maanantai 26. toukokuuta 2014

Mistä boottidisketti vanhalle 486-tietokoneelle?

486-PC on nyt sitten hankittu, kaksikin. Kun halvalla sai niin kannatti iskeä kiinni. Ihan joka päivä ei kulje silmien edestä rautaa, jonka kokat eivät pullistu ;D.

Seuraavaksi kiintolevy pitää pyyhkiä tyhjäksi. Se tapahtuu kätevimmin käynnistyslevykkeen avulla. Korppuja on onneksi tallessa. Ne ovat niitä 1,44 Mt:n kokoisia läpysköjä. Lerppujakin löytyy, mutta niitä minulla on vähemmän. USB-levykeasema on myös olemassa juuri tällaisia tilanteita varten.

Muistin syövereistä sen kaivoin - http://bootdisk.com/ . Tuosta osoitteesta voi edelleenkin ladata imagen, jonka avulla voi valmistaa käynnistyslevykkeen. Käytössä ovat perustyökalut komentorivillä. Fdisk-ohjelmalla voin poistaa osion ja myös luoda uuden. Sitten muistaakseni kone pitää käynnistää uudelleen käynnistyslevykkeen avulla, jotta formatointi onnistuu. 486 ei osaa käynnistyä CD-asemalta. Siksi käynnistyslevyke on arvokas kapistus.

Kun osio on tehty ja osio edelleen formatoitu, pitää asentaa käyttöjärjestelmä. Ilmainen ja vapaa FreeDOS on ihan varteenotettava vaihtoehto. Projektin www-sivut ovat edelleen elossa. Mikä parasta, lisenssistä ei tarvitse välittää ja ilmainenkin on. Kirjoittelen lisää, kun pääsen asennusvaiheeseen.

Fdisk - vieläkö muistat?
1 kommentti: