perjantai 7. maaliskuuta 2014

Vanhaa pata-levyä lukemassa

Tuli tarve selvitellä parin vanhan pata- eli ide-liitäntäisen kovalevyn sisältö. Löysinkin sopivan ratkaisun, joka tosin ei taida olla kovin turvallinen noin sähköteknisesti. Nimittäin kysymyksessä on ulkoista kovalevyä varten hankittu kotelo - josta puuttuu itse kotelo-osa!

Kovalevyyn en pahemmin halua koskea kesken käytön. Saa maata antistaattisen pussin päällä pöydällä. Hyväähän tuossa on se, että kovalevy on helppo vaihtaa toiseen. Homma käy joutuisasti. Sininen johto menee tietokoneeseen ja mustassa kulkee sähkö.

Kenellä enää on käytössä pata- tai ide-kovalevyjä? Ei kai juuri kellään missään. Sata-liitäntäiset levyt syrjäyttivät nopeasti vanhan tekniikan ja nykyään käytetään jo myös SSD-kovalevyjä, joissa ei ole pyöriviä osia ollenkaan. ideana tässä onkin se, että kun vanhan Windows XP-koneen tiedot pitää saada talteen, se onnistuu helposti Resurssienhallintaohjelmassa Windowsissa vetämällä tärkeät tiedostot turvaan toiselle kovalevylle. Oho, kuvan Western Digital pitää pahaa ääntä. Napsuu aika ajoin. Taitaa olla parasta, että kyseistä levyä ei enää käytetä nk. tuotantokoneissa vaan kovis joutaa väliaikaisiin kokeiluihin.

Do not touch!

Ide-liitäntä

Formatoin ulkoisen kovalevyn FAT32-muotoon (Disk 1)

1 kommentti: