lauantai 3. toukokuuta 2014

Tails OS 1.0 saatavana - pitäisikö ryhtyä anonyymiksi, osaisinko teknisesti?

Edward Snowdenkin sitä käyttää. Se perustuu Linuxiin, on saatavana maksutta ja mahtuu 2 Gt:n muistitikulle. Se peittää jälkesi verkossa. Liian hyvää ollakseen totta?

Tails OS 1.0 on nyt saatavana ISO-imagena. Polttaminen muistitikulle onnistuu vaikkapa UNetbootin-sovelluksen avulla samaan tapaan kuin minkä tahansa Linuxin. Sitten en enää osaakaan neuvoa mitenkään. Kuulemma Tails OS pitää konfiguroida niin, että verkkoon päästään liittymään Tor-verkon kautta. Muistitikku on jo valmiina. Pitääpä kokeilla. Vaan milläs todistan itselleni, että surffailen anonyymisti?

Luin, että matkapuhelimia varten on tulossa käyttöjärjestelmä, joka hyödyntää Tor-verkkoa. Kysymyksessä olisi siis mobiilimaailman Tails OS. Kokeiluversio toimii kuulemma Nexus 7 -tabletissa. Jos käsitin oikein, puhelin ei käyttäisi ollenkaan 3/4G-verkkoja vaan ainostaan wlan-verkkoja. Jaa? Kuinka sellaisella puhelimella sitten soitetaan? Vai soitetaanko ollenkaan? Ei anneta mitään tietoja operaattorille?

Pitäisikö siis ryhtyä anonyymiksi? Entä onko Tails OS pelkkä tähdenlento vaiko ensin kokeilijoiden käyttöjärjestelmä ja kohta kaikkien huulilla? Äkkiä voisi ajatella, että tässä on jälleen kerran desktop-Linuxin mahdollisuus. Vaan niin on ollut jo monta kertaa aiemmin. Pitääpä aloittaa kenttätutkimus ja kysellä mielipiteitä Tails OS:in liittyen aina, kun tapaa jonkun valveutuneen.

1 kommentti:

  1. Jos aiot NSA:lta tai muilta tuollaisilta firmoilta piiloutua Tor-verkon avulla niin kannattaa unohtaa se homma heti alkuun. Tor:n suurimpia rahallisia tukijoita on Department of Defence USA eli DoD joka työskentelee läheisesti mm. NSA:n kanssa.
    Eli foliohattu tiukemmalle!

    VastaaPoista