sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Aikamatkalla - 486-PC hankittu

Ostin edulliseen hintaan kaksi PC-tietokonetta, jotka ovat noin 20 vuotta vanhoja, ylikin. Nimittäin hyppysiin jäivät Intelin 486-prosessorilla varustetut vaniljan väriset laatikot. Aikoinaan hankin juuri tuon tapaisen koneen itselleni ihan uutena. Hintaa oli 12 500 mk (hirveää!). Sen jälkeen en olekaan ostanut uusia tietokoneita vaan käyttänyt joko työnantajan tarjoamia laitteita tai hankkinut kotiin käytettyjä tietokoneita.

Mikä käyttöjärjestelmä noihin koneisiin asentuu? Ainakin DOS ja Windows 3.11 (graafinen käyttöliittymä DOS:n päällä). Jos haluan irti Microsoftista, voin kokeilla NetBSD-nimistä Unix-kloonia, joka on kaukaista sukua Linuxille. Olin yllättynyt, kun luin NetBSD:n erittäin kohtuullisista laitevaatimuksista; mikä tahansa 486-prosessori käy, RAM-muistia tarvitaan 4 Mt ja kiintolevytilaa 40 Mt. Jos mielii nähdä graafisen käyttöliittymän, tarvitaan 8 Mt RAM-muistia ja 200 Mt kiintolevytilaa. Ei paha ollenkaan. Vaan virittelyähän tuosta seuraa. Yksi idea mulla onkin juuri se, että vanha tietokone jaksaisi pyörittää nykyaikaista käyttöjärjestelmää. Nyt sellainen haave saattaisi toteutua. Katsotaan ensin, boottaavatko koneet ylipääätään. IBM:n OS/2 Warp 4 on myös toivelistalla. Siitäkin on käsittääkseni olemassa kaupallinen nykyversio.

Mietipä, mikä oli tilanne vuosina 1992-94. Suomi oli lamassa. Oli ainakin paljon aikaa harrastaa tietotekniikkaa. Internetiä ei ollut juuri kellään käytössä. Modeemeja myytiin toki ja niiden avulla liityttiin BBS-purkkeihin tai jopa Internetiin. Lankapuhelimiin vastattiin, jos oltiin kotona. Bussiaikataulut jaettiin paperilla. Tuolloin oltiin siirtymässä digitaaliseen yhteiskuntaan. Toki pankkikortteja oli jo olemassa, mutta erityisesti Internetiin pääsy muutti maailmaa ja PC ei ollutkaan enää ihmisen ja koneen välistä kommunikointia. Mukaan tuli yhteisölllisyys.

Lisäilen kuvia ja uusia raportteja, kunhan ilmat vähän viilenevät. Paljastetaan vielä sen verran lisää, että samaan kauppaan sain mukaan MD-monitorin, joka voisi olla yhteensopivan vanhan IBM 8086-lerppukoneeni kanssa. Vaan tuosta projektista ei sen enempää vielä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti