tiistai 1. heinäkuuta 2014

Nexus 4 on hemmoteltu puhelin; sille on saatavana Android, Firefox OS, Ubuntu Touch, pian Jolla...

Google julkisti kesäkuun 2014 lopussa uuden version Android -käyttöjärjestelmästä. Tätä kirjoitettaessa on epäselvää, saako Nexus 4 -puhelin tuota Android 5 L -versiota. Onko siis tyytyminen Android 4.4.4 -versioon, jos 5 L ei ikinä tule saataville? Ei suinkaan. On olemassa muitakin Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä, jotka suorastaan kärkkyvät pääsyä Nexus 4 -puhelimeen.

  1. Jolla Launcher on tällä hetkellä alfa-vaiheessa. Kohta ilmestyy beta. Toivottavasti pääsen mukaan! Kysymyksessä on Android 4.3:n (tai uudemman) ja Nexus 4:n (myös Nexus 5 tuettu) päällä toimiva ikäänkuin teema, jonka avulla voi opetella käyttämään Sailfish OS:n käyttöliittymää. Jolla on luvannut myöhemmin kokonaisen Sailfish OS:n ROM:in Nexus 4:lle.
  2. Firefox OS sanoo olevansa täysin vapaan lähdekoodin mobiilikäyttöjärjestelmä (vrt. Androidin suljetut Google-työkalut). Mozilla-säätiö ei tietojeni mukaan ole julkaissut Nexus 4:lle ROM-imageja. Onneksi yksityiset henkilöt ovat aktiivisia ja paikkaavat. Firefox OS:ssa ajetaan vain HTML5-pohjaisia sovelluksia eli siis pikkuisia web-sivuja.
  3. Ubuntu Touch yrittää kovasti päästä mobiilimarkkinoille, mutta tulokset ovat toistaiseksi olleet laihat. Nexus 4 on hyvin tuettu ja niinpä Ubuntu Touchin ROM-image sekä ohjeet löytyvät verkosta. Olen kokeillut viime syksynä Ubuntu Touchia Nexus 7 (2012) -tabletissa. Silloin käyttöjärjestelmä oli vielä keskeneräinen.
  4. CyanogenMod on Androidin lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä ilman Google-työkaluja. Nexus 4 on erittäin hyvin tuettu. Asennustakin on helpotettu jaa se saattaa onnistua aloittelijaltakin. Kannattaa tarkkailla, ilmestyykö Android 5 L:n koodiin perustuva CyanogenMod Nexus 4:lle. Jos Android 5 L ei tule saataville, CyanogenMod on oikein hyvä korvike. (Ymmärsin, että Androidin lähdekoodia ei enää olisi saaatavilla viitosen myötä. Mitä CyanogenMod sitten tekee?)

Nexus 4 -puhelin näyttäisi olevan juuri nyt ja toivottavasti vähän myöhemminkin varsinainen "linkkuveitsi" eli puhelin, jota tuetaan laajasti eri mobiilikäyttöjärjestelmien toimesta. Minua mietityttää, käykä tässä niin, että parin vuoden päästä voi hankkia muutamalla kympillä Nexus 4 -puhelimen ja ladata vaikkapa uusimman Firefox OS:n puhelimeen. Jotenkin tuosta tulee mieleen jo hylätty PC ja Linux, joka ottaa raudasta kaiken irti. Minulla ei ole mitään tuollaista vastaan. Tykkään ajaa Linuxia niin puhelimessa kuin PC:ssä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti