keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Chromebook Gigantista hintaan 349 € - voiko Googleen luottaa?

Tottakai Googlen palveluihin voi luottaa. Ne pysyvät varmasti pystyssä ja toimivat sukkelasti. Kysymys onkin toisentyyppisestä luottamuksesta. NSA:han on nuuskinut myös mm. Gmail-viestejä ja Blogger-blogeja.

Gigantin mainoksessa Helsingin Sanomissa (katso kuva alla) 26.6 myydään Samsung-merkkistä Chromebookia hintaan 349 €. Rahalla saa 11,6" näytöllä varustetun kannettavan, jossa käyttöjärjestelmänä toimii Chromium ja joka käynnistyy alle kymmenen sekunnin. Huomattavaa on, että tämä malli tarvitsee wlan:in eli wifin. Lisähintaan 50 € voi ostaa 3G-korttipaikallisen kannettavan. Kallista huvia siis.

Olen varma, että NSA-kohun saattelemana alkaa ilmestyä ohjeita ja blogikirjoituksia siitä, miten Chromebookia ja Chromiumia voidaan ohjata käyttämään muita kuin Googlen palveluja. Esimerkiksi Microsoftin SkyDrive Pro osaa tallentaa tiedostot firman omalle SharePoint-palvelimelle. Aivan kokonaan Googlea ei voi ohittaa, sillä Chromium-käyttöjärjestelmä on esiasennettuna Chromebookiin. Tämäkään ei ole  aivan "kiveen kirjoitettu" asia. Linuxin voi asentaa Chromiumin tilalle.

Liekö Gigantilla vanhaa Chromebook-varastoa vai miksi he myyvät Chromebookia keskellä kesää hyvissä ajoin ennen koulujen alkua? Ellei peräti ole niin, että myynnin aloituspäiväksi on valittu 26.6, jolloin Microsoft julkaisee esiversion Windows 8.1 -käyttöjärjestelmästään? Niin tai näin, toivon Chromebookien hintojen tulevan roimasti alaspäin. Näkisin mielelläni samanlaista hintakehitystä kuin on tapahtunut Android-tableteissa, jotka halvimmillaan maksavat vähän yli sata euroa.

Helsingin Sanomat 26.6.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti