perjantai 13. heinäkuuta 2012

IBM PC XT - downgrading to DOS 2.0

Kesälomareissulla kävin vihdoin noutamassa jo talvella varaamani IBM PC XT -tietokoneen. Sain pelkän keskusyksikön eikä koneen toimivuudesta ole takeita. Näpppäimistö minulla jo on (DIN-liitännällä) kotona odottamassa. Näyttö ja sopiva kaapeli puuttuvat. Käyttöjärjestelmäksi kyseiselle koneelle suositellaan DOS 2.0 -versiota tai uudempaa. Sattumoisin DOS 2.0 on minulla odottamassa lerpuilla.

DOS 2.0 ei ole minulle ennestään tuttu. Aloitin DOS 4.0:lla ja välillä käväisin DOS 3.3:ssa, kun hankin Keltaisesta Pörssistä käytetyn Toshiba-kannettavan 1990-luvun alkupuolella. Voidaan siis sanoa, että mikäli kone alkaa toimia, joudun tekemään nk. downgrade:n. Onko se vastenmielistä? Ei tosiaankaan! Onneksi on opeteltavaa - niin vanhaa kuin uutta! Ei ainakaan tule aika pitkäksi.

Tarkemmin sanottuna XT-kone on malliltaan 5160. Mm. Wikipediasta löytyy paljon hyödyllistä tietoa. Kone on ensimmäisen kerran julkaistu 1983 ja sitä on valmistettu aina vuoteen 1987 saakka. Tuohon aikaan oli tärkeää, että nk. klooni-koneet eli muut kuin IBM:n vallmistamat PC:t, olivat mahdollisimman yhteensopivia IBM PC:n kanssa. XT:ssä pitäisi olla kovalevy (jos nyt sitten toimii...), joka on kooltaan 10Mt. RAM-muistia on 128 Kt eli ei siis lähelläkään täyttä 640 Kt:a, jonka itse Bill Gatesin väitetään sanoneen riittävän aivan kaikkeen mahdolliseen.

Wikipedian linkki (englanniksi): http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_Computer_XT


IBM PC XT edestä


IBM PC XT takaa


IBM PC XT:n kuva Wikipediasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti