keskiviikko 13. elokuuta 2014

Voisiko 20 vuotta vanhalla tietokoneella pärjätä nykymaailmassa?

Voin vastata otsikon kysymykseen yhtä hyvin kyllä tai ei. Riippuu nimittäin, mitä ollaan hakemassa, kun otetaan käyttöön nk. vanhaa rautaa.

Kesän aikana olen hankkinut Intelin prosessoreihin perustuvia vanhoja PC-tietokoneita. Sain niitä mielestäni hyvin edullisesti. Hyvä puoli tuollaisessa 486-tietokoneessa (= sisältää Intelin 80486-prosessorin, lue Wikipediasta lisää) on, että nk. konkat eivät pullistele yhtä helposti kuin myöhemmässä raudassa. Toisaalta kaikki 20 vuotta vanha rauta alkaa olla kulunutta ja voi mennä rikki milloin vain syystä taikka toisesta.

Haluan kokeilla, voisiko vanhalla tietokoneella tulla toimeen nykymaailmassa. Haikailenko menneeseen? En missään tapauksessa! Ideanani on käyttää vanhat tietokoneet mahdollisimman loppuun saakka. Kuinka tuo sitten voisi olla mahdollista? Esimerkiksi voisin asentaa MS-DOS:n ja Windows 3.1:n. Sitten kirjoittelisin vaikkapa blogipostauksia ja siirtäisin niitä "korppujen" avulla toiselle tietokoneelle ja edelleen verkkoon.

Tällä kertaa Microsoftin softat jäävät vähemmälle, sillä yritän saada toimimaan jonkun BSD-version vanhassa PC-koneessa. Saatan olla vähän ylimielinen, kun minulle ei kelpaa mikään vanha versio vaan ainoastaan "pakasta vedetyt" NetBSD, FreeBSD tai OpenBSD tulevat kysymykseen. Saa nähdä, miten äijän käy!

Vaikka Linux on ennestään tuttu, sitä en voi valita. On nimittäin käynyt niin, että Linux on "lihonut" vuosien varrella. En osaa nk. "puukottaa" Linuxin kerneliä niin, että saisin karsittua turhia pois. Olen myös käynyt läpi löytämäni kevyet ja valmiit Linux-levitysversiot. Mikään niistä ei enää toimi vanhassa PC:ssä, jossa on vain vähän RAM-muistia. Sen sijaan BSD:t ovat kehittyneet maltilla ja laitevaatimukset ovat alhaisemmat kuin Linuxilla. Ne ovat käsittääkseni rajoittuneempia kuin Linux, mutta ei se mitään. Kaikki uusi ja outo otetaan vastaan ja koitetaan pureskella.

Tulee olemaan jännä nähdä, voiko mm. graafinen käyttöliittymä mitenkään toimia. Ehkä aloitan Pentium III -koneella ja siirryn alaspäin sitä mukaa, kun tietoa ja taitoa karttuu. Rautaa olen varannut mielestäni hyvin ja jos oikein tiukaksi menee niin voidaan mennä lerppuihin saakka. Näin tuskin tapahtuu :D.

Mikäli joku mainitsemistani BSD:stä toimii tyydyttävästi 20 vuotta vanhassa PC:ssä, saatte kyllä kuulla siitä ;D. Video on varmaan oikea tapa viestiä. Sittenpähän voi jokainen nähdä, kuinka kauan PC boottaa nykyaikaista käyttöjärjestelmää. Aikataulu? Jos tämän vuoden puolella ehtisi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti