Apple on yritys, joka myy rautaa eli tietokoneita ja erilaisia digitaalisia laitteita, joiden seuraksi Apple on kehittänyt softaa eli käyttöjärjestelmiä ja sovelluksia.
Koska Macit maksavat paljon, Applen käyttöjärjestelmää nimeltä OS X, on soviteltu PC-tietokoneisiin vaihtelevalla menestyksellä jo pidemmän aikaa. Tällainen toiminta ei ole sallittua. Silti verkossa on näkyvillä paljon ohjeita, millaista rautaa kannattaa hankkia ja miten itse asennus tulee tehdä.
Uusin OS X Mavericks on jo saatu toimimaan PC:ssä. Tämä ei varmasti ole Applen mieleen. Aikaisemmin ainakin toimittiin mm. niin, että GMA9500-näytönohjaintuki tiputettiin pois, jotta OS X ei asentuisi (ainakaan helposti) pikkuisiin minikannettaviin. Konstit ovat siis monet.
Oma lukunsa on se, saako kyseisestä aiheesta kirjoittaa verkossa. Olen tässä blogikirjoituksessa valaissut aihetta. Lisäksi olen liittänyt mukaan linkin, jonka kautta pääsee lukemaan lisää aiheesta. Onko niin, että asiasta pitää vaieta? Ainakin yritykset, jotka ovat myyneet PC-koneita, jotka ovat yhteensopivia OS X:n kanssa, ovat joutuneet Applen hampaisiin. Nettikirpputoreilla näkee myytävän PC-koneita, joiden kerrotaan osaavan ajaa muun muassa OS X -käyttöjärjestelmää. Asia mainitaan ja se näyttää toisinaan olevan myyntivaltti. Voiko Applen EULA (End User License Agreement) koskea nettikirjoittelua, jossa mainitaan OS X yhdessä PC:n kanssa?
OS X Mavericks on ilmainen käyttöjärjestelmä. Sen voi siis asentaa PC-koneeseen. En voi suositella tätä. Kannattaa muistaa, että OS X ei ole *vapaa* (engl. free= ilmainen, vapaa). Niinpä PC-koneeseen sopiva käyttöjärjestelmä on Linux. Sen kanssa ei ilmene mainittuja ongelmia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti