torstai 22. toukokuuta 2014

Lisättyä todellisuutta etsimässä

Pääsin tutustumaan HAMK:n järjestämässä mobiilikesäkoulussa lisättyyn todellisuuteen. Mitä se on? Esimerkiksi sitä, että älypuhelimella tai tabletilla kuvataan vaikkapa lehden kantta, ja ruudulla alkaa näkyä kuvia, linkkejä www-sivuille tai videota. Löysin suomalaislehden, joka on kokeillut ko. tekniikkaa (katso kuva).

Kun Aurasma-sovelluksella kuvaa kantta, ruudulle
ilmestyy kuvia, linkkejä tai videota

Lisätty todellisuus toimii mm. Aurasma-nimisellä sovelluksella, jonka voi ladata iPhoneen, iPadiin tai Android-laitteisiin. Windows Phone ei ole tällä hetkellä tuettu. Aurasmaata varten on kirjoitettu suomenkielisiä ohjeita. Kannattaa kirjoittaa Googleen hakusanoiksi: aurasma ohjeet. Löysin seuraavan ohjeen: http://oppimaisema.fi/koulutus/muu_ammatillinen_kehittaminen/itec-_hankkeen_koulutukset_ja_tapahtumat/itec_5_sykli/lisatty_todellisuus/aurasma_ohjeet .

QR-koodien (ne sellaiset mustavalkoiset neliöt) yleistyminen kesti minun mielestäni pitkään. Nyt QR-koodeja näkee kaikkialla. NFC-tagit puolestaan tuntuvat olevan lähtökuopissa. Lähimaksamisen käyttöönotto on tosin parantanut tilannetta. Kun nyt pääsin kokeilemaan lisättyä todellisuutta, olen ihan "myyty" ja toivon, että kyseinen tekniikka leviää samalla tavalla kuin QR-koodit ja NFC-tekniikka.


2 kommenttia:

  1. Oletko tutustunut paremmin tähän Aurasma sovellukseen? Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Qr-koodit ovat tuttuja ja niitä käyttänyt, mutta tässä voisi olla ideaa.

    VastaaPoista
  2. En ole vielä, mutta ajattelin kuvata käyntikorttini. Lisään siihen yhden layerin eli videoesittelyni. Kun käyntikorttia kuvataan Aurasma-sovelluksella, aukeaa video YouTubesta. Tuo nyt on vain yksi esimerkki. Kaikenlaista muutakin voi kokeilla jahka ehtii.

    VastaaPoista