tiistai 12. elokuuta 2014

Tiz-z-z-z-en ja muut pikkuiset mobiilikäyttikset

Kirjoitan tätä blogipostausta Samsungin valmistamalla Chromebookilla. Näyttää siltä, että "Sampan" kannattaa valmistaa rauta ja tilata käyttöjärjestelmä jostain muualta kuin omasta firmasta. Tizen on mobiilikäyttis, jonka piti tulla saatavilla jo aikoja sitten. Vaan ei näy, ei kuulu. Kohta kukaan ei enää edes muista Tizeniä ja se taitaakin olla Samsungin ideana. Joku televisiovalmistaja sitten ostaa Tizenin pois eurolla ja viilaa siitä sopivan version töllöihinsä. Näinhän LG jo tekikin webOS:n osalta.

Firefox OS porskuttaa eteenpäin ja uusia versioita saadaan nyt jopa neljännesvuosittain. Oma puhelimeni Nexus 4 käyttää nimenomaan FFOS-käyttöjärjestelmää. Tykkään tykkään. Vaan välillä muistan, kuinka juuri kellään muulla ei ole käytössään Firefox OS:ia. Niin, FFOS-puhelimen joutuu ostamaan verkosta. Tällainen on esimerkiksi ZTE Open C. Minun Nexus 4:ssa on itse käännetty versio Firefox OS:sta ja sepä olikin kuoppainen tie hankkia mobiilikäyttöjärjestelmä. Mozilla-säätiö, miksi pidätte yllä käyttöjärjestelmää puhelimia varten? Voisitte välillä perustella Firefox OS:n olemassaoloa. Microsoftiakin kiusataan Windows Phonnen osalta, vaikka myyntiluvut ovat huomattavasti kovemmat kuin FFOS-pohjaisilla puhelimilla. Ja hei, kehittyneiden maiden markkinat eivät oikein kelpaa selitykseksi.

Suomalainen Jolla meni Hong Kongiin. Nyt täytyy kysyä niinkuin Vesku Show:ssa venäläiskenraali teki: mitä sitten? Jos oikein ymmärsin, Sailfish OS -käyttöjärjestelmä ja Jolla-puhelin ovat aloittaneet Aasian valloituksen Hong Kongista. Jollankin kohdalla on ihmeteltävä, missä se tavoite oikein on. Tottakai kokeilen, kun Sailfish OS julkaistaan nexus 4:lle, mutta eihän se auta pelastamaan Jollaa. Olisiko Samsung kiinnostunut Jollasta ja Sailfish OS:sta? Tuskin, koska Saillfish OS on liian vaikeakäyttöinen tavalliselle kaduntallaajalle.

Pienet mobiilikäyttöjärjestelmät ovat makeita kuin metsästä poimitut vatut. Ei niitä voi vastustaa. Vaan tulee se hetki, kun on pantava peli poikki ja mietittävä, mitä tekoa em. käyttöjärjestelmillä on. Ainakin Tizen on mielestäni pelannut korttinsa jo aikoja sitten. Tyhjä jäi käteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti