torstai 10. lokakuuta 2013

Ubuntu 13.10 saapuu lokakuun 17. päivä

Ubuntusta saadaan ulos kaksi suurta päivitystä vuosittain. Toinen ajoittuu huhtikuulle ja toinen puolestaan lokakuuhun. Siitä juontuu versionumerokin; 13.10, jossa ensin mainitaan vuosi ja seuraavaksi kuukausi.

Odotan 17.10.2013 julkaistavaa Ubuntun versiota 13.10 tällä kertaa innolla. Kokeilin aiemmin kesällä Ubuntua Nexus 7 -tabletissa. Sain kuin sainkin sen lopulta asennettua. Nyt versiossa 13.10 luvataan kyseiselle tabletille täysi tuki. Eikä ihme, sillä Ubuntu yrittää myös puhelinkäyttöjärjestelmäksi. Ensi keväänä 2014 pitäisi olla saatavana Ubuntun avulla toimivia puhelimia. Toivon, että pääsen kokeilemaan Nexus-tabletissa mm. tekstinkäsittelyohjelmaa tai taulukkolaskentaa (= LibreOfficea). Saattaa olla, että joudun tyytymään Google Docsiin.

Puhutaan, että jo nyt eletään Post-PC -kautta eli kuluttajat ja yritykset käyttävät PC:n lisäksi mobiililaitteita kuten tabletteja ja älypuhelimia. Ei ihme, että Canonical ltd , joka ylläpitää Ubuntua, tähtää Unity-käyttöliittymällään mobiilimaailmaan. Mikäli jättäytyy ulos tästä vaiheesta, peli voi olla pelattu. Toivotaan, että saadaan paitsi aivan uusia Ubuntu-pohjaisia älypuhelimia myös mahdollisuus asentaa Ubuntu vanhaan puhelimeen. Vertailun vuoksi esimerkiksi Samsung Galaxy SII on tuettu Firefox OS:n puolesta.

Ubuntu sijoittuu mielestäni haastajien joukkoon; Tizen, Firefox OS ja Ubuntu. Valtaa pitävät ovat puolestaan iOS (Apple), Android (Google) ja Microsoft Phone 8 (Microsoft). Toivon, että haastajat saavat jalansijaa. Tällä kertaa valtikkaa pitää Google Androidillaan. Microsoft puolestaan oli samantapaisessa tilanteessa PC-puolella vielä jokin aikaa sitten vaan ei ole enää.

Edit: Tietokone-lehti kirjoittaa Windowsin muuttuneesta tilanteesta: http://www.tietokone.fi/artikkeli/uutiset/windows_maailma_rapautuu_nopeasti

Edit2: Windowsin osuus on laskenut 90 %:sta 33 %:in, kun mukaan lasketaan älypuhelimet ja tabletit:  http://www.talouselama.fi/uutiset/dramaattinen+totuus+microsoftin+marginalisoitumista+90+osuus+romahti+33iin/a2209054

3 kommenttia:

  1. Kuka muka on PC-puolella ykkösenä? Ubuntu vai? -,-

    VastaaPoista
  2. Minusta Microsoft on menettänyt otteensa PC-puolella. Toki moni käyttää Windowsia edelleen. Microsoft itse sen sijaan katsoo eteenpäin ja laskeskelee Windows 8:n käyttäjämääriä ja ne ovat alhaiset.

    VastaaPoista
  3. Samanlainen osuus Windowsilla on käyttäjissä kuin ennemminkin. Omat kokemukset Ubuntusta ja muista distroista ovat samanlaiset kuin Windows 95 tai 98 koneista. Tökkiviä ja kaatuilevia ovat linuxit.

    VastaaPoista