Otsikointi on tällä kertaa varsin "raflaava". Kotona meillä on kaksi vanhaa Mac-tietokonetta. Molemmissa pystyy ajamaan OS X 10.6 -versiota (Snow Leopard). Vaan uudempia Aplen käyttöjärjestelmiä ei koneisiin voi asentaa.
Applen uusin käyttöjärjestelmä OS X Mavericks on ilmainen. Tällä tempulla haastetaan mm. Microsoft kilpasille. Windows 8 maksaa peräti 199 $. Edelleen Apple haluaa kerätä kasaan kaikki sellaiset käyttäjät, joiden koneet kykenevät ajamaan Mavericks:ia. Loput koneet saavat todennäköisesti jäädä pikkuhiljaa oman onnensa nojaan. Usean käyttöjärjestelmäversion ylläpitäminen on kallista - siinäpä on se perimmäinen syy.
Vielä tänään voimme ajaa koti-Maceissa mm. Chrome-selainta ja vastaanottaa tietoturvapäivityksiä. Vaan miten on "huomenna"? Mitä voisin asentaa OS X 10.6:n tilalle vaikkapa ensi keväänä 2014? Yksi vaihtoehto - yllättävä sellainen - on asentaa Applen ohjelma boot camp ja ajaa Macissa Windows 7 -versiota ellei jopa Windows 8.1:stä. Tämä saattaa tosin harmittaa, jos ei kertakaikkiaan pidä Windowsista. No, ainakin Microsoftilta pukkaisi tuutin täydeltä päivityksiä. Toinen tapa saada kaikki irti vanhasta raudasta on asentaa Linux. Se on saatavilla jopa Applen PowerPC-koneisiin, joita myytiin viimeksi 2006. Linux on aidosti vapaa siinä missä Mavericks vain ilmainen. Sopiva Debian Linux ei käynnistä liikoja prosesseja ja ottaa siten tehot irti Macista. Mikä parasta, Debiania päivitetään jatkuvasti.
Jonkin aikaa siis elämme tilannetta, jossa meillä on nk. old school -Macit ja sitten ne uudemmat, jotka ajavat Mavericksia. Vanhojen Mac-tietokoneiden omistajien on syytä tiedostaa tilanne. Haittaohjelmia on havaittu myös PPC-koneissa. On sääli, että Applen politiikkaan kuuluu vanhojen koneiden hylkääminen. Onneksi on olemassa vaihtoehtoja OS X:lle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti