sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Kirpparilöytö - 400 Gt kiintolevy hintaan 10 senttiä

Kesä on täällä taas! Sen tietää mm. siitä, että Espoon Vermossa raviradan parkkipaikalla pidetään viikonloppuisin kirpputoria. Senkuin aamusta ajaa autonsa parkkiin, maksaa myyntiluvan ja alkaa myydä - vaikka suoraan autosta.

Otinpa siis polkupyörän ja hurautin paikalle. Ilma oli mitä parhain. Jotain pientä tarttui mukaan. Tietotekninen löytö tällä kertaa oli 400 Gt:n kokoinen Seagate Barracuda -kiintolevy hintaan 10 senttiä. Jotta ketään ei nyt ala sapettaa, kerron, että liitäntä on se vanha IDE.

Kotiin päästyäni kiinnitin kiintolevyn tietokoneeseen USB:n kautta (katso kuva). No pahus, levy ei tunnistunut. Vaihdoin Linuxin puolelle. Sielläkään ei selvinnyt juuri mitään. Lopulta vaihdoin jumpperin (engl. jumper) paikkaa. Johan nappasi! Formatoin levyn ja näin sain edullisen vanhan "sirkkelin" käyttööni.

Mitä tuollaisella kiintolevyllä voi tehdä? Se kelpaa moneen vanhaan tietokoneeseen vallan hyvin. Kirppikseltä saattaa myöhemmin löytyä edullinen USB-kotelo. Näin kiintolevy muuttuu varmistuslevyksi. Onhan IDE toki hidas ja levy jo vanha. Vaan jos laittaa vaikka kaksi levyä rinnan niin molemmat voivat toimia varmuuslevyinä.

Ihan kaikkea roinaa ei kannata kirpputorilta kantaa kotiin. Jätin mm. Palm-kämmenmikron ostamatta, koska mukana ei seurannut latauslaitetta. Kirpputoreille pitää lähteä "urheilumielellä". Jos jokin laite ei enää toimikaan kotona, siitä ei pidä suuttua. Takuu kun on tyyliin "perävalot vilkkuu". Vinkki: kerää ensin pulloja ja tölkkejä. Vie ne kauppaan. Saatujen rahojen kanssa sitten vain käymään kirpparilla. Näin ei harmita, jos tulee hukkainvestointeja.

Jumpperi oli väärässä kohdassa - ei muuta vikaa

Ihan muhkea levy IDE-liitäntäiseksi

2 kommenttia:

  1. Katso Kiinnostaisiko tämä sinua tuon kovalevyn kanssa: http://www.halvathinnat.com/komponentit/usb-laitteet/ulkoinen-kotelo/3-5-tuuman-ide-kovalevy-kotelo-usb-2-0-firewire.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Koitan ensisijaisesti löytää käytetyn kotelon. Niitä on toki, myönnän, aika vaikea löytää.

    VastaaPoista