perjantai 15. elokuuta 2014

Mitä pitäisi ajatella Windows Phonen jyrkästä markkinaosuuden laskusta?

Luin, että Windows Phonen markkinaosuus on vain 2,5 % ja on laskenut viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 0,9 %, jolloin oltiin 3,4 %:ssa. Vertailun vuoksi Androidin osuus on nyt 84,7 % ja Applen 11,2 %. Mitä tästä pitäisi ajatella?

Sen johtopäätöksen voi tehdä, että nykyiseen mobiiliaaltoon Microsoft ei vain ehtinyt. On muitakin toimijoita, joiden avulla voin todistaa tämän. Esimerkiksi Mozilla-säätiö ylläpitää Firefox OS -mobiilikäyttöjärjestelmää, joka ei totisesti ole pärjännyt oikein mitenkään. Niinpä Firefox OS on suunnattu kehittyville markkinoille, koska siellä on vielä tilaa älypuhelimille.

Mitähän Nadella (Microsoftin pomo) aikoo tehdä asialle? Hänellä on aikaa noin vuoden päivät. Sitten aletaan jo ajatella, että tämäkään Nadella ei kertakaikkiaan pysty mitään Googlen Androidin porskutukselle. Selvää on, että jotain Microsoftin mobiilipuolelle on tehtävä; joko ajettava alas tai yritettävä ylös. Nykyisiin markkinaosuuden luikuihin ei voi jäädä.

Microsoft todennäköisesti yrittää viedä huomion PC:n puolelle Windows 9:n avulla. Mobiilipuoli saa huilata, kun firmojen ja kotitalouksien työpöytiin ajetaan uusi Windows. Samalla Microsoft saattaa koittaa vähätellä mobiililaitteiden merkitystä tulevaisuuden tietotekniikan kehitykselle. Se ei olisi järkevää, sillä Nokia sai puhelimistaan hyvän hinnan. Miksi yhtäkkiä puhelimet olisivat hylkiön asemassa?

Myönnän, että olen äimistynyt Windows Phonen markkinaosuuden pienuudesta ja sen laskusta. Mietitään tilannetta viiiden vuoden päästä. Onko todennäköistä, että Windows Phonella on ~ 30 % mobiilimarkkinoista? Ei. Ja Androidilla 30 %? Ei. Windows Phone saa mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti