keskiviikko 29. elokuuta 2012

Ralink RT2870 USB Wireless N - voisiko se toimia Raspberry Pi:ssä?

Raspberry Pi:ssä on kyllä RJ45-liitäntä, mutta ihan aina ei ole piuhaa saatavilla. Sen sijaan wlan on käytettävissä sekä kotona että työpaikalla. Niinpä ostin käytetyn Ralink RT2870 USB Wireless N -tikun. Tökkäsin sen kotiin päästyäni ensi töikseni Windows 8:in, joka tunnisti tikun ja latasi ajurin (katso Kuva 1). Hyvä, tikku siis ainakin toimii jotenkin, kun ottaa vastaan virtaa ja tunnistuu.

Entäs Raspberry Pi ja sen päällä ajettava Raspbian (= Raspberry Pi:lle sovitettu Debian)? Alku ei näytä lupaavalta. Tikun takana mainitaan, että tarvitaan peräti USB 2.0, 5 V ja 500 mA, jotta tikku toimisi. Ei tule kesää! Raspberry Pi:n yksi USB-liitäntä pystyy lukemani perusteella tarjoamaan kylläkin 5 V, mutta vain 100 mA. Jos yhdistän portit sopivalla USB-kaapelilla, saan lukemaksi 200 mA. Sekään ei riitä. On siis ostettava hubi, jossa on oma virtalähde ja varmistettava, että yksittäinen portti antaa tuon 500 mA.

Tähän juttuun on tulossa päivitystä sitten, kun on uutta kerrottavaa...

Edit 1: ilman hubia Ralink ei ainakaan toimi. Kokeilin. Raspbian sekosi täysin. Hubi on hommattava...jatkuu, kun olen hankkinut hubin...

Edit 2: Ostin Belkin-merkkisen 4-porttisen ja omalla virtalähteellä varustetun USB 2.0 -hubin *ihan uutena* Verkkokauppa.com:sta. Pyysin sellaista hubia, jossa USB-portti antaa 500 mA virtaa. Tätä ei pystytty kaupassa todistamaan, joten kuittiin merkittiin, että saan palauttaa tuotteen, jos virtaa ei tule tarpeeksi. Avattu paketti siis otetaan takaisin. Reilua! En juuri nyt ehdi kokeilla hubia, joten jatkuu...

Edit 3: Ihan ensiksi totean, että "success"! Ralinkin USB-tikku toimii Raspbianissa! Yhdistin tikun Belkinin hubiin. Sitten komensin roottina: apt-get install firmware-ralink. Järjestelmä vastasi, että paketti oli jo asennettu. Jaa? En ainakaan itse ollut sitä asentanut. No, seuraavaan vaiheeseen vaan! Seuraavaksi asensin paketin nimeltä network-manager-gnome. Tämä oli kyllä sitä "aita-on-matalin" -tapaa. Nimittäin Raspbian haki peräti 110 Mt:n verran erilaisia paketteja ja asensi ne. Taisivat olla Gnomeen liittyviä kirjastoja ym. Kun käynnistin koneen uudelleen (ei tosin olisi tarvinnut), oikeassa alakulmassa oli Gnomesta tuttu manageri, joka kertoi, että langattomia verkkoja olisi tarjolla. Ah, kuinka miellyttävää! Napautin kotiverkkoni nimeä (oli myös naapurien AP:t näkyvillä) ja syötin salasanani. Liityin langattomaan kotiverkkooni. Ralinkin asentaminen päättyy onnellisesti tähän!

Kuva 1

Kuva 2


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti