perjantai 10. elokuuta 2012

Näin asennat Chromium-selaimen Raspberry Pi:lle

Raspberry Pi toimii ja se pyörittää Raspbian:ia (Wheezy). Olen tyytyväinen kaikkeen muuhun paitsi www-selaimeen. Iceweasel asentui, kun komensin roottina apt-get install iceweasel. Mutta kun tuo selain tuntui niin hitaalta. No, Midori tms. oli kyllä valmiina Raspbianissa, mutta oli liian "kevyt" selain. Chrome - sitä kaipailin.

Onneksi nimimerkki Hexxeh, joka on varsinainen Chromium-velho, on julkaissut beta-version Chrome-selaimesta Raspberrylle. Chromium on siis Chrome-selaimen vapaan lähdekoodin versio. Löysin ohjeet, kuinka Chromium asennetaan Raspbianiin: http://hexxeh.net/?p=328117859 . Chromium on siksi hyvä selain, että siinä on se sama Javascript-moottori kuin Chromessakin. Siksi monet nykyiset web-palvelut toimivat ripeästi. Ainoa ikävä seikka on se, että Raspberryn 256 Mt:n RAM-muisti on oletusarvoisesti jaettu kahtia ja 128 Mt on aika vähän Chromiumille. No, ohjeet muistimäärän muuttamiseenkin ovat Hexxehin sivuilla olemassa, jos haluaa tehdä muutoksia omaan järjestelmään.

Ja sitten asentamaan! Komensin ensin: sudo su. Näin pääsin pääkäyttäjäksi eli rootiksi (ilman salasanaa oletuksena!). Seuraavaksi annoin Hexxehin ohjeen mukaan: bash <(curl -sL http://goo.gl/go5yx). Täsmälleen tuolla tavalla kirjoitin ja odottelin aikani, kun curl-ohjelma latasi Internetistä Chromiumin. Sitten poistuin rootin roolista komennolla: exit. Lopuksi suljin kaikki muut ohjelmat (mm. Iceweaselin), jotta muistia olisi tajolla mahdollisimman paljon, ja käynnistin Chromiumin jälleen Hexxehin ohjeen mukaan: chrome -disable-ipv6. Tuo valitsin tuossa komennon jälkeen tulee kuulemma olla mukana.

Pienen tunnustelun jälkeen totesin, että Chromium on yksi ja ainoa oikea selain Raspbianin päällä ajettettavaksi. Chromium kiirehtii siinä, missä Iceweasel jää miettimään. Vauhti ei tosin ollut aivan päätä huimaava johtuen bridgestäni, joka jaksaa vain 11 MBit/s. Tämä osoittaa, että kaikkien osien tulee olla nopeita. Yhden "pullonkaulan" jo korjasin aiemmin, kun hankin nopean ja uuden SD-kortin. Mikäli vain löydän jostain USB-wlan-tikun, joka on g- tai n-nopeuksinen, minunkin Raspbian pääsee uusiin nopeuslukemiin. Nyt mennään "tasaista 80 km/h", mutta ei haittaa.

Top-komennolla tarkistin, että Chromium kuluttaa paljon RAM-muistia. No, ei se mitään. En sitten pidä muita ohjelmia auki samanaikaisesti.

Edit: Chromium Raspberry Pi:lle ja Raspbianille Hexxehin toimesta sovitettuna ei kykene toistamaan HTML5-videoita. Ilmeisesti myöskään Flash:ia ei ole olemassakaan (enkä sitä kaipaile). Pitää etsiä muita ratkaisuja YouTube-videoita varten.

Olen aina tykännyt vatuista (=raspberry)!
Nyt Chromiumilla terästettynä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti