lauantai 5. toukokuuta 2012

HP Omnibook xe4100 ja Debian 6.04

Voiko vuodelta 2003 peräisin olevalla kannettavalla HP Omnibook xe4100:lla tehdä nykyään yhtään mitään? Yritetään. Pohjassa on lisenssilappu Windos XP:lle. Koska keskusmuistia on 512 Mt, hylätään XP. Vaihdetaan tilalle uusin Debian Linux maustettuna kevyellä ikkunamanagerilla lxde:llä. Kovalevytilaa on riittävästi eli 20 Gt. Asennuksen jälkeen yli 15 Gt on edelleen käytettävissä.

Ok, käyttöjärjestelmä on siis asennettu CD-levyltä, jonka poltin Windowsissa. ISO-imagen hain debian.org -sivustolta. Ensimmäinen huomio on, että yhtä isoa sovellusta kannattaa ajaa kerrallaan. Esim. LibreOffice Writer  toimii yksikseen aivan hyvin. Nimittäin keskusmuisti on suureksi osaksi käytössä eikä sitä ole yhtään liikaa. Toinen havainto on se, että Iceweasel -www-selain on melko hidas. Vaihdan tilalle Googlen Chromen ja tilanne korjaantuu. Tämäkin kirjoitus hoituu Chromella, joka käynnistyy ällistyttävän nopeasti näinkin vanhassa tietokoneessa ja edelleen lataa sivut pikavauhtia. Uskomatonta!

Aivan kaikkea HP Omnibook xe4100:lla ei sentään voi tehdä. Esimerkiksi YouTube pätkii pahasti. Ei se mitään. Myös lxde on rajoittunut eikä vedä-ja-pudota -toimintoja ole ollenkaan. En niitä kaipaa.

Mielestäni Debian Linux on erittäin sopiva kaveri HP Omnibook xe4100:lle. Mikäli kone olisi vähän tuoreempi, sanotaanko vuodelta 2006, Debian suorastaan kiitäisi. Nyt odotan hetken vaan en aivan mahdottoman kauan ohjelmien avautumista. Windows XP SP3 tässä koneessa olisi katastrofi. Kannattaa miettiä hetki ennenkuin vanha pöytäkone tai kannettava saa häädön. Kevyt surffailukone on aina hyvä pitää varalla.


Työpöytämanageri lxde on karu, mutta tekee työnsä
ja ennenkaikkea säästää keskusmuistia sovelluksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti