torstai 27. kesäkuuta 2013

Milloin päästään käyttämään Metro Officea? Seuraava Windows tukee ainoastaan Metroa?

Windows 8:n uuden käyttöliittymän nimi oli aikaisemmin metro, mutta nimeä ei enää käytetä. Viittaan tässä kirjoituksessani kuitenkin tuohon Metroon ja tarkoitan uutta käyttöliittymää.

Microsoft vinkkasi Build 2013 -tapahtumassa, että Metro Office tulee joskus tulevaisuudessa saataville. Mitään aikataulua, videoita tai ruutukaappauksia ei toistaikseksi ole julkistettu.

Odotan mielenkiinnolla, muuttuuko käyttöliittymä jälleen. Edellisen kerran Office 2007:n yhteydessä esiteltiin valintanauha, joka poisti alasvetovalikot kokonaan. Metro-tyylisissä sovelluksissa olen huomannut, että niissä on hyvin vähän mitään painikkeita ja toimintoja. Tilaa on ilmeisesti nykyään paljon korkeiden resoluutioiden ansiosta ja siksi muutamien painikkeiden sijoittelu näyttää suorastaan tilan tuhlaukselta entiseen verrattuna. Office sen sijaan on aina sisältänyt paljon toimintoja. Nappuloita on riittänyt. Kuinka nuo painikkeet sijoitetaan Metro-tyyliin sopivaksi?

Olen elänyt 1980-luvun tietokoneaikaa, jolloin PC:ssä käytettiin DOS:ia. Kaikkien ohjelmien käyttöliittymät olivat erilaisia ja erinäköisiä. Jos osasi tallentaa WordPerfectissä, siitä ei ollut mitään hyötyä vaikkapa Lotus 123:ssa. Windows korjasi mm. tallennukseen liittyvän ongelman. Käyttöliittymä yhdenmukaistui. Kun nyt siirrytään vähin erin Windows 8 -maailmaan, käytössä on kaksi käyttöliittymää - vanha ja uusi. Metroa jopa pelätään ja se koetaan hankalaksi tutun vanhan Windowsin käyttöliittymän rinnalla. Ihmiset kaipaavat jatkuvuutta ja sitä Microsoft on toistaiseksi tarjonnut. Windows 8 tuli tosin hämmentämään pakkaa.

Mielestäni Officen siirtyminen Metron puolelle seuraavassa versiossa tarkoittaa, että seuraava Windows 9 tukee ensisijaisesti Metroa. Vanhat sovellukset saattavat jopa jäädä ilman tukea. Silloin esimerkiksi Libre- tai OpenOfficea ei voisi enää asentaa Windows 9 -käyttöjärjestelmään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti