maanantai 30. kesäkuuta 2014

Commodore 64 hankittu - vielä niitä saa

Mikä lie viidenkympin villitys iski. Kävin ostamassa Commodore 64:n ja lisävarusteita. Ovat lojuneet kellarissa (kuivassa). Toivotaan, että toimivat. Nyt on aika hankkia kyseisiä vermeitä, jos mieli tekee. "Kuusnepaa" on onneksi vielä runsaasti saatavilla.

Edit: suomenkielinen C64-aiheinen keskustelufoorumikin löytyi: http://www.com64.net/








sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Android-sovelluksia nähdään Chrome OS:ssa ennen vuodenvaihdetta

Chrome OS tarkoittaa kannettavassa toimivaa Googlen käyttöjärjestelmää, joka on yhdistelmä Linuxista ja Chrome-selaimesta. Olen käyttänyt saksalaisella näppäimistöasettelulla varustettua käytettyä Chromebookia vajaan vuoden verran kotona. Olen ollut tyytyväinen. Koska Chromebookissani on 3G-korttipaikka ja Saunalahden 256 Kbit/s -nopeuksinen yhteys, voin käyttää Microsoft Office -sovelluksia ja vieläpä ilmaiseksi!

Kuluvan vuoden loppuun mennessä Google aikoo tarjota joitain Androidista tuttuja sovelluksia Chrome OS:lle. Homma on kuulemma sen verran vaikea toteuttaa, että kaikkia sovelluksia ei tule saataville. Google antaa mahdollisuuden vaikuttaa asiaan ja pyytää täyttämään lomakkeen, jossa voi toivoa tiettyä Android-sovellusta käännettäväksi Chrome OS:lle.

Aiemmin on puhuttu siitä, kuinka Android ja Chrome OS lopulta tulevat sulautumaan yhdeksi käyttöjärjestelmäksi. Niinpä on kiinnostavaa kuulla, onko tuossa huhussa perää. Ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Androd ja Chrome OS ovat kaukana toisistaan, koska sovellusten siirtäminen alustalta toiselle ei onnistu tuosta vain.

torstai 26. kesäkuuta 2014

Heinäkuun puolivälissä Windows 9 beta?

Microsoft WPC 2014 -tapahtuma järjestetään 13.-17.7. Tulossa on kuulemma Windows 8.1 update 2 -päivitys. Samalla Microsoft *saattaa* kertoa jotain Windows 9:stä. Ehkä jopa beta-versio saadaan nähtäväksi? Uutta siis pukkaa koko kesän ajan!

Android javavirtuaalikoneen vaihto - nyt on Nexus 4:ssa Dalvikin tilalla ART

Uutta Android 5 L -käyttöjärjestelmää odotellessa päätin vaihtaa Androidin javavirtuaalikonetta. Aikaisempi Dalvik sai mennä ja tilalle tuli ART. Tämä on mahdollista Android 4.4:ssa (KitKat) ainakin joillain Android-laitteilla. Minulla on käytössä Nexus 4 -puhelimessa Android 4.4.4.

ART löytyy, kun siirtyy Asetuksiin. Sitten kohtaa Ohjelmistoversion numero napsautetaan seitsemän kertaa. Kyllä, seitsemän. Näin päästään kehittäjäksi. Palataan yksi askel takaisinpäin ja napsautetaan Asetuksista Kehittäjävaihtoehdot ja edelleen Valitse suoritusympäristö. Sitten valitaan ART, mikäli se on saatavilla ja näkyvillä. ART:n tarkoitus on nopeuttaa koodin kääntämistä. Käsittääkseni tämä tehdään ART:ssa optimoimalla sovellukset etukäteen.

Jos joku sovellus ei kerta kaikkiaan käynnisty tai toimii epäluotettavasti, kannattaa käydä valitsemassa Asetuksista Dalvik takaisin. Monella www-sivulla varoitettiin ART:sta! Niinpä kannattaa "syödä purkka" ensin ja miettiä, kannattaako lähteä ART:n kyytiin jo nyt.


Lusikkalaatikko rikki - voinko tulostaa 3D-printterillä varaosan?

Tiskikoneen lusikkalaatikko on rikki. Siinä on reikiä, joista ruokailuvälineet menevät läpi. Uuden laatikon etsiminen ärsyttää jo ajatuksenakin. Ehkä joltain kierrätysasemalta saattaisi löytyä kätevimmin?

Voisinko nyt vihdoin opetella piirtämään varaosan jollain 3D-sovelluksella? Ideana on asettaa ylimääräinen, itse tulostettu ritilä lusikkalaatikkoon niihin kohtiin, joissa on suuria reikiä. Kysymyksiä pukkaa mieleen. Pitäisi osata asettaa sovelluksessa mitoitus oikein. Lisäksi mietityttää raaka-aine, josta varaosa tulostetaan. Kestääkö osa vettä, kuumaa ja kemikaaleja?

Tämä olisi jo toinen hyödyllinen esine, jonka voi tuottaa 3D-tulostimella. Edellinen oli sovitin iPad Minin ja kolmijalan väliin. Seuraavaksi pitää etsiä sopiva 3D-piirtosovellus. Sen tulee olla ilmainen ja helppokäyttöinen. Lisäksi sovelluksen pitää osata tallentaa tiedostot .stl-muotoon, sillä kyseinen tiedostomuoto kelpaa edelleen 3D-tulostimille (tai oikeastaan tulostimia ohjaavilla sovelluksille, kuten esim. Cura).




keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Katso Googlen I/O-tapahtumaa suorana YouTubesta

Näe uusin Android ja paljon muuta uutta Googlelta Suomen aikaa klo 19 alkaen täältä: http://youtu.be/wtLJPvx7-ys

Googlen Android 5 Lollipop julkaistaan tänään illalla Suomen aikaa

Android 5 alias Lollipop saa päivänvalon tänään illalla Googlen I/O-tapahtumassa. Merkittävää on Java-tulkin vaihtuminen uuteen ja mahdollisen beta-version julkaiseminen. Tähän asti Nexus-laitteet ovat saaneet ensiksi uusimman Androidin. Betan myötä mahdollisesti myös vaikkapa Samsungin puhelimilla ja tableteilla voisi päästä kokeilemaan uutta käyttöjärjestelmää. Myös graafinen käyttöliittymä uusiutuu ja on Applen iOS 7:n tapaan "litteä". Kannattaa illalla Suomen aikaa klo 19 tiirailla seuraavaa osoitetta: https://www.google.com/events/io .

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Tämännäköinen on Firefox OS 2.0

Hankin viime kesänä 2013 Geeksphone Peakin, joka on itse asiassa Developer Version eli kokeiluversio. Olen jännittänyt vuoden ajan, kuinka kauan kyseinen puhelin saa päivityksiä. Ei ole tarvinnut pettyä, sillä hämmästyksekseni Geeksphone tarjoaa Peakille esiversiota Firefox OS 2.0:sta. Tästä lohkeaa kiitos myös Mozilla-säätiölle, joka ei ole ainakaan vielä lähtenyt lihottamaan ja muuttamaan Firefox OS -käyttöjärjestelmää. Näin minunkin Peak jaksaa edelleen pyörittää uusinta käyttöjärjestelmäversiota.

Itse asiassa aioin päivittää puhelimen käyttöjärjestelmän versiosta 1.3 versioon 1.4, kun huomasin, että myös esiversio 2.0 on saatavilla. Näyttää siis siltä, että suurempi hyppäys tapahtuu aivan pian, kun 2.0 julkaistaan. Peakin osalta kävi hyvä tuuri, sillä Geeksphonea on aiemminkin kiitelty asiallisista päivityksistä. Toisin ovat ZTE Open -puhelimien omistajien asiat. Välttämättä päivityksiä ei koskaan saavu yhtä enempää. Minulle tämänpäiväinen "flashaus" taisi olla peräti neljäs.

Firefox OS:in ei asenneta sovelluksia binaareina vaan käyttöjärjestelmä hyödyntää HTML5-pohjaisia palveluja. Puhelimen työpöydälle voi käydä hakemassa näitä verkkosovelluksia Marketplace-nimisestä kaupasta. Koska Firefox OS käyttää HTML5-muotoisia verkkosivuja, tarvitaan välttämättä 3G-datapaketti. Sellaisen saa jopa muutamalla eurolla per kuukausi esimerkiksi Saunalahdelta (256 Kbit/s).

Graafisessa käyttöliittymässä en huomannut suuria eroja aikaisempaan verrattuna. Pitääpä myöhemmin lukea, mitä tuo hyppäys versioon 2.0 oikein tarkoittaa.

Käyttöliittymä on entisensä

Firefox OS 2.0:n esiversio asennettu!

XBMC asentui tulitikkurasia-PC:lle - vaan mitä kanavia kannattaisi katsoa?

Kaapit ja laatikot on nyt siivottu. Talvella haudattu Android-pohjainen tulitikkurasia-PC on nyt löydetty uudelleen. Päätin sijoittaa kyseisen tietokoneen olohuoneeseen ihan jo kokonsa vuoksi, mutta myös siksi, että haluaisin lisää "TV-kanavia" tai ainakin videopodcasteja. Erityisesti uutiskanavat kiinnostavat minua.

Asennus sujui oikein hyvin. Kävin hakemassa tutulla Chrome-selaimella XBMC:n osoitteesta http://xbmc.org/download/ . Valitsin ko. sivulta linkin, jossa lukee ARM ja joka on Android-robotin alla. Pian .apk-loppuinen paketti olikin jo latautunut. Napsautin paketin nimeä ja näin sain asennettua XBMC:n. Huomattavaa on, että Googlen Play-kaupasta XBMC:tä ei löydy. Siksi oli pakko asentaa ihan käsin "old school" -tyyliin .apk-paketti.

Nyt XBMC on asennettu ja se toimii. Vaan tämä blogimerkintä loppuu tähän, sillä yhtään kanavaa ei ole vielä näkyvillä. Tehtävää siis on:
  • mistä kanavia? Pitää etsiä verkosta sopivia osoitteita ja opetella syöttämään ne XBMC:lle
  • miten Android-tabletin avulla voi komentaa tulitikkurasiarasia-PC:tä?
  • sama XBMC:n .apk-paketti toimii varmaan myös tabletissa ja kännykässä!
Tulitikkurasia-PC on TV:n takana pois
näkyvistä, Android toimii ja on verkossa

Tulitikkurasia-PC:ssä on ARM-prosessori

XBMC up and running!

Tespackin aurinkopaneelireppu kerää auringon säteet talteen akkuun

Suomalainen yritys Tespack on tuonut markkinoille aurinkopaneelilla ja akulla varustetun repun. Malleja on useita ja lisää tuotteita on tulossa saataville myöhemmin kuluvana kesänä.

Hankin itselleni Tespack:n repun, jossa on 7 W:n paneeli ja 12 000 mAh:n akku. Ideana on, että voin ladata matkapuhelimen ja tablettitietokoneen milloin vain enkä ole riippuvainen kiinteistä pistorasioista. Uskoisin, että aivan pelkällä aurinkovoimalla en tähän pääse vaan lataan akkua välillä kotona. Repun mukana seurasi laturi. Ylläpito puolestaan hoituu paneelin avulla - kun liikun ulkona, otan Tespackin repun aina mukaan. Akku on piilotettuna repun sisään ja on saatavana välittömästi, kun sitä tarvitaan.

Ostosreppu vaihtui uuteen - jokainen pyöräreissu
kauppaan kannattaa!

Akussa on myös 2 A -liitin, jolla tabletti latautuu nopeasti


Näin ohjelmoit Arduino Unoa Android-tabletin avulla On The Go -tyyliin

Kevyelläkin varustuksella pärjää ihan hyvin vaikkapa mökillä, kun haluaa ohjelmoida sulautettuja laitteita. Otetaan esimerkiksi Arduino Uno -mikrokontrolleri, jota voi ohjata Android-tabletin avulla.

Ensiksi tarvitaan OTG-piuha (= On The Go), jonka avulla tabletti voi lukea mm. USB-muistitikun sisältöä. Seuraava johto on USB-A USB-B eli sellainen, jota käytetään usein tulostimissa. Tabletissa tulee olla Android 4.0 -versio. Vanhempikin Android saattaa toimia, mutta en ole kokeillut. Tottakai myös Arduino Unon tulee olla saatavana. Lisäksi tablettiin ladataan Google Play -kaupasta sovellus nimeltä Arduino Commander.

Laitteet yhdistetään toisiinsa. Sitten käynnistetään sovellus Arduino Commander. Osoitteesta http://arduino.cc/en/tutorial/blink siirretään ao. koodia Arduinoon. Koska LED ja resistori ovat Arduino Unossa sisäänrakennettuna, koodi voidaan kääntää heti ja siirtää eteenpäin ajettavaksi.

/*
  Blink
  Turns on an LED on for one second, then off for one second, repeatedly.
 
  This example code is in the public domain.
 */


// Pin 13 has an LED connected on most Arduino boards.
// give it a name:
int led = 13;

// the setup routine runs once when you press reset:
void setup() {                
  // initialize the digital pin as an output.
  pinMode(led, OUTPUT);     
}

// the loop routine runs over and over again forever:
void loop() {
  digitalWrite(led, HIGH);   // turn the LED on (HIGH is the voltage level)
  delay(1000);               // wait for a second
  digitalWrite(led, LOW);    // turn the LED off by making the voltage LOW
  delay(1000);               // wait for a second
}

Koodi kääntyi virheittä ja siirtyi Arduinoon, joka puolestaan vilkutti LED-valoa. Toimii!

Halpistabletti Asus Memopad ja Arduino Uno




sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Jolla, iPhone 4S ja Nexus 5 irtoavat jo alle 200 euron käytettyinä

Matkapuhelimet vanhenevat kuin salaatti jääkaapissa - jo huomenna kännyt ovat aivan ikäloppuja. Poimin kolme selkeää esimerkkiä. Ne ovat Jollan matkapuhelin, iPhone 4S ja Nexus 5.

Jollalla on vain yksi puhelinmalli, joten nettikirpputorien ilmoitusten seuraaminen on helppoa. Näyttää siltä, että ensi-innostus on laantunut ja kapulat on laitettu eteenpäin ja vaihtoon. Alkukesästä on näkynyt ilmoituksia, joissa hinnat ovat olleet 200-250 eurossa. Huonokuntoisia myydään hintaan 150 €. Huomattavaa on, että Jolla sai vastikään 4G-päivityksen. Jolla-puhelin sopii sellaiselle, joka haluaa opetella uuden puhelinkäyttöliittymän.

iPhone 4S tulee saamaan iOS8-päivityksen. Tämä kerrottiin Applen Keynotessa kesäkuun 2014 alussa. Vaan ensi kesänä 4S todennäköisesti jää ilman iOS9-käyttöjärjestelmää. Nyt siis on aika päästä eroon 4S-puhelimista. Jotta tämä onnnistuisi, kannattaa hinta asettaa riittävän alas. Näin voi varmistaa, että kapula on jo saman päivän iltana uudella omistajalla. Missään nimessä 4S ei ole huono investointi, jos sellaista puolestaan on hankkimassa. Kirpparihinnat pyörivät tuossa 150-200 € hinnoissa.

Nexus 5 on minun mielestäni kertakaikkisen fantastinen kapula. Todennäköisesti se saa myöhemmin Android 5 -päivityksen ensimmäisten laitteiden joukossa. Tästä minulla ei tosin ole vielä mitään todisteita. Nexus 5 on nopea puhelin ja siihen voi asentaa muitakin Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä (esim. CyanogenMod). Vaan on yksi seikka, miksi myös tämä puhelin vaihtaa omistajaa tällä hetkellä nopeasti. Nimittäin ensi keväänä 2015 Google julkaisee Silver-malliston, joka korvaa nykyisen Nexuksen. Kuka silloin enää viitsii edes lausua ääneen vanhan mallin nimeä ;D? Nexus 5 jää silloin myyjän käsiin. Siksi kapulasta kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman pian. Nexus 5 irtoaa netin myyntipalstoilta hintaan 200-250 €. Myös alle kahdensadan euron hintoja olen nähnyt. Kannattaa varmistaa, että ostokuitti suomalaiseen kivijalkakauppaan seuraa mukana niin pääsee helpommalla takuuasioissa.

Saattaa tuntua hassulta, kuinka puhelimien pyörä pyörii näin vinhaan. Olisi oltava vaihtamassa kapulaa jatkuvasti ja ennakoitava tulevat mallimuutokset. Pitäisikö siis tehdä jotain? Tuskin. Korkeintaan voi ihmetellä maailman menoa. Se oma kännykkä on joka tapauksessa arvoton... tai no, käyttöarvoa sillä edelleen on.



lauantai 21. kesäkuuta 2014

Chromium OS asentui Acer Aspire Oneen ja päivittyikin - vain suominäppis uupui

Tein ennen juhannusta asennuskokeilun. Ensin Acer Aspire One sai sisäänsä muistitikulta nimimerkki Hexxehin Chromium OS:n, joka on jo vanha ja päivitetty viimeksi viime keväänä 2013. Sain näin toimimaan Acerin wlan-kortin. Sitten ajoin päälle Arnold the Batin päivitykset. Yippee! Chromium-selain päivittyi ihan viimeisinpään versioon. Olinpa tyytyväinen, kun sain tyon virityksen toimimaan.

Vaan jotain jäi uupumaankin. Nimittäin näppäimistöä en saanut muutettua millään suomenkieliseksi. Koko käyttöjärjestelmänhän tulee tukea suomenkieltä. Selaimessa olivat toki asetukset kohdallaan, mutta se ei riittänyt. Lisäksi kun Acer oli jonkin aikaa käyttämättä, se ei palautunut takaisin horroksesta. Oli pakko bootata kone uudestaan. Myös flashin kanssa oli ongelmia.

Kunhan löydän verkosta ohjeet em. ongelmien selvittämiseksi, otan Acer Aspiren jokapäiväiseen käyttöön. No hei, mieti nyt. Kone maksoi 40 € käytettynä ja siihen löytyi uusin Googlen käyttöjärjestelmä. Kaikki on pientä viilausta vaille valmista.

Jos jalkapallo ei innosta, käännä Googlen I/O-tapahtuman puolelle, myös Microsoft julkaisee ensi viikolla

Pian nähdään jälleen softan ja raudan julkistuksia Googlelta. Jokavuotinen tapahtuma Google I/O järjestetään Juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kunhan vain saan napattua verkosta suoran lähetyksen osoitteen, julkaisen sen täällä blogissani. Sitä ennen on tyytyminen tapahtuman www-sivujen osoitteeseen https://www.google.com/events/io .

Tulossa *saattaa* olla uusi versio Androidista. Onko se 4.5 vai 5.0? Sitä ei vielä tiedetä. Techradar listaa sivuillaan laitteet ja sovellukset, jotka joko julkistetaan ensimmäistä kertaa tai saavat päivityksiä. Kannattaa vilkaista lista täältä.

Microsoft puolestaan mahdollisesti julkaisee ensi viikolla Nokia X2-puhelimen. Sen käyttöjärjestelmä on Android. Lue lisää tästä linkistä. Noinkohan tuo X2 pyörittää uusinta Android-versiota?

Suomen säät ainakin suosivat julkistusten seuraamista ;D! Iltaisin voi kääriytyä sohvalle peiton alle seuraamaan televisiosta jalkapalloa ja samaan aikaan puhelimesta/tabletista julkistuksia. Näinhän se elämä nykyään menee.

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Maynard asentui - selaimena Epiphany

Kirjoitin vähän aiemmin ohjeet Maynardin asennusta varten. Kysymyksessä on siis kevyt graafinen käyttöliittymä, jota ajetaan Raspberry Pi -tietokoneessa.

Maynard asentui ilman ongelmia. Yksi herja näkyi asennuspakettien lomassa vaan en ehtinyt lukea sitä tarkkaan. Oletusselain on minulle tuttu Epiphany. Siinä mielessä Maynard oli pettymys. Olisihan se pitänyt arvata, että selaimeksi on nimenomaan valittu Epiphany, sillä ko. selainta kehitetään koko ajan kevyeksi vaihtoehdoksi mm. Chromiumille.

Muistia ei tässä vaiheessa säästy kovinkaan paljon verrattuna esim. LXDE-käyttöliittymään. Ehkä kaiken 512 Mt saakin tuhlata, mikäli vauhtia saadaan ikkunoiden käsittelyyn. Terminal-ikkuna ja taskulaskin käynnistyivätkin nopeasti, mutta ne ovat kevyitä sovelluksia. Epiphany puolestaan odotutti yhtä kauan kuin LXDE:ssä.

Näin maallikkona totean, että jään odottamaan uusia versioita Maynardista. On kertakaikkisen hyvä, että Maynard-projekti on käynnissä. Nimittäin mm. Ubuntussa on menossa omat vastaavantyyppiset "virittelyt" Mir:n kanssa. Hyvä, että "Raspi" ei jää hetkeksikään paikoilleen. Palataan asiaan sanotaanko vaikkapa puolen vuoden päästä uudelleen.

Maynard tosiaan sisältää tässä vaiheessa kolme
toimivaa sovellusta, jotka näkyvät kuvassa

Selain, terminaali ja laskin avattuina muistia
kuluu lähes samaan tahtiin kuin LXDE:ssä

Ei haittaa, vaikka on kylmää - aurinkopaneeli toimii silti

Suomessa on kuulemma ihan hyvät olosuhteet aurinkopaneeleille. Toki, jos nyt lunta alkaa tulla niin silloin tuotto jää huonoksi. Vaan kunhan ollaan nollan asteen yläpuolella, homma pelaa.

Kuvassa vasemmalla vara-akkuni 4400 mAh, jossa
on integroituna aurinkopaneeli

Näin asennat Raspbianiin Maynardin

Raspberry Pi on oikein kiva ja pieni tietokone, edullinenkin. Vain 700 MHz:n ARM-prosessori ja 512 Mt RAM-muistia eivät jaksa lennättää Linuxilla toimivaa graafista käyttöliittymää kovinkaan nopeasti. Niinpä etsinnässä on yhä kevyempi työpöytä.

Maynard-niminen työpöytä toimii Wayland/Westonin (korvaa perinteiden X Window Systemin) päällä. Toistaiseksi kuulemma vain terminaali, www-selain sekä laskin ovat toimivia sovelluksia. Vaan mitä muuta sitä edes voi kaivata? Kaikenlaiset hommat hoidetaan nykyään selaimella.

Maynardin asennusta varten etsin ohjeita. Löytyi hyviä. Tässä on yksi. Ensin asennetaan muistikortille Raspbian Linux, joka päivitetään komennoilla sudo apt-get update ja sudo apt-get upgrade. Sitten annetaan komento raspi-config ja määrätään, että Raspbianin pitää käynnistyä komentoriville eikä suoraan graafiseen käyttöliittymään. Seuraavaksi haetaan tarvittava asennuspaketti komennolla wget http://raspberrypi.collabora.co.uk/setup-maynard.sh . Asennetaan paketti komennolla ./setup-maynard.sh . Lopuksi käynnistetään Maynard komennolla maynard.

Maynardin käyttöliittymä ei niinkään ole tärkeä tässä vaiheessa. Etsin keveyttä. Komennolla top voi tarkistaa, paljonko RAM-muistia on käytössä/jäljellä. Toivon, että www:n selailu olisi nykyistä nopeampaa. Kun asennusohjeet ovat nyt valmiit, ei muuta kuin kokeilemaan! Maynard on kuulemma aivan "vaiheessa" eli keskeneräinen. Niinpä siihen pitää suhtautua kuin mihin tahansa beta-softaan. Palaan asiaan, kun olen kokeillut asennusta!

Edit: piti lisäksi komentaa sudo chmod 777 setup-maynard.sh , jotta sain tarpeeksi oikeuksia. Tämän jälkeen asennus käynnistyi.

Microsoft Word Online, Excel Online -ja PowerPoint Online -sovellukset löytyvät nyt Chrome OS:n myymälästä

Käytän Chromebookia ensisijaisena tietokoneenani (toisinaan kyllä myös Raspberry Pi:tä). Tähän asti Google Docs on saanut hoitaa toimistosovelluspuolen. Tähän saattaa tulla muutos, sillä löysin Chrome OS:n myymälästä selaimessa toimivat sovellukset nimeltä Word Online, Excel Online ja PowerPoint Online (myös OneNote Online).

Kyseiset sovellukset käyttävät tallennuspaikkana Microsoftin OneDrivea (entinen SkyDrive). Mikä mukavinta, tiedostot tallentuvat suoraan pilveen eikä Googlen Chrome OS pääse siihen väliin sähläämään. Nyt voin työstää tiedostoja kotikoneella ja olla varma, että tiedostot ovat yhteensopivia varsinaisen tietokoneelle asennettavan Microsoft Officen kanssa.

Katsotaan nyt, kuinka kauan nämä ilmaissovellukset saavat olla olemassa. Microsoftilla on Office 365 ja sille kuukausihinta. En ole valmis maksamaan kotona mitään Officesta. Siksi löytämäni sovellukset ovat tervetulleita. Käy tarkistamassa asia itse. Siirry Chrome OS:n myymälään (=webstoreen) osoitteeseen https://chrome.google.com/webstore/category/apps ja kirjoita hakusanoiksi esim. word online.

Ei enää siirtymistä erikseen OneDriveen vaan
sovellus aukeaa napsauttamalla kuvaketta

tiistai 10. kesäkuuta 2014

WebOS-pohjainen LG:n TV myynnissä Verkkokauppa.com:ssa

WebOS, jonka LG osti HP:lta, on nyt saatavana LG:n 55" ja 60" älytelevisioiden mukana Verkkokauppa.com:sta. Aikanaan amerikkalaiselta yritykseltä nimeltä Palm lähtöisin oleva käyttöjärjestelmä on muuntautunut toimimaan isoilla näytöillä.

Asia on siksi kiinnostava, että tästä eteenpäin on arvuuteltava, saavatko kyseiset TV:t päivityksiä, voiko niiden kautta lähettää roskapostia ja ennenkaikkea voiko niihin asentaa jonkin muun käyttöjärjestelmän (Linux mielessä). LG:n älytelevisiot ovat siis muuttuneet tietokoneiksi. Ennestään taloudessamme on vuosimallia 2007 32" LG, joka ei tajua Internetistä tuon taivaallista.

Ryntäänkö nyt kauppaan? Taidan ensin lukea, mitä TV:stä kirjoitetaan arvosteluissa. Haluan myös käydä kurkkaamassa LG:n tukisivut. Onko päivityksiä jo saatavilla? Kuinka usein niitä julkaistaan? Millainen "App Store" TV:n ympärille on rakennettu?

Tästä linkistä pääsee tutkimaan TV:n teknisiä tietoja Verkkokauppa.com:n sivuilta.

Saako TV:n halvemmalla kisojen jälkeen?

WebOS:n lisäksi löytyy myös Miracast!

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Näin formatoit ulkoisen kiintolevyn FAT32-muotoon Windows 7:ssa

Jäi ylimääräiseksi käsiin 100 Gt:n 2,5" SATA-kiintolevy. Hankin sille nettikirpputorilta kotelon kympillä. Voi olla, että oli kallis kotelo, mutta mukana tuli ruuvari ja ruuvit. Kiintolevy oli nopeasti ruuvattu paikoilleen.

Windows 7 tunnisti levyn ja formatoin kaiken yhteen osioon ExFAT-muotoon. Vaan kun Raspbian Linux ei tykkää ExFAT:sta. Luin verkosta, että Windows 7 osaa kyllä myös FAT32:n. Pitää vain osata komentaa sopivasti.

Napsautin Start-painiketta ja kirjoitin edelleen cmd. Sain komentokehotteen. Sitten komensin seuraavasti:
C:\>format /fs:fat32 e:
The type of the file system is EXFAT.
The new file system is FAT32.
Seuraavaksi kirjoitin levyn nimen (=lenovon_vanha):
Enter current volume label for drive E: lenovon_vanha
Lopulta formatointi alkoi ja se kestikin kauan:
WARNING, ALL DATA ON NON-REMOVABLE DISK
DRIVE E: WILL BE LOST!
Proceed with Format (Y/N)? y
Formatting 95393M
11 percent completed.
 FAT32 on nk. vanha kunnon, varsinainen "old school"! Nyt ulkoinen kiintolevy on varmasti yhteensopiva kaikenlaisten tietokoneiden kanssa - mukaanlukien Raspbian Linux.

Edit: kaikesta ponnistelusta huolimatta Windowsissa, kiintolevy *ei alustunut* FAT32-muotoon. Latasin Raspbianiin GParted-sovelluksen ja vielä paketin dosfstools ja johan alkoi pelittää! Nyt on 100 Gt:n kiintolevy vihdoin FAT32-muotoinen!

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Retkiaurinkopaneeli kohtaa kännykän vara-akun

Valoisien päivien myötä olen ottanut jälleen käyttöön retkiaurinkopaneelini.


Tyttärelläni on vastikään hankittu vara-akku kännykkää varten.


Eikös akkua voisi ladata paneelin avulla? Kyllä varmaan. Vaan mitä siihen väliin tarvitaan? Katsotaanpa autosta, työkassista, kaapista... Löytyi laturiosa, joka asetetaan tupakansytyttimeen. Sehän sopii paneeliin! Edelleen käsiin osui micro-USB - USB -johto, joka on puuttuva pala pelissä!


Nyt akku saa latautua itsekseen. Puhelinta nimittäin tarvitaan välillä. Onneksi akussa on sen verran älyä, että mitään ylilataamista ei tapahdu. Vähänkös on nykyään kätevää tämä virittäminen!


Retkipaneeli maksoi viitosen monta vuotta sitten kirpparilta ostettuna. Väliosat yhteensä 2 € ja akku ~ 20 € uutena. Maailma ei ihan näin pelastu, mutta virtaa voi latailla kesällä parvekkeella huomaamattomasti ja talteen saa jokaisen säteen, joka sinne sattuu osumaan.


Auringonsäteitä sieppaamassa!






lauantai 7. kesäkuuta 2014

SenioriPC-käyttöjärjestelmää kokeilemassa, vol 1

Löysin SenioriPC:n sivun osoitteesta http://www.senioripc.fi. Näyttäisi siltä, että kysymyksessä on Linux, jonka päälle on rakennettu helposti ohjattava käyttöliittymä. Lisäksi SenioriPC-ohjelmiston pitäisi toimia hyvin vanhassakin tietokoneessa (10 vuotta). Luin, että on mahdollista ostaa paitsi SenioriPC-muistitikku- tai DVD myös kokonainen SenioriPC-tietokone ja edelleen huolto- ja ylläpitosopimus tietokonetta varten.

Onneksi SenioriPC:n sivuilla tarjottiin mahdollisuutta ladata ohjelmisto maksutta kokeilua varten. Pienen etsiskelyn jälkeen pääsin siirtämään ISO-imagea kotikoneelle. Lataaminen kesti *hyvin kauan* vaan eipä se haitannut. Tästä varoitettiin SenioriPC:n www-sivuilla. Jätin selaimen lataamaan imagea ja tein muuta välillä.

Kirjoitin ISO-imagen muistitikulle Win32DiskImager-sovelluksella. Valitsin testipenkiksi miniläppärin Acer Aspire One ZG5, jossa on 1,6 GHz:n Intel Atom -prosessori, 1 Gt RAM-muistia ja 160 Gt:n kiintolevy. Kone oli siis varsin sopiva testiä varten, koska miniläppärien valtakaudesta on kulunut aikaa jo yli viisi vuotta. Kävin varmistamassa koneen BIOS-asetuksissa, että boottaaminen muistitikulta oli mahdollista. Sitten lähdin kokeilemaan SenioriPC-ohjelmistoa. Tarina jatkuu kakkososassa, jonka julkaisen, kun olen tehnyt riittävästi kokeiluja Acerilla.

Edit: kirjoittamani muistitikku ei sitten toiminut Acerissa eikä tehokkaammassa koneessa Dellissä. Mahtoiko lataamani ISO-image olla rikki? Ehkä. Onneksi SenioriPC:n www-sivuilla on MD5-tarkistussumma, jonka avulla asian voi selvittää. Joka tapauksessa kokeilu on nyt jäissä, kun en pääse boottaamaan.

Edit 2: En löytänyt enää MD5-tarkistussummaa SenioriPC:n www-sivuilta. Yritin kyllä katsoa tarkasti ja mielestäni sellaisen näin edellisellä kerralla. SenioriPC:n kokeileminen päättyi nyt osaltani tähän.

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Googlen hakukoneelle on vaihtoehtoja

Googlen hakukoneen pitää seurata meidän hakijoiden liikkeitä, koska mainostajat niin tahtovat. Tuo nyt vain on osa Googlen liiketoimintaa - halusit tai et. Voisiko Googlen hakukoneen korvata jollain toisella? Olisiko sellaisesta mitään hyötyä? Ehkä.

Mitä hakukoneita kannattaisi kokeilla? Venäläinen Yandex pitää konesaliaan myös Suomessa Mäntsälässä. Kokeilin hakea blogiani Yandexista. Löytyihän sieltä jonkin verran tietoa: http://www.yandex.com/yandsearch?text=sakarinkurssit&lr=87 . Varmasti blogini kirjoitukset ovat venäläisten tiedossa, en epäile sitä yhtään. Ihan niinkuin Googlen omistuksessa olevan Blogger raportoi NSA:lle. Yandexia voisi alkaa käyttää kokeilumielessä, protestina Googlea kohtaan tai vaikkapa ideologisista syistä.

Toinen hakukone, joka on niittänyt suosiota, on nimeltään DuckDuckGo. Sen sanotaan sylkäisevän hakutulokset ilman mitään jekutusta ja seuraamista. Mene ja tiedä sitten onko todella näin. DuckDuckGo löysi aika monta linkkiä blogiini: https://duckduckgo.com/?q=sakarinkurssit . En osaa sen kummemmin analysoida, millaisia nuo hakutuloksen linkit ovat. Any publicity is good publicity!

Hakukoneita riittää tällä planeetalla. Jokainen niistä yrittää kalifiksi kalifin paikalle. Google on pitänyt hakuvaltikkaa kädessään jo pitkän aikaa. Varmasti 10 vuoden päästä tilanne on jo toisenlainen. Mikä firma (ja hakukone) tuolloin hallitsee ja miksi - se jää nähtäväksi. Vai jaksaako kohta kukaan hakea enää mitään?

Raspberry Pi nopeutuu työpöytäkäytössä muutamalla jipolla

Raspberry Pi on itselleni aivan ykköskone ja käytän sitä aina kuin vain on mahdollista lähinnä kotona. Työpöytäkäyttö on haastavaa, sillä prosessori on 700 MHz:n ARM ja RAM-muistia on 512 Mt. Milloin viimeksi käytit tuollaista Intel-pohjaista tietokonetta?

Päätin parantaa Raspn suorituskykyä. Muutama jippo toi lisää potkua:
  1. Ylikellotin prosessorin. Nyt se hyrrää nopeudella 1000 MHz. Komento sudo raspi-config päästää valikkoon, josta edelleen siirrytään ylikellotuskohtaan.
  2. Valitsin SD-kortiksi (=kiintolevyksi) niin nopean kortin kuin mahdollista. Kortti lukee tiedostoja 45 Mt/s.
  3. Vaihtoin wlan-tikuksi sellaisen, joka osaa G-vauhdin. Aiempi tikku oli vain B.
  4. Selaimeksi valitsin beta-vaiheessa olevan Epiphanyn, joka on mielestäni paras valinta tällä hetkellä. Raspberrypi.org -sivulta löysin vinkin Epiphanysta.
  5. Tein Raspbianin asennuksen uudelleen. Näin kaikenlainen vanha tauhka jäi pois SD-kortilta (serverit ym., joita olin kokeillut aiemmin).
  6. Näytönohjaimen muistin määrää voi pienentää. Näin RAM-muistia jää enemmän itse sovellukselle. Raspissa 512 Mt RAM jaetaan käyttömuistin ja näytönohjaimen kesken.

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Tässä on lista tuetuista iOS8-laitteista

Apple julkaisi uuden version mobiilikäyttöjärjestelmästään. Se tulee saataville syksyllä. iOS8 toimii ei toimi iPhone 4 -puhelimessa vaan vaatii vähintään 4S-puhelimen. Sen sijaan pari vuotta vanha ensimmäinen iPad Mini on tuettujen listalla (katso kuva). Välttämättä kaikki uudet ominaisuudet eivät toimi tuetuissa, mutta vanhoissa laitteissa.

Käytössäni olevat iPhone 4S ja iPad Mini
ovat tuettujen listalla.

Apple Keynoten voi nähdä suorana

Applen uusia laitteita ja softia voi nähdä ja kuulla suorana täältä: http://www.apple.com/apple-events/june-2014/ . Lähetys alkaa ihan pian. Ainakin OS X 10.10 ja iOS 8 julkaistaan. Myös Smart Home Kit on kuulemma tulossa. Muista asentaa QuickTime niin jotain voi näkyäkin ;).

Edit: Applen laite auttaa katsomisessa...

Edit2: tuossahan tuo nyt on menossa...


Kesän aurinkopaneeliprojekti käynnistyi

Hankin retkiaurinkopaneelin kirpputorilta hintaan 5 € pari vuotta sitten. Kirjoitin tästä blogiini. Nyt on aika aloittaa uusi ja vähän kunnianhimoisempi projekti.

Kirpparilta - kuinkas muuten - löytyi kontrolleri, joka huolehtii siitä, että akku ei lataudu yli. Kympin tuo laite maksoi (katso kuvat).

Jotta projekti varmasti etenee, otin yhteyttä kaveriini, joka on rakentanut itselleen oman "aurinkovoimalan". Hän etsi minulle Tori.fi -kirpputorilta käytetyn aurinkopaneelin (noin 1 m2), jonka käyn ostamassa ja noutamassa tänään hintaan 130 €. Lisäksi hankin uuden akun, jonka tekniset tiedot tarkentuvat myöhemmin. Akku muistuttaa hinnaltaan, painoltaan ja ulkonäöltään auton akkua. Kaapelit ja muut osat lupasi kaverini hankkia ja tehdä.

Käyttöönotto tapahtuu mökillä Pohjois-Karjalassa heinäkuussa. Laitteet, jotka toimivat jännitteellä 12 V, ovat siis tervetulleita. Pitää varmaan hankkia invertteri, jonka avulla voi jatkaa nykyisten laitteiden käyttöä.

Edit: paneeli 100 W hankittu käytettynä hintaan 130 €.





sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Raspberry Pi:lle sovitettu Epiphany -selain lataa www-sivut nopeasti

Raspberry Pi on pieni luottokortin kokoinen tietokone. Se on edullinen. Tämän johdosta "Raspi" on hieman tingitty rauta. Esimerkiksi Linuxin työpöytäkäyttö on hidasta, vaikka käytössä olisikin hyvin kevyt ikkunamanageri. Tämä on siis minulla tilanne Raspbian Linux-levitysversiossa.

Www-selainta tarvitaan nykyään paljon ja koko ajan milloin mihinkin hommaan. Raspbianin päällä selain nimeltä Midori on toki kevyt, mutta kovin riisuttu. Chromium ja Firefox puolestaan ovat aivan liian isoja ja siten hitaita.

Luin jokin aika sitten uudesta projektista. Raspberry Pi:lle oltiin sovittamassa uutta selainta. Se on edelleen beta-vaiheessa. Nimi on Epiphany Browser. Päätin asentaa ja kokeilla selainta.

Lyhyen testin perusteella voin sanoa, että selain on käyttöliittymältään vielä kesken, mutta Javascript-moottori toimii nopeasti ja sivut latautuvat sukkelaan. Selain on niin hyvä, että alan käyttää sitä tästä eteenpäin Raspberry Pi:ssä. Toki muistia kuluu paljon (katso kuva), mutta se ei haittaa. Selainta tarvitsen paljon enkä juuri ollenkaan muita sovelluksia, joten vain selain on käynnissä.

Uuden nopean www-selaimen kehittäminen ja sovittaminen Raspberry Pi:n ja Raspbianin päälle on erittäin kannatettava idea. Toivotaan, että pian päästään eteenpäin pois beta-vaiheesta stabiiliin versioon. Lisätietoa ja asennusohjeet (englanniksi) voi lukea tästä linkistä: http://www.raspberrypi.org/web-browser-beta/

Monta selainikkunaa auki ja silti
selain toimii nopeasti - hyvä!