keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kokeilussa Helsingin kaupunginkirjaston sähkönkulutusmittari - miten kävi halogeenin ja LED-polttimon?

Kävin Helsingissä Etelä-Haagan kirjastossa. Lainasin sähkönkulutusmittarin, joka on itse asiassa Helsingin Energian kirjastolaisten käyttöön lahjoittama laite. Laina-aika on yksi viikko. Lyhyillä ohjeilla varustettu paketti on helppo ottaa käyttöön.

Halusin tietenkin kokeilla kotitalouteni eri sähkölaitteiden sähkönkulutusta. Tein välittömästi kotiin tultuani testin halogeeni - ja LED-polttimoiden välillä. Tässä ovat tulokset:

Hankin jokin aika sitten halogeenipolttimon, jonka kyljessä lukee 20 W. Kanta on nk. G4 eli polttimon kannassa on kaksi pientä tikkua. Valaisin on joku vanha IKEA:sta ostettu. Kulutusmittari näytti, että teho oli 23,8 W. Polttimo oli muuten todella kuuma...


"Teho on yksi watti, kun voimakone tuottaa tai kuormakone kuluttaa joulen energiaa sekunnissa. Watin teholla voi siis nostaa omenan (102 g) metrin korkeuteen sekunnissa - kymmenessä sekunnissa puolestaan kymmenen metrin korkeuteen." http://fi.wikipedia.org/wiki/Watti

Sitten olikin LED:in vuoro. Pakkauksessa luki, että LED:in teho on 1,5 W. Mittasin lukemaksi 3,0 W. Hmm, noissa luvuissa on suuri ero...

Myös LED lämpeni aika reilusti. Halogeenin eduksi voidaan lukea valon väri ja kirkkaus. Koska polttimo oli 20-wattinen, pimeässäkin huoneessa näkee lukea yhden polttimon varassa. Valo on myös pehmeää ja keltaista. LED puolestaan vastaa 10-wattista halogeeniä. Niinpä LED:in valo ei yllä yhtä yhtä pitkälle kuin halogeenin. Lisäksi valo on valkoisempaa kuin halogeenin. Toivottavasti löydän jostain tehokkaamman tynnyrinmuotoisen LED-polttimon. Molemmat polttimot syttyivät välittömästi täysin toisin kuin nk. säästövalaisimen polttimo.

Pitäisikö kodin valaistusta sitten muuttaa esimerkiksi LED-polttimoiden avulla? Vieväthän monet sähkölaitteet kuten uuni, lattialämmitys, pesukone ja pakastin sähköä paljon enemmän kuin valaistus. Mielestäni kannattaa ottaa kokeiluun LED-polttimo tai pari ihan nyt heti. Polttimot kehittyvät ja halpenevat. Mm. katuvaloja aletaan muuttaa LED-pohjaisiksi. Tämä osoittaa, että muutkin (mm. kunnat) ovat jo tutkineet valojen virrankulutusta.
Huolehdi, että sammutat valot huoneista, joissa et oleile. Silloin ei kulu energiaa - käytitpä halogeeni- tai LED-polttimoja. Optimoi saunavuoro. Pane uuniin kaksi pataa yhdellä kerralla. Lopulta, kun tarvitset talvella paljon valoa, käytä LED-polttimoja niin voit sytyttää tuikun jos toisenkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti