lauantai 22. kesäkuuta 2013

LibreOffice 4.1 RC:n sivupalkki (engl. sidebar) - tuoko se oikeasti lisää toiminnallisuutta?

LibreOfficen uudessa 4.1 RC (Release Candidate) -versiossa voi aktivoida nk. sivupalkin (engl. sidebar). Ensin tulee asentaa Java. Tämä saattaa olla monelle jo korkea kynnys, sillä Javan sanotaan olevan paha tietoturvauhka. Seuraavaksi napsautetaan Työkalut, Asetukset, LibreOffice, Lisäasetukset. Sitten valitaan Java-ympäristö (muista painaa Radio Buttonia, että valinta todella astuu voimaan) sekä edelleen Valinnaiset (epävakaat) toiminnot. LibreOffice käynnistetään uudelleen.

Muista painaa Radio Buttonia, jotta Java on käytössä

Varsinainen sivupalkki saadaan näkyville napsauttamalla Näytä, Sivupalkki. Oikealle ilmestyy palkki, jossa on näkyvillä ja valittavissa tavallisimpia tekstinkäsittelyn toimintoja (katso kuva alla).

Palkin kokoa voi muuttaa

En ole lukenut, mikä tarina sivupalkin takana on. Minulle tulee pikaisen kokeilun jälkeen mieleen, että LibreOfficeen on haluttu lisätä sivupalkki, koska Microsoft Officessa puolestaan on valintanauha. LibreOfficea voi käyttää nyt niin, että alasvetovalikot suljetaan pois näkyvistä ja toimitaan pelkän sivupalkin varassa. Voi myös olla, että nykyiset korkeat resoluutiot antavat uusia mahdollisuuksia täyttää ruutu uudella tavalla. Omassa kannettavassani näytön tarkkuus on 1600*900. Oikealle ja vasemmalla jää varsinkin Writer-tekstinkäsittelyohjelmassa tyhjää tilaa, jota voi yrittää hyödyntää.

Vaan onko sivupalkki oikeasti hyödyllinen? Entäpä, jos se onkin vaarallinen, koska se tarvitsee toimiakseen Javan? En vielä osaa sanoa oikein mitään noihin kysymyksiin. Hyvä, että ylipäätään pääsin kokeilemaan sivupalkkia. Se voidaan huomata, että LibreOfficea kehitetään ja uusia ominaisuuksia lisätään jatkuvasti.


2 kommenttia:

  1. Hei!

    Pieni korjaus: sivupalkki toimii hyvin myös ilman Javaa.

    Palkki ei tosiaan tuo ohjelmistoon mitään uutta toiminnallisuutta. Kuten kirjoitit, se voi helpottaa työskentelyä leveillä näytöillä, kun yleisimmin tarvittavat muotoilutoiminnot ovat käytettävissä ilman valikoiden selausta tai valintaikkunoiden avaamista. Kaikki toiminnot löytyvät kuitenkin edelleen myös vanhoista tutuista paikoista, jos palkkia ei halua käyttää.

    Palkin historiasta sen verran, että se on alkujaan kehitetty IBM:n Symphony-ohjelmistoon ja sittemmin julkaistu avoimen lähdekoodin lisenssillä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista! Javaa ei sitten tarvita, asia selvä.

    Seuraavaksi muuten aion asentaa Nexus 7 -tablettiin Ubuntun ja kokeilla, kuinka LibreOffice selviää kosketuksesta. Ehkäpä sivupalkki auttaa?

    VastaaPoista