi Windowsin ja Elopin eikä siitä ole oikein pidetty. MeeGo:n ja Meltemin kehittäminen lopetettiin kokonaan. Nokia on Microsoftin mukaan vain yksi Windows-puhelinvalmistaja muiden joukossa. Sen sijaan Jolla Oy voi tehdä ihan mitä vaan.

Vaikka kuluttajat kuinka tukisivat Jollan mahdollisesti lanseeraamia puhelimia ja vaikka jokainen suomalainen ostaisi uuden MeeGo-puhelimen, tulee silti mieleen vaikkapa jokin lätkäturnaus, jossa pojanklopit yllättävät kaikki muut joukkueet. Kun turnaus on ohi, todetaan, että sopivilla pelaajaostoilla sama ei toistu seuraavana vuonna. Onko Jollalla siis mitään mahdollisuuksia suuria vastaan? No ajatelkaapa nyt; Samsung, HTC, ZTE jne.

Jolla varmaan keskittyy MeeGo:n kehittämiseen ja etsii valmistajia, jotka haluavat julkaista MeeGo-puhelimia. Koska Nokia N9 oli hyvä puhelin ja monet pitivät siitä, MeeGo:lla saattaa olla sanottavaa puhelinmaailmassa. Symbianiakin kehitti muistaakseni aikanaan jokin melko pieni yritys. Lopulta Nokia hankki Symbianin itselleen. Siksi Jolla Oy saattaa menestyä.

Tottakai tervehdin innolla MeeGo:a kehittävää yritystä. Toivon, että MeeGo laittaisi hanttiin isoille, kuten Microsoft, Google ja Apple. Lisäksi toivon, että Jollan konsepti ja tulokulma markkinoille toimii. Pelkään, että  suurien valmistajien röyhkeys on nykyään sellaista luokkaa, että taskussani oleva pieni halpa kiinalainen Huawei -puhelin ei vaihdu ihan pian MeeGo -puhelimeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti