Eilen latasin Lubuntu 14.04 LTS -käyttöjärjestelmän. Kirjoitin iso-imagen CD-levylle. Tänään pitkänä perjantaina vanha kympillä ostettu kannettava HP Omnibook XE4100 sai uuden elämän. Windows XP "vipattiin mäkeen" ja tilalle tuli Lubuntu.
Asennus sujui ilman ongelmia. Tein aluksi muutamat kielivalinnat. Osioinnin jätin Lubuntun huoleksi. Loin vielä itselleni tunnuksen. Sitten jätin koneen asentumaan ja poistuin paikalta. Kun saavuin takaisin parin tunnin päästä, asennus oli valmis. Postin CD-levyn ja käynnistin koneen uudelleen. Nyt kirjoittelen blogia Firefox-selaimella.
Onko kone jotenkin nopeampi kuin aiemmin? Ei varmaankaan. Yhtä hitaasti tai nopeasti mennään kuin XP:n aikanakin. Mitään YouTubea ei kannata katsella. Www-selailu on melko nopeaa, koska flash-mainoksia ei ladata. En ole asentanut flashia enkä aiokaan.
RAM-muistia on käytössä kokonaiset 768 Mt, josta osa menee näytönohjaimelle. Kun Lubuntu ja Firefox ovat käynnissä, noin 600 Mt RAM-muistia on syöty. Ei kannata käynnistää muita sovelluksia. Muistin kulutusta voi tarkkailla esim. komennolla top.
Kiintolevy on 20 Gt:n kokoinen. Äkkiseltään voisi ajatella, että tuollainen tila on pieni. Vaan kun Lubuntu on vienyt tähän asti 2,3 Gt tilaa kiintolevyltä. Ei paha. Silti kannattaa olla tarkkana, kun asentaa uusia ohjelmia. Jos sovelluksen nimi viittaa KDE-nimiseen graafiseen käyttöympäristöön, ladataan samalla kauhea määrä kirjastotiedostoja - ja kovalevy täyttyy. En siis asenna juuri mitään.
Kokeilin sentään Chromium-selainta. Se piti etsiä ja asentaa erikseen. Oletuksena Lubuntussa on Firefox. Yllättäen Chromium toimi Lubuntussa hyvin hitaasti. RAM-muistin kulutus oli samaa luokkaa kuin Firefoxilla. Tätä ennen jokaisessa kokeilemassani tietokoneessa, olipa kysymyksessä vanha tai uusi rauta, Chromium on tominut nopeasti. Vaan eipä mitään. Firefox puolestaan yllätti tällä kertaa ripeydellään. Käytän siis Firefoxia tässä tietokoneessa.
Mitä seuraavaksi? No "kovaa ajoa", sanoi käytetyn auton myyjä. Voisi viritellä wlan-yhteyttä tähän kannettavaan. Nyt kone on kiinni kiinteässä verkossa piuhalla. Voi olla, että kokeilen tähän HP Omnibookiin jotain muuta käyttöjärjestelmää. Mikä se voisi olla? Lubuntu kun on ihan riittävän hyvä. Hmm, pitää miettiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti