torstai 26. heinäkuuta 2012

Lubuntu sopii yhteen Asus 900:n kanssa

1 GHz Celeron -prosessori, 1 Gt RAM, 16 Gt SSD-kovalevy, 1024*600 -resoluutio. Siinä oli alkutilanne. Sain Asus eeepc 900:n, jossa oli asennettuna Windows XP. Kone ei tahtonut toimia XP:llä ollenkaan vaan tahmasi pahasti.

Microsoftin leiristä ei tälle koneelle löydy mitään käyttökelpoista. XP sai mennä. Siispä tuli valita sopiva Linux-levitysversio. Debian Linux LXDE:llä saattaisi toimia. Debian nimittäin käynnistää oletuksena vain vähän prosesseja ja näin RAM-muistin kulutus on kohtuullista. Ubuntu ei sellaisenaan käynyt, koska Ubuntu on aika raskas monipuolisine työpöytineen. Päätin siis valita tällä kertaa Lubuntun. Tuo kirjain "L" tulee sanasta "light". Ikkunamanageri on Lubuntussa LXDE.

Asennus tapahtui 2 Gt:n muistitikulta, jolle kirjoitin Lubuntun. Käytin tikun kirjoittamiseen Windowsia ja Win32Imager-ohjelmaa. Valitsin Lubuntun ISO-tiedostoista nimenomaan Alternate Installerin. Se tarkoittaa, että Lubuntu asennetaan merkkipohjaisen käyttöliittymän kautta. Lubuntu paitsi löysi Asuksen wlan-kortin, myös Android-puhelimesta jaossa olleen Internet-yhteyden.

Selaimena Lubuntussa oli Iceweasel, joka on ihan hyvä. Päätin kuitenkin asentaa Googlen Chromen ihan siksi, että Chrome on mielestäni nopeampi kuin Iceweasel. Yllätyksekseni Lubuntussa oli valmiina Chromium, joka on Open Source -versio Chromesta. Chromiumilla YouTube-videot pyörivät moitteetta! Ääni kuului kirkkaana! Lubuntu tosiaan ottaa kaiken irti Asuksesta!

En muistanut, kuinka onneton Asus eeepc:n näppäimistö oli. Kertakaikkiaan näppäimille on pienilläkin sormilla hankala osua. Onneksi Asus ei ole ykköskoneeni :D. Satunnaiseen surffailuun kone käy ja onneksi löytyi Lubuntu, jolla koneen sai pyörimään paljon paremmin kuin XP:n aikoina.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan kyseisen koneen Celeron on Lubuntun tuettujen laitteiden listalla. Vanhemmat prosessorit on jo tiputettu pois. Toivon, että Asus eeepc -konetta voisin käyttää mahdollisimman pitkään.


Kone on pieni - vertailuna näppiksen 
päällä tavallinen kuulakärkikynä.

maanantai 23. heinäkuuta 2012

ABC-huoltoasemat tarjoavat asiakkaille ilmaisen wlan:in

Testasin Nurmeksen ABC:llä Android-kännykän avulla wlan-verkkoa, jota tarjotaan kaikille niille asiakkaille,   jotka ostavat jotain (esim. ruokaa tai polttoainetta). Verkko toimi ja sain IP:n sekä pääsin sähköpostiini.

Käytännön toimet olivat seuraavat:

  • pyydä tunnus/salasanalappu kassalta samalla, kun ostat jotain
  • avaa kännykän wlan-asetukset ja valitse ABC:n wlan (jonka nimi saattaa vaihdella asemittain)
  • avaa kännykän www-selain ja syötä tunnus/salasana
  • avaa haluamasi muu sovellus tai jatka www-selaimen käyttöä

Mielestäni on tärkeää ottaa irti kaikki mahdollinen huoltoasemakäynnistä (esim. ABC:llä). Yksi palvelu on juurikin wlan. En sitten tiedä, kuinka pitkä sessio sallitaan ja voiko yhden kahvikupin ääressä työskennellä tuntikausia. Onneksi Nurmeksessa voi siirtyä esim. kirjastoon, joka tarjoaa myös ilmaisen wlan:in.

Monilla on käytössä 3G-yhteydet, mutta ne saattavat pätkiä tai kuulua huonosti mökeillä. Silloin ilmainen wlan on kätevä. Vaan enpä tiedä, lähtisinkö maksamaan laskuja tuollaisen wlan:in kautta. Hmm. No, onkohan kirjaston wlan yhtään sen turvallisempi? Tuskinpa. Ehkä laskut kannattaa hoitaa kotona ja keskittyä lomamatkalla korkeintaan Facebookin päivittämiseen ABC:llä.

Tietotekniikka tulee olohuoneeseeni

Olohuoneen televisiossa on jo nyt kiinni parikin pelikonsolia. PlayStation 3:lla voi jopa selata (vaivalloisesti) www-sivuja ja katsoa YouTube-videoita.

Olen siis hankkimassa olohuoneen televisioon mediatoistinta. Sellaiseksi olen valinnut ensimmäisen sukupolven Apple TV:n. Toki tiedän, että Apple tarjoaa noin satasen hintaan uudempia toistimia. Vaan kun perinteisesti tulen aina mukaan vasta toisessa tai kolmannessa aallossa. Näin tapahtuu tälläkin kertaa. Apple TV 1 on saatavana käytettynä sopuhintaan. Lisäksi vain tuossa laitteessa on itsessään kovalevy. Uudemmista Apple TV -laitteista kovalevy puuttuu. Valitsemaani mediatoistinta on siten mahdollista siirtää fyysisesti ja kaikki ladattu sisältö seuraa mukana.

Apple TV 1:llä voi siis toistaa erilaisissa laitteissa olevia kuvia ja videoita. Myös Windows 7:n mediakirjaston pitäisi näkyä Apple TV 1:n välityksellä televisiosta. Jopa Windows XP on kuulemma tuettu.

Apple TV 1 saa olla siirtymälaite odotellessa televisioita, joilla pääsee Internetiin. Nykyiset TV:t kyllä osaavat jo joitain temppuja, mutta mielestäni vain auttavasti.

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Forbes ennustaa Jollasta mobiilimaailman Ferraria

Amerikkalainen talouslehti Forbes on kirjoittanut Jolla Oy:stä, joka aikoo julkaista MeeGo-pohjaisen älypuhelimen kuluvana vuonna. Forbes on sitä mieltä, että Jollasta tulee älypuhelinmaailman Ferrari. Samalla Forbes povaa, että Jolla tulee myymään pieniä määriä puhelimia. Edelleen todetaan, että pienkin valmistaja voi pärjätä markkinoilla.


Kuka tai mikä taho haluaisi ostaa Jollan jo nyt? 

Lue Forbesin juttu:

http://www.forbes.com/sites/ewanspence/2012/07/21/finlands-jolla-will-be-the-ferrari-of-the-smartphone-world/

torstai 19. heinäkuuta 2012

Windows 8 julkaistaan 26.10

Windows 8:n julkaisupäivä on varmistunut. Se on kuluvaa vuotta 26.10. Office 2013 puolestaan julkaistaneen tammikuussa 2013. pari päivää sittenhän saatiin yleiseen koekäyttöön Office 2013 Customer Preview. Windows 8 + Office 2013 on siten käytössä helmikuussa 2013.

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Seuraavaan iPhoneen 4G LTE

Kaipasin aiemmassa blogikirjoituksessani tulevaan iPhoneen (kenties nimeltään iPhone 5) 4G LTE -ominaisuutta. Toiveeni näyttää toteutuvan: http://macmaa.com/2012/07/18/uuteen-iphoneen-4g-ja-nfc/ . On tosin epäselvää, toimiiko uuden iPhonen 4G Suomessa. Mikäli tuo em. ominaisuus on käytettävissä "Härmässä", hankin iPhonen. Jos ilmaantuu 4G:n osaavia kilpailijoita, pitää asia miettiä uudelleen.

Applella (ja Suomella) ei mielestäni ole enää varaa jäädä 4G:n ulkopuolelle. iPad 3:ssa on 4G vaan kun se ei toimi Suomessa. Toista "oharia" en kerta kaikkiaan jaksa enää vaan 4G on saatava toimimaan.

Miten Nokian käy huomenna torstaina 19.7 klo 13?


Nokia julkistaa toisen neljänneksen tuloksensa torstaina 19. heinäkuuta 2012 klo 13.00. Mitä sitten? Sitä vaan, että osakkeenomistajana minua huolestuttaa koko yrityksen olemassaolo. Sen verran alas kurssi on vajonnut. Jokin vuosi takaperin eräs paperiyritys teki konkurssin ja sitä myöden osakkeet mitätöitiin. Kyllä se harmitti. Olisi pitänyt myydä ajoissa pois.


Koska Nokia on ollut alamäessä jo 10 vuotta, kun katsotaan osakekurssia, päätin pitää osakkeet. En tosin ole poikennut vuosikokouksiin kahville ja pullalle. Se olisikin ollut ainoa hyöty kyseisen osakkeen omistamisesta.


Veikkaan, että huomenna Suomen viileä ja sateinen kesä saa lisää vauhtia. Meklarilla pukkaa joko hikeä tai kyyneleitä tai sitten molempia. Osake tulee alas ja puhkaistessaan euron rajan Nokia ei enää edes kelpaa kenellekään. Toistaiseksihan on spekuloitu, kuka tai mikä taho saattaisi ostaa Nokian.


Kuluvana kesänä olisi ollut aika julkistaa Windows Phone 8 -älypuhelin. On käsittämätöntä, kuinka tällaisessa tilanteessa, kun Windows Phone 8 saatiin ulos jo kesäkuussa, Nokialta ei kuulu yhtään mitään. Kun Huawei tms. yritys tuo markkinoille edullisen WP8 -puhelimen 4G.llä varustettuna ja hintalappu on alle 200 e, Nokian on vaikea tapella vastaan.

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Word 2013 osaa avata PDF-tiedostoja

Uusi Word 2013 Customer Preview osaa avata PDF-tiedostoja. Myös PDF:n editoiminen onnistuu.

Riippuva sisennys toimii edelleen samalla tavalla kuin ennenkin. Kirjoitetaan väliotsikko, painetaan kaksi kertaa Control-T ja kerran tabulaattoria, minkä jälkeen kirjoitetaan varsinainen kappale. Viivain löytyy seuraavasti: View, Show, Ruler.

Tältä Microsoft Office 2013 Customer Preview näyttää

Otin ruutukaappaukset uuden Officen ohjelmista. Suuria muutoksia ei käyttöliittymässä onneksi ole. Jos Office 2007 tai 2010 ovat tuttuja, Office 2013:n käyttö on sujuvaa.

Napauta kuvia niin ne suurenevat hieman.








Näin asennat Office 2013 Customer Preview:n

Seuraa ao. ohjeita:
  • Hanki Microsoft ID osoitteessa http://www.live.com (Hotmail- tai Xbox-tunnus käyvät myös)
  • Siirry sivulle http://www.microsoft.com/office/preview/en
  • Napauta Sign Up
  • Napauta Try now (HUOM! Tarvitset Windows 7:n tai 8:n)
  • Kirjaudu sisään Microsoft ID -tunnuksella
  • Paina Install (voit asentaa ohjelmiston viidelle eri laitteelle
  • Vastaa asennuksen kysymyksiin
  • Odota, että ohjelmisto asentuu taustalla (voit käyttää Officen ohjelmia samanaikaisesti)


Uusi Office latautuu parhaillaan



maanantai 16. heinäkuuta 2012

Office 2013 betaa julkaistaan parhaillaan

Katson parhaillaan suoraa lähetystä 3G:n yli. Microsoftin Ballmer kertoo uudesta Office 2013:sta:


Hyvin kuuluu ja näkyy mökillä 3G:n yli Saunalahden liittymällä.

Nyt se on varmaa - Microsoft kertoo tänään uudesta Office 2013 -versiosta

Todisteita löytyy ja pianhan tilaisuus alkaa:


Kuvan "linkkasin" Twitteristä.

MeeGo muuten toimii myös tietokoneessa - sopiva Intel-tablettiin? Tuskin!

Tiesittekö, että MeeGo:a voi ajaa myös Intel-pohjaisessa tietokoneessa? Itselläni on Acerin miniläppäri ja siinä Intel Atom 1,6 GHz:n prosessori. Kovalevynä toimii 8 Gt:n kokoinen SSD. RAM-muistia on 1 Gt. Tuollaisessa ympäristössä olen kokeillut MeeGo:a, jota oli aiemmin kehittämässä mm. itse Intel. Viralliset sivutkin näyttävät vielä olevan olemassa: https://meego.com/devices/netbook .

Meneekö homma nyt niin, että Jolla valmistaa ensin älypuhelimen, jossa on prosessorina jokin ARM ja käyttöjärjestelmänä Jollan itsensä modifioima MeeGo. Kyllä varmaan. Sitten saattaa tulla seuraavaksi ARM-pohjainen tabletti tms. laite, jossa on jälleen Jollan MeeGo. Ehkäpä.

Vaan entäpä Intel? Mitä jos Intel haluaa vaikkapa Jollan kaveriksi? Tuskinpa pieni yritys, kuten Jolla, jaksaa pitää yllä kahta eri alustaa. Microsoftilla on paukkuja tuollaiseen, ei muilla.

Yksinäisen ja hylätyn osa ei ole mukava. Intel taitaa sittenkin valita Microsoft Windowsin virallisesti tuetuksi käyttöjärjestelmäkseen tableteissa ja tietokoneissa. MeeGo for Intel saa mennä.




Vaatimuslistaa Jollan tulevalle puhelimelle

Jolla Oy aikoo tuoda markkinoille kuluvan vuoden loppuun menessä MeeGo-pohjaisen älypuhelimen. Jotta hankkisin kyseisen puhelimen, odotan seuraavia ihan perusaominaisuuksia:

  • pitkä akkukesto
  • pitkä elinkaari (= ohjelmiston päivitettävyys)
  • 4G (joka toimii Suomessa!)
  • riittävä sovellustarjonta ja kehittäjien kiinnostus sovellusten kirjoittamista kohtaan


Näin minun ei tarvitse ostaa iPhone 5 -puhelinta, vaikka niin uhosin.

Jollalle sopimus Kiinaan | Kuinka huono Nokia voi olla? | Meillä on uusi Nokia!

Jolla Oy on solminut myynti- ja jakelusopimuksen Kiinaan.

Toisesta kotimaisesta Nokiasta puolestaan kuullaan kuluvalla viikolla tulosuutisia, jotka voivat olla hyvin huonoja.

Kirjoitin aiemmin, kuinka ensi kesänä 2013 Nokia joutuu panemaan kaiken yhden kortin varaan ja ostamaan Jollan. Näin näyttää totisesti tapahtuvan. Joudun muuttamaan sen aiemman kirjoitukseni loppua tässä blogimerkinnässä. Nimittäin Jolla Oy ei ole myynnissä, ei nyt eikä ensi kesänä.

Meillä on uusi Nokia (= Jolla Oy)!

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Ovatko Jollan MeeGo-päivitykset yhteensopivia Nokia N9:n kanssa?

Jolla Oy siis aikoo jatkaa MeeGo:n kehittämistä ja jopa julkaista kuluvana vuonna puhelimia, joissa on käyttöjärjestelmänä nimenomaan MeeGo. Nokia ehti julkaista ainoan MeeGo-mallinsa N9:n ennenkuin päätti siirtyä Microsoftin Windows Phone -alustaan.

Miten käy Nokian N9 -puhelimien päivitysten? MeeGo saanee kaikenlaisia uusia herkkuja Jolla Oy:n toimesta. Jääkö N9 paitsi Jollan tuomista uusista ominaisuuksista? Todennäköisesti näin käy. Näin voidaan ajatella, että MeeGo:sta syntyy nk. fork eli haarauma, joka toimii vain Jolla Oy:n suunnittelemissa puhelimissa.

Onko sitten hyvä, että N9 ei saa uusia päivityksiä kuin korkeintaan Nokian toimesta? Jolla Oy on varmasti tyytyväinen, sillä Jolla haluaa hallita MeeGo-markkinaa ja mm. luoda MeeGo-ekosysteemin. Nokia puolestaan joutuu kamppailemaan muiden puhelinvalmistajien kanssa, sillä Nokia vain suunnittelee ja valmistaa puhelimia. Puhelinkäyttöjärjestelmää Nokialla ei enää ole. Jollalla puolestaan sellainen on ja se (= MeeGo) on testattu toimivaksi Nokian N9:n avulla.

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Microsoft to unveil Office 2013 on Monday July 16th?

Want to see it for yourself. Join the party next Monday at:
http://live.cnet.com/Event/Microsoft_Press_Event?tag=mncol;txt

Maanantaina 16.7 mahdollisesti Office 2013 beta?

Maanantaina 16.7 Microsoft julkistaa jotain, mutta vielä ei tiedetä tarkasti, mitä se voisi olla. Spekulaatioita on, kuten seuraavasta linkistä voi lukea: http://news.cnet.com/8301-10805_3-57471293-75/microsoft-to-host-press-event-on-monday-live-blog/ .

Mikäli Office 2013 beta julkaistaan, tulee kiire ladata ja kokeilla Officea Windows 7:n ja 8:n päällä. Kuulemma Office 2013 sisältää nk. tablet moden, jonka avulla voi siirtyä yksinkertaiseen sormella ohjattavaan käyttöliittymään. Mallia lienee otettu Applen vastaavista ohjelmista, jotka ovat olleet saatavilla huokeaan hintaan jo pitkän aikaa.

Office 2013 beta sopisi hyvin juuri kuluvaan kesään. Nimittäin sadetta on riittänyt ja siksi beta-testauskin säiden puolesta onnistuu.

On mielenkiintoista nähdä, millä aikataululla Office 2013 tuodaan markkinoille. Office 2010 on myynyt ja myynee vielä ihan hyvin, iPadille ja Android-tableteille on luvattu oma Office ja Microsoftin Surface-tabletti saanee Officensa samaan aikaan kun Windows 8 julkaistaan. Office tuntuu elävän omaa elämäänsä eivätkä Googlen ja Applen sekä OpneOfficen ponnistelut näytä heiluttavan ohjelmiston suosiota ja/tai julkaisuaikataulua. Tältä asia näyttää kuluttajalle päin. Voihan olla, että kulisseissa käydään kovaakin kisaa.

Voinkin siis mainita kotiporukoille, että haluan syntymäpäivälahjaksi aikaa, jotta voin tutustua Office 2013 betaan.

Symbian Bellestä kuvat automaattisesti Microsoftin SkyDriveen

Nokia C6-01 -puhelimeni, jossa on käyttöjärjestelmänä Symbian Belle, osaa nyt jälleen yhden uuden tempun Microsoftin kanssa. Nimittäin kaikki ottamani kuvat siirtyvät automaattisesti Microsoft SkyDrive -pilvipalveluun. Näin siis sen jälkeen, kun asensin sopivan ohjelman ko. toimintoa varten.

Kuulemma integrointi SkyDriven kanssa tulee mahdolliseksi puhelimen päivityksen myötä. Vaan kun päivitys oli ajan tasalla. En jaksanut odotella. Niinpä latasin asennettavan SIS-paketin tietokoneelle ja edelleen puhelimeen Bluetoothin välityksellä. SIS-paketti löytyi täältä: http://www.n8fin.com/files/Skydrive_v107_NOCS.sis .

Kuvat voi määrätä siirtymään heti. Silloin tarvitaan 3G- ja wlan-yhteyksiä. Toinen tapa on sallia vain siirrot vain wlanissa, mikä on toki sulavaa, koska wlan toimii yleensä nopeammin kuin 3G, mutta toisaalta aina ei olla wlanissa ja näin kuvat siirtyvät viiveellä. Joka tapauksessa kuvien siirtymistä ei huomaa millään lailla mielestäni. No, en ole tosin kokeillut, miltä tuntuu siirtää paljon kuvia 3G:n yli ja yrittää samalla lukea sähköpostia tai webiä.

Yksityiskohtaisia suomenkielisiä ohjeita luin täältä: http://www.n8fin.com/nokia-belle-puhelimille-paivitys-upload-to-skydrive/ ja täältä: http://www.n8fin.com/nain-kaytat-skydrive-pilvipalvelua-nokia-belle-puhelimella/ .

IBM PC XT - downgrading to DOS 2.0

Kesälomareissulla kävin vihdoin noutamassa jo talvella varaamani IBM PC XT -tietokoneen. Sain pelkän keskusyksikön eikä koneen toimivuudesta ole takeita. Näpppäimistö minulla jo on (DIN-liitännällä) kotona odottamassa. Näyttö ja sopiva kaapeli puuttuvat. Käyttöjärjestelmäksi kyseiselle koneelle suositellaan DOS 2.0 -versiota tai uudempaa. Sattumoisin DOS 2.0 on minulla odottamassa lerpuilla.

DOS 2.0 ei ole minulle ennestään tuttu. Aloitin DOS 4.0:lla ja välillä käväisin DOS 3.3:ssa, kun hankin Keltaisesta Pörssistä käytetyn Toshiba-kannettavan 1990-luvun alkupuolella. Voidaan siis sanoa, että mikäli kone alkaa toimia, joudun tekemään nk. downgrade:n. Onko se vastenmielistä? Ei tosiaankaan! Onneksi on opeteltavaa - niin vanhaa kuin uutta! Ei ainakaan tule aika pitkäksi.

Tarkemmin sanottuna XT-kone on malliltaan 5160. Mm. Wikipediasta löytyy paljon hyödyllistä tietoa. Kone on ensimmäisen kerran julkaistu 1983 ja sitä on valmistettu aina vuoteen 1987 saakka. Tuohon aikaan oli tärkeää, että nk. klooni-koneet eli muut kuin IBM:n vallmistamat PC:t, olivat mahdollisimman yhteensopivia IBM PC:n kanssa. XT:ssä pitäisi olla kovalevy (jos nyt sitten toimii...), joka on kooltaan 10Mt. RAM-muistia on 128 Kt eli ei siis lähelläkään täyttä 640 Kt:a, jonka itse Bill Gatesin väitetään sanoneen riittävän aivan kaikkeen mahdolliseen.

Wikipedian linkki (englanniksi): http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_Computer_XT


IBM PC XT edestä


IBM PC XT takaa


IBM PC XT:n kuva Wikipediasta

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Amazing Alex (Rovio) tulee 12.7

Rovion uusin julkaistaan huomenna 12.7. Onko siitä Angry Birdsin haastajaksi? En osaa sanoa, kun en juurikaan itse välitä peleistä. Toki lataan sen Samsung Galaxy Tabiin ja iPad 2:en. Katso traileri:


Amazing Alex (lyhyesti AA) on kai ilmainen peli, olettaisin.

Tämänvuotiset tietokonevermeet mökillä

Mökillä ollaan ja mukana ovat, tottakai, vermeet, joilla pääsee verkkoon. Tämänvuotinen varustus on seuraavanlainen:
  • Samsung Galaxy Tab (jakaa Saunalahden 3G-yhteyttä)
  • Apple iPad 2
  • Nokia Booklet -minikannetttava
  • Nokia C6-01 (jakaa JoikuSpotin avulla Soneran 3G-yhteyttä)
  • Lisäksi jokaisella oma kännykkä, joilla pääsee kiinni Tabin jakamaan yhteyteen
Onneksi mökillä on sähköverkko. Muuten yhteyden jakaminen ei tulisi kysymykseen. Tab on kiinni koko ajan pistorasiassa. Kun tulee ukkonen, laitteet otetaan irti seinästä ja sammutetaan. Ukkosella pitää tehdä jotain muuta, vaikkapa tarkkailla säätä ikkunasta.

Toistaiseksi kesä on ollut sateinen ja niinpä kannettava ja verkkoyhteys on ollut ahkerasti käytössä. Koska Saunalahden ja Soneran 3G-yhteydet toimivat hyvin, ei ole syytä olla käyttämättä verkkoa lomallakaan. Stressiä ei tule, kun ei vietä liikaa aikaa koneen ääressä. Aamulla, kun takka syttyy, voi kuunnella samalla nettiradiota. Tunnelmallista!

tiistai 10. heinäkuuta 2012

Nokia ostaa Jollan - vuoden päästä?

Nokia, tuo ikuinen optimisti, ostaa Jolla Oy:n. Näin otsikoidaan vuoden päästä, kun Nokia on veitsi kurkulla ja kassa tyhjä. Samalla molemmat yritykset kisaavat, kumpi myy enemmän älypuhelimia. Suomalaisiin yrityksiin ostetaan sekä Nokian Windows Phone 8- että Jollan MeeGo-puhelimia - varmuuden vuoksi.

Kuluttajamarkkinoilla MeeGo (ja Jolla Oy) saa monestakin syystä kaiken mahdollisen huomion; Käyttöjärjestelmä on selkeä vastaisku microsoftia, Nokiaa, Applea ja Googlea vastaan. Eurooppalainen haluaa MeeGo:n, koska laite on suomalainen. Japanilainen seuraa eurooppalaista ja kiinalainen pitää MeeGo:n laadusta. Amerikkalainen nörtti haluaa MeeGo:n, koska siinä on Linux sisällä.

Mikä tärkeintä, Jollalla on suora yhteys kuluttajiin, millaista ilmiötä ei ole koettu sitten Facebookin suosion nousun. Nokian ei auta muu kuin pelata upporikasta ja rutiköyhää ja ostaa Jolla Oy, minkä jälkeen tunnelma onkin jälleen pilalla...

Näin siis julkaisen jo etukäteen uutisen kesältä 2013...

PS DNA ja Elisa ottaisivat *jo nyt kesällä 2012* Jollan puhelimen myyntiin, jos vaan olisi puhelimia tarjolla: http://www.verkkouutiset.fi/index.php/talous/32-talous-stt/104949-dna-ja-elisa-ottaisimme-jollan-myyntiin

Windows 8 julkaistaan lokakuussa

Windows 8 (Release To Manufacturing-versio) julkaistaan lokakuun ensimmäisellä viikolla. Microsoft on varmistanut asian. Kuun lopulla (siis lokakuussa) alkaa Windows 8:n julkinen myynti.

Päivitys vanhemmasta Windowsista uuteen Windows 8 -versioon maksaa 40 dollaria. Entäpä, jos käytössäni on jokin vanha tietokone ja siinä Windows XP? Voin siis ostaa ko. koneeseen uuden käyttöjärjestelmän halvalla? Niin varmasti. Vaan eihän Windows 8 jaksa pyöriä vanhassa raudassa. Ei niin. Microsoft on ilmoittanut, että Windows 8 toimii sellaisessa tietokoneessa, jossa voi ajaa Windows 7:a. Kannattaa siis käyttää maalaisjärkeä, kun uusii lisenssejään.


sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

MeeGo saa ehkä sittenkin jatkoa

MeeGo on puhelinkäyttöjärjestelmä, jonka voi löytää Nokia N9 -puhelimesta. Koska Nokia ei enää kehitä MeeGo:a, hommiin ovat ryhtyneet entiset Nokialaiset MeeGo-kehittäjät. Asialla on Jolla Oy -niminen yritys. Katso vaikka tämä LinkeIn:n sivu: http://www.linkedin.com/company/2649185 .

Mielestäni tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaisia väyliä pitkin MeeGo:a jaellaan. Olen ymmärtänyt, että pienillä yrityksillä ei olisi asiaa matkapuhelinpuolella kuin korkeintaan yksittäisten sovellusten tarjonnassa. Suomessahan oli aikanaan Benefon, joka ei Nokian puristuksessa menestynyt. BlackBerry ja Nokia ovat tällä hetkellä vaikeuksissa.

Olisiko niin, että MeeGo:lla on kuluttajien moraalinen tuki takanaan? Nokia valitsi Windowsin ja Elopin eikä siitä ole oikein pidetty. MeeGo:n ja Meltemin kehittäminen lopetettiin kokonaan. Nokia on Microsoftin mukaan vain yksi Windows-puhelinvalmistaja muiden joukossa. Sen sijaan Jolla Oy voi tehdä ihan mitä vaan.

Vaikka kuluttajat kuinka tukisivat Jollan mahdollisesti lanseeraamia puhelimia ja vaikka jokainen suomalainen ostaisi uuden MeeGo-puhelimen, tulee silti mieleen vaikkapa jokin lätkäturnaus, jossa pojanklopit yllättävät kaikki muut joukkueet. Kun turnaus on ohi, todetaan, että sopivilla pelaajaostoilla sama ei toistu seuraavana vuonna. Onko Jollalla siis mitään mahdollisuuksia suuria vastaan? No ajatelkaapa nyt; Samsung, HTC, ZTE jne.

Jolla varmaan keskittyy MeeGo:n kehittämiseen ja etsii valmistajia, jotka haluavat julkaista MeeGo-puhelimia. Koska Nokia N9 oli hyvä puhelin ja monet pitivät siitä, MeeGo:lla saattaa olla sanottavaa puhelinmaailmassa. Symbianiakin kehitti muistaakseni aikanaan jokin melko pieni yritys. Lopulta Nokia hankki Symbianin itselleen. Siksi Jolla Oy saattaa menestyä.

Tottakai tervehdin innolla MeeGo:a kehittävää yritystä. Toivon, että MeeGo laittaisi hanttiin isoille, kuten Microsoft, Google ja Apple. Lisäksi toivon, että Jollan konsepti ja tulokulma markkinoille toimii. Pelkään, että  suurien valmistajien röyhkeys on nykyään sellaista luokkaa, että taskussani oleva pieni halpa kiinalainen Huawei -puhelin ei vaihdu ihan pian MeeGo -puhelimeen.

lauantai 7. heinäkuuta 2012

3G-nopeustesti mökillä

Mökillä Nurmeksessa lauantaina aamulla verkko toimii Saunalahden 3G-liittymän avulla todella nopeasti. Tornion nopeustesti antaa ihan mukavat lukemat. Hyttystiheys on täällä toki omaa luokkaansa. Ihmisiä onkin sitten harvemmassa ja sen myötä ilmeisesti läheisessä matkapuhelinmastossa vain vähän käyttäjiä. Hyvä. Jää kaistaa minulle.


torstai 5. heinäkuuta 2012

Google Play:ssa virus - kannattaisiko siirtyä takaisin Symbianiin?

Luin uutisen, jonka mukaan Google Play:ssa leviää virus, jonka avulla puhelin lähettää roskapostia. Pitäisikö nyt siirtyä takaisin Symbianiin ja käyttää sitä niin pitkään kuin vain on mahdollista? Ainakin tyttäreni ihastui Nokia N96:n ulkonäköön, kun sellainen löytyi tyhjän panttina lojumasta kotona. Ei haitannut, vaikka puhelimessa ei ole kosketusnäyttöä. Akkukestohan N96:ssa on parempi kuin tyttären Samsung Galaxy Gio:ssa. Eivätkä tosiaan virukset vaivaa. Sen verran marginaalinen Symbian alkaa olla.

Androidin (ja Google Play -sovelluskaupan) tietoturva tulee olemaan otsikoissa tästä eteenpäin. Ehkäpä pidän Nokia C6-01 -älypuhelimen Huawein halvan Android-puhelimen rinnalla pitkäänkin. SIM-korttiahan voi aina vaihtaa puhelimesta toiseen. Sitten vaan vaihdan laitteesta toiseen tapeen niin vaatiessa.

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Boot2Geckosta tuli Firefox Mobile OS

Mozilla Foundationin Boot2Gecko -älypuhelinalusta on nyt Firefox Mobile OS. Katso vaikka itse: http://blog.mozilla.org/blog/2012/07/02/firefox-mobile-os/ . Puhelimiakin on tulossa eri operaattoreilta ympäri maailman.

Mikä Firefox Mobile OS:ssa on niin erikoista tai erilaista verrattuna kilpailijoihinsa? Onhan Applen iOS:ssa UNIX ja Androidissa Linux siellä graafisen käyttöliittymän alla. Kyllä, Firefox Mobile OS sisältää myös Linuxin. Erilaista lienee se, että sovellukset ovat HTML5:llä koodattuja. Androidissa käytetään Javaa ja iOS:ssa C-kieltä. Erikoista on se, että alusta on kerta kaikkiaan ilmainen ja vapaa (saapa nähdä, mistä sen lopulta voi ladata).

Linus Torvalds on ennustanut, että Linux (ja Open Source) löytää tiensä erilaisiin pieniin laitteisiin. Näinhän on jo käynyt mm. Androidin osalta. Firefox Mobile OS vie ajatusta Androidia pidemmälle ja tarjoaa alustan, jossa ei ole mm. Javan rajoituksia (mitä ne nyt sitten lienevätkään).

Firefox Mobile OS tulee juuri oikeaan aikaan markkinoille. Samsungin Bada -käyttöjärjestelmä on aika marginaalinen juttu. Nokian Meltemistä ja Meegosta ei tullut mitään. Blackberry ei saa ajoissa ulos omaa uutta puhelinalustaansa. Microsoft lupaa Windows Phone 8 -alustaa syksyksi ja tietenkin puhelimet maksavat paljon. Sen sijaan Firefox Mobile OS on edullinen, kevyt ja silti täydet ominaisuudet omaava puhelinkäyttöjärjestelmä, jota aiotaan kaupata ensin kehittyviin maihin. Voisinko minäkin saada Forefox Mobile OS:n sisältävän puhelimen?


Syksyllä otetaan kaikesta messusta huolimatta käyttöön suuri määrä Lumia-puhelimia

Koska uusia Symbian-puhelinmalleja ei enää julkaista, yritysten on siirryttävä (täällä Suomessa) Lumiaan. Sehän tarkoittaa samalla uuden käyttöliittymän opettelua, koska kyseisissä puhelimissa on Windows Phone 7.x (8.0 ei muuten ikinä saavu Lumioihin).

Kuulinpa eräältä sukulaiselta, että elokuussa kuluvaa vuotta saapuu uusi Lumia-puhelin sukulaisen työpaikan työpöydälle ja sitä sitten pitäisi alkaa opetella. Ohjelmia ainakin tämän hetkisen tiedon mukaan saa asentaa. Päivityksistä ja ylläpidosta ei ollut sukulaisella tietoa. Onnistuvatko ne huomaamatta etänä? Kenties.

Taidanpa kuunnella sukulaisen kysymykset ja kerta kaikkiaan mitata vaivihkaa kellolla aikaa, joka kuluu uuden käyttöliittymän opetteluun. Nimittäin Windows Phone 7.x -alusta on mielestäni helppo omaksua. Muutama napautus ja sipaisu ja se on siinä.

Yritykset ovat tulevana syksynä kerta kaikkiaan tilanteessa, jossa on siirryttävä tutusta Symbian-alustasta toiseen eli Windows Phone 7.x -alustaan ja ensi vuonna Windows Phone 8:an. On mielenkiintoista päästä kuulemaan käyttäjien mielipiteitä. Onko WP 7.x helpompi tai vaikeampi kuin Symbian? Millainen on akkukesto? Onko WP 7.x -puhelimien kosketusnäyttö käyttökelpoinen?

Vaikka Windows Phone 8 ei ikinä asennukaan nykyisiin Lumia-puhelimiin, joku "kapula" on oltava ja siihen on puhuttava. Niinpä "karavaani kulkee ja koirat haukkuvat". Suomeen saadaan siten suuri määrä työnsä puolesta Windows Phone -alustaa käyttäviä toimisto- ym. työntekijöitä.

Aikoinaan olimme kännykkätiheydessä maailman kärkeä. Seuraavaksi voisimme olla johtavia Windows Phone -alustan käyttäjiä. Kuinka voitaisiin kääntää tuollainen ominaisuus eduksi?

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Helsingin sanomien digilehti näyttää tabletissani aivan surkealta

Tablettini on Samsung Galaxy Tab 7" (se ensimmäinen versio). Talouteeni tulee Helsingin sanomat. Koska sunnuntaina 1.7.2012 paperinen lehti ei ollut vielä saapunut, päätin lukea digilehteä.

Kysyn, miksi lehti taittuu tabletissani kuin takavuosien huono www-sivu. Minulla on mielestäni nykyaikainen laitteisto käytössäni. Www-selain on Googlen ja käyttöjärjestelmä Android 2.3. Resoluutionkin pitäisi riittää. Mikä on siis vikana? Katso kuva.


Teksti on mielestäni lukukelvotonta.