maanantai 24. kesäkuuta 2013

Samsung Ativ Q:ssa on valmiina Windows 8 ja Android - miten Microsoft sallii nyt tällaisen?

Vuosia sitten muistan, millaista taistelua käytiin Microsoftin ja Linuxin välillä. Tietokonevalmistajia peloteltiin Microsoftin toimesta. Ei kannattanut yrittääkään tarjota tietokonetta ilman Windowsia. Linuxilla varustettu tai jopa kokonaan ilman käyttöjärjestelmää myyty tietokone tiesi harmia valmistajalle.

Kuinka nyt yhtäkkiä on mahdollista, että Samsung tarjoaa tablettia näppäimistöllä, kosketusnäytölää sekä kahdella käyttöjärjestelmällä; Windows 8:lla ja Androidilla varustettuna? Tämä siis tarkoittaa, että käyttöjärjestelmästä toiseen on mahdollista vaihtaa nopeasti. Molemmat käyttöjärjestelmät ovat siis asennettuna jo valmiiksi.

Näyttää kyseisen Samsungin tabletin valossa, että Microsoftinkin on nöyrryttävä. En voi tietää kaikkia yksityiskohtia, mutta se on kuitenkin selvää, että Android myy päivittäin paljon enemmän kuin Windows. Puhelimet ja tabletit kun käyttävät hyvin paljon juuri Androidia. Samalla muuten Linux yleistyy, koska sitä käytetään Androidin graafisen käyttöliittymän alla.

Jos Samsung Ativ Q on ihan tavallinen PC, siinä voisi ajaa myös Linuxia. Tämä tarkoittaa, että joku varmasti rakentaa pian triplabootin ja käynnistää Ubuntun tai Debianin siinä missä Windows 8:n ja Androidin. Ubuntu tarjoaakin jo nyt käyttöjärjestelmäänsä tableteille. En vaan ymmärrä, mihin tablettiin voisin helposti asentaa Ubuntun.

Huomaan, että maailma muuttuu ja eri firmojen nousut lopulta taittuvat. Tämä koskee myös Microsoftia. Mikä valmistaja uskaltaa julkistaa tabletin, jossa ei ole ollenkaan käyttöjärjestelmää? Varmaankin sellainen on hölmön hommaa, mutta ainakaan lupaa ei tarvitse pyytää enää Microsoftilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti