Kun hankin ensimmäisen PC-tietokoneeni, elettiin vuotta 1992. Autotallikoneen sai nopeasti, mutta hinta oli aika suolainen. Asensin koneeseen DOS-käyttöjärjestelmän ja sen päälle Windows 3.1 -käyttöliittymän. Tuolloin oli varsin hulppeaa, että ylipäätään pääsi käyttämään jotakin graafista käyttöliittymää. PC:n ja DOS/Windowsin hankinta oli sieltä huokeimmasta päästä. Macci oli silloin tavoittamattomissa hintansa takia. Microsoft oli päässyt juuri pikkuisten PC-tietokoneiden "kukkulan kuninkaaksi" ja oli tappanut kilpailevat DOS:in päällä ajettavat graafiset käyttöliittymät. Myynti oli kovaa.
1990-luvun loppupuolella Windowsin käyttöliittymä uusiutui. Saatiin Start-valikko ja pitkät tiedostonimet. Lisäksi sovelluksia alkoi olla saatavana samat määrät kuin nykyään App Storessa tai Googlen Play-kaupassa. Windows NT 4 tarjosi yritysmaailmalle tietoturvaa mm. sisäänkirjautumisen muodossa. Vaan kun Windows 95/98 ja Windows NT 4 eivät pysyneet pystyssä. Kun mikrotukihenkilö käänsi selkänsä, NT 4 oli jo jumissa. Silti kyseiset käyttöjärjestelmät myivät kuin häkä. Pidin itse kovasti työpaikalta 1995 saadusta 486-prosessorilla ja 8 Mt:n RAM-muistilla varustetusta kannettavasta, jonka avulla opettelin Windows 95:n graafisen käyttöliittymän. Macci oli edelleen kallis. Red Hat Linux graafisella X Window Systemillä toimi ihan hyvin vuonna 1997, kun sellaisen kokeilin asentaa. Fontit vaan olivat mitä sattuu ja sovellusvalikoima suppea (siis graafiset sovellukset).
Vasta 2000-luvulla Windows alkoi pysyä pystyssä eikä koko ajan tarvinnut pelätä jumitilanteita. Windows XP:n grafiikkaa haukuttiin "karkiksi" ja moni muutti käyttöliittymän samanlaiseksi kuin Windows 2000:ssa. Service Pack:ien myötä XP toimi entistä varmemmin. Toki päivityksiä ja paikkauksia sai ladata tämän tästä. Vaan XP myi oikein hyvin. Monelle juuri tämä käyttöjärjestelmä oli se ensimmäinen.
Internet aiheutti päänvaivaa Microsoftille. Tietoturva nostettiin Windows Vistassa ykköseksi. Vista oli niin "tiukkis", että moni jatkoi XP:n käyttöä luettuaan tietokonelehdistä ja verkosta Vistaa koskevat jutut. Microsoft tarjosi XP:lle päivityksiä. Ei ollut mitään syytä tehdä yhtään mitään. Itse siirryin tuossa vaiheessa sekakäyttäjäksi. Milloin koneessa oli Linux ja milloin Windows. Käytetty Mac löytyi jostain nettipalstalta edullisesti. Muistaakseni 2006 hankin saunalahden 3G-yhteyden. Liittymä oli edullinen. Siirsin SIM-korttiani yhä uudempaan ja uudempaan puhelimeen, jollaisia ostin nettikirpputoreilta. Oli kätevää lähettää ja vastaanottaa sähköpostia puhelimella. Ei tarvinnut mennä tietokoneen ääreen. PC oli saanut jonkinlaisen kilpailijan.
Windows 7 ja 8 ovat kuluvan vuosikymmenen tuotteita. Moni XP-käyttäjä on asentanut Windows 7:n, jota voi käyttää aina vuoteen 2020 saakka. Ei siis ole mitään kiirettä siirtyä yhtään minnekään. Windows 8:n uuden käyttöliittymän (Metro) myötä Microsoft yritti repäistä samalla tavalla kuin vuonna 1995, mutta ei onnistunut tällä kertaa. Windows 8 on hermostuttanut monet käyttäjät eikä sitä hankita ellei ole pakko.
Kun ensi vuonna 2015 saadaan Windows 9, voidaan kysyä, haluavatko yritykset ja kotitaloudet siirtyä uuteen käyttöjärjestelmään. Aiemmin oli pakko, koska edellinen Windows ei esimerkiksi pysynyt pystyssä tai oli ruma. Enää ei ole sellaista ongelmaa. Windows-puhelimissa ja -tableteissa ovat ne samat laatikot kuin Windows 8:n Metro-käyttöliittymässä. Windows 9 tulee saamaan Start-valikon ja Metro halutaan piilottaa tavalliselta käyttäjältä. Microsoftin aiemmin mainostama laitteiden käyttöliittymien samankaltaisuus ei toteudu.
Ollaan tultu tilanteeseen, jossa olemme yltäkylläisiä. Windows 7 toimii vielä vuoteen 2020. Yritystenkin tulee aloittaa siirtyminen "seiskasta" eteenpäin vasta vuoden 2017 aikana. Kirjoitan tätä blogipostausta Chromebookista, jossa käyttöjärjestelmänä on Chrome OS. Sellainenkin "riiviö" on tullut sekoittamaan pakkaa puhumattakaan Applen tietokoneista, joiden hinnat ovat kohtuullistuneet.
Minusta Microsoft antaa aikaa ja välimatkaa muille Windows 9:n myötä. Mitään uutta ei esitellä vaan toistetaan vanhaa. Toisaalta mikäli olisi pysytty tiukasti Metrossa, sekin olisi ollut katastrofi Microsoftille, joka tuntuu olevan nyt löysässä hirressä. Windows 9 myy jonkin verran, mutta ei niin paljon kuin Microsoft haluaisi. Rajuja 1990- ja 2000-lukujen myyntilukemia ei enää tule. Kilpailijoiden mobiilit laitteet pitävät tästä huolen. Eletään jotain ihan muuta aikaa kuin 20 vuotta sitten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti