keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Seuraava kiinteä yhteys kotiin Googlelta?

Google aloitti gigabitin valokuituverkon myynnin. Hintaan 70 $ on mahdollista saada kotiin todella nopea Internet-yhteys. On mielestäni toki hyvä, että nopeus kasvaa. Mutta vielä merkitsevämpää on palvelun tarjoajan nimi, joka siis on Google. Voisiko 1990-luku toistua siten, että Google ostaisi pois pieniä Internet-yhteyden tarjoajia ja siinä samalla niiden asiakkaiden yhteyksiä? Aikoinaanhan isot toimijat Suomessa ostivat modeemiyhteyksiä tarjoavat pienen pienet operaattorit.

Kun soppaan lisätään tieto, että jossain vaiheessa Internetin reititys saattaa vapautua kilpailulle, voisi löytyä motiivi Googlen heräämiselle. Kun nykyisen kaltaista vapaata Internetiä ei enää ole, pääsee sentään jonkinlaiseen verkkoon, jonka toimittaa Google. Voit edelleen pitää blogia (tämäkin blogi toimii Googlen alustalla), surffailla Chrome-selaimella ja tehdä hakuja Googlen hakumoottorin avulla. Mutta annas kun pitäisi lähettää sähköpostia Hotmailiin. Silloin vaaditaankin erikoisjärjestelyjä. Kun viisumit poistuvat valtioiden väliltä, Internetissä vasta pohditaan, kuinka voisi laskuttaa liikenteestä eri palvelujen välillä.

Seuraan mielenkiinnolla Googlen valokuidun leviämistä. Jos vastaan tulee hyvä tarjous, käyn varmasti kiinni kuin kala koukkuun. En sinänsä vastusta Googlea, kun kerran saadaan kunnon vauhdit tänne Härmäänkin. Lähinnä on jännää tarkastella tilannetta. Toivottavasti emme pilko Internetiä pieniin kaupallisiin verkkoihin. Silloin ollaan taas samassa tilanteessa kuin 1990-luvun alussa. Tieto kulkee hitaasti, jos ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti