perjantai 10. elokuuta 2012

Onko Raspberry Pi uusniukkuutta?

Luin lehdestä, että nykyään jotkut ihmiset ovat nk. uusvakavikkoja. He esimerkiksi alkavat heti vaahdota, kuinka surkeita kaikki Euroviisujen esiintyjät olivat. Uusvakavikko ei huomaa, että tekee itsestään pellen juurikin mollaamalla muita oikein rankasti.

Nooh, olkoon sitten seuraavana uusniukkuus. Jos sillä käsitetään tavaran ja nimenomaan RAM-muistin ja kovalevytilan puutetta - ihan tahallaan, minä kannatan. Voisiko siis Raspberry Pi olla uusniukkuuden airut? Jooh, kyllähän näitä ajatuksia virtaa tämän keittiöpsykologin perjantain filosofiasessiossa.

Raspberry Pi osaa olla omalla tavallaan niukka ympäristö eikä sen tarvitse katsoa sivulleen. Jälleen kerran suomalaisen (tai nyt ilmeisesti jo amerikkalaisen) Linus Torvaldsin alunperin kehittämä Linux toimii Raspberryn päällä. Levitysversion nimi on Raspbian ja se on oikeasti ARM-prosessorille sovitettu Debian. Minua kiinnostaa nähdä, minkä vaikutuksen Raspberry Pi tekee Inteliin ja Microsoftiin. Intel ei ole kyennyt pysymään mukana kännykkä- ja tablettivallankumouksessa. Intel luottaa Microsoftin tablettiin. Höh, luottaa nyt vain yhteen laitteeseen! Microsoftin huomio puolestaan kohdistuu pilvipalveluihin ja Windows 8 -tuoteperheen julkaisemiseen tänä ja ensi vuonna. Intel ja Microsoft eivät nuukaile!

Voiko Raspberry Pi:n pieni virrankulutus olla se tekijä, jolla saadaan markkinoiden ja kuluttajien huomio? En usko. Entä se edullinen hinta? Kyllä. Kannattaa kuluvana syksynä ostaa uusi PC vasta sitten, kun sen saa riittävän edullisesti. HP ja Dell joutuvat miettimään olemassaoloaan, kun tabletit, kännykät ja nyt myös Raspberry Pi nakertaa niin tuttua ja turvallista PC-konemarkkinaa. Raspberry Pi laittaa koneiden hinnat uuteen uskoon. No ajatelkaa nyt, jos yhtäkkiä Suomesta saisi ostaa 2000 €:lla uuden auton. Millainen se olisi?

Etsin Raspberry Pi:n tapaista konetta viime syksynä. Varmaan moni muukin kyseli sellaisen perään, koska sellainen kehitettiin. Jotenkin tulee mieleen ajat 1980-luvun alusta, kun ostin naapurin pojalta Sir Clive Sinclairin Englannissa kehittämän Sinclair ZX81 -tietokoneen. Raspberry Pi on käsittääkseni myös kotoisin Englannista (tosi tietokone on tehty Kiinassa). Ympyrä on sulkeutunut!


Taisi olla 1 Kt muistia ja 16 Kt sai ostaa erikseen
lisämuistina (korkea palikka koneen takana)

1 kommentti:

  1. Hei jutun kirjoittaja! Analyysisi uusvakavikosta on suppea ja menee metsään. Sorry, että se oli koko jutun pointtisi olla termiviisas.

    VastaaPoista