torstai 3. heinäkuuta 2014

ARIS - lähden kokeilemaan GPS-pisteisiin perustuvaa peliä

Mikä on ARIS? Näin vastatataan www-sivulla http://arisgames.org/ :
"ARIS is a user-friendly, open-source platform for creating and playing mobile games, tours and interactive stories. Using GPS and QR Codes, ARIS players experience a hybrid world of virtual interactive characters, items, and media placed in physical space."
Kysymyksessä on siis GPS-pisteisiin perustuva pelialusta. Tietojeni mukaan ARIS-pelejä voi pelata vain iPhonella, mikä on harmi. Android-puhelimet ovat hyvin yleisiä ja lisäksi Suomessa on paljon Windows-puhelimia. Pelejä voi puolestaan suunnitella www-selaimen avulla millä tahansa alustalla. Vain pelaamiseen tarvitaan iPhonea tai iPadia.

Aion kokeilla jonkun muun tekemää peliä. Latasin ARIS-sovelluksen iPhoneen. Sitten etsin lähistöni pelit. Löysin Tyynen tarinan, joka lupaa kertoa Kallion historiasta ja arkkitehtuurista. Voisin kuvitella, että Tyyne on tarinan päähenkilö. Hänen elämästään ja vaiheistaan kerrotaan eri puolilla Kalliota. Minun pitää siis siirtyä esimerkiksi polkupyörällä paikasta toiseen. Odotan innolla, mitä tuleman pitää. Varmasti kertyy kilometrejä matkamittariin. Käsittääkseni GPS-pisteillä saattaa joutua suorittamaan tehtäviä, jotta pääsee seuraavalle "rastille".

Seuraava vaihe Tyynen tarinan jälkeen on oman pelin rakentaminen. Homma on varmasti haastavaa, sillä käsikirjoitukseen pitää saada mukaan sitä pelin tuntua. Pelkkä historia- tai kulttuurikierros ei välttämättä riitä. Myös materiaalin hankkiminen (kuvat, videot, tekstit) saattaa olla kova homma. Mietitäänpä. Jos päättäisin luoda pelin Leninin vierailusta Helsingissä, olisiko tuosta aiheesta kokonaiseksi peliksi? Mistä saisin riittävästi materiaalia? Kiinnostaisiko peli ketään? Entäs käännökset eri kielille? Hmm.

Löysin Helsingistä vain muutaman ARIS-pelin. Olin aika yllättynyt, miten vähän ARIS-pelejä oli kotikaupungissani. Mielestäni kännykällä pelattavat pelit, jotka sijoitetaan fyysiseen ympäristöön, ovat oikein tervetulleita. Nehän ovat osaltaan sitä nk. lisättyä todellisuutta (engl. augmented reality). ARIS valitettavasti rajautuu Applen laitteisiin. Myös 3G-datayhteyden puuttuminen mm. turistien kännyköistä estää pelaamisen. En oikein haluaisi pelata ARIS-peliä vaikkapa Tukholmassa tai Tallinnassa 3G:n yli. Siitä voisi syntyä iso puhelinlasku, koska dataa voi siirtyä paljon (mm videot ja GPS-paikannus). Palaan kertomaan tänne blogiini, millainen peli Tyynen tarina oli.

ARIS löytyy App Storesta

Tyynen tarina löytyy tästä läheltä

Toimiikohan tuo peli?
Pitää lähteä kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti