sunnuntai 26. elokuuta 2012

Toimiiko Windows 8 miniläppärissä?

Kyllä Windows 8 voi pyörähtää myös minikannettavassa, vaikka kone ei olisikaan aivan mahdottoman tehokas. Toki muutamista ominaisuuksista joutuu tinkimään.

Testipenkiksi pääsi Dell Inspiron Mini 10v, joka on kuuluisa siitä, että koneella voi ajaa mm. Mac OS X 10.6 -käyttöjärjestelmää (ja ehkä uudempiakin, en ole tarkistanut). Prosessori jytää vauhdilla 1,6 GHz ja RAM-muistia on peräti 2 Gt. Kovalevy puolestaan on 160 Gt:n kokoinen. "Specsit" ovat siten riittävät. Ainoastaan ruudun resoluutio on kovin alhainen eli 1024*600. Jotta Windows 8:ssa voisi käyttää kahta sovellusta kerrallaan, resoluution tulee olla vähintään 1366*768. Myös näytönohjaimen ajurin kanssa saattaa tulla ongelmia, joita Windows 8:n kokeiluversiossa ei ollut. Ajuri tulee olla Windows 8:n RTM-versiossa. Tämän kerron varoituksena. Jos ruutu on vinksin vonksin niin sitten pitää mennä etsimään sopivaa ajuria Internetistä aivan kuin aikoinaan tehtiin.

Mitä järkeä on asentaa Windows 8 minikannettavaan? Vastaan seuraavasti: jos kone kykenee ajamaan Windows 7 -käyttöjärjestelmää, koneeseen voi asentaa Windows 8:n. Kysyn takaisin: miksi et käyttäisi uusinta uutta? Miksi jämähtää paikoilleen? Toki Windows 7:lle saa tukea aina vuoteen 2020 saakka :D. Windows 8:n voi lisäksi saada hyvin edullisesti ainakin kotikäyttöön. Kilpailu käyttäjistä on kova ja esimerkiksi Mac OS X maksaa noin 30 €. Toivoisi Windows 8:n hinnan jäävän samoihin lukemiin.

Vaan mistä löydän minikannettavan, jossa on kosketusnäyttö!? Onkohan sellaisia ollenkaan? Nimittäin sellaisen koneen kanssa Windows 8 olisi kätevä. Uusi käyttöliittymä vaatii mielestäni painalluksia, jotka tehdään sormella. En sitten tiedä, mitä tehdä, kun Windows 8:a käytetään sohvalta television kautta langattomalla näppäimistöllä. Voisiko Kinectillä (se 360:n ohjain) korvata sormen?

Mutta sitten itse asennustapahtumaan. Dellissä ei ole optista levyasemaa. Voin joko liittää koneeseen ulkoisen dvd-aseman tai polttaa Windows 8:n muistitikulle ja bootata tikulta. Jaa? Johan kirjoitin aiemmin, että ulkoinen dvd-asema joutaa eläkkeelle. Pitääkö se kaivaa esille. Taidan sittenkin tehdä sen tikun. Kannattaa siis hankkia Windows 8:n 90:n päivän version ISO-image ja Unetbootin-ohjelma. Pääkäyttäjän oikeudet tulee myös olla Windowsissa, jotta pääsee kirjoittamaan imagen tikulle. Tilaa pitää olla tikulla riittävästi. Mitä se tarkoittaa? Käytin itse 8 Gt:n kokoista tikkua. Yhtä asiaa jäin miettimään: tein aiemmilla versioilla nk. multibootin eli asensin Windows 8:n Windows 7:n rinnalle. Nyt en sellaista ehtinyt testata. Kannattaa olla tarkkana ja käyttää erillistä tietokonetta Windows 8:n asennusta varten.

Asensin Windows 8:n Enterprise-version (en siis sitä 90-päivän versiota). Enterprise ei kysele avainta asennuksen aikana vaan aktivointi on tehtävä jälkeenpäin 10 päivän sisään. Minulla oli ideana päästä käyttämään sitä versiota Windows 8:sta, joka tulee myyntiin lokakuussa. Asennus sujui ilman ongelmia. Kun pääsin Windowsiin sisään, resoluutio oli 1024*600. Nk. aidot Windows 8 -ohjelmat eivät siten suostuneet käynnistymään. Latasin Intelin Windows 7:lle tarkoitetun Intel GMA 950 -ajurin. Löysin sen lopulta vähän epämääräisestä linkistä: http://bit.ly/9qtVFi . Windows 8 huomautti, että lataamani ajuri on vanhempi kuin tietokoneessa oleva. Ei se mitään. Sain korkeampia resoluutioita (1024*768 ja 1152*864) valittavaksi vanhemmalla ajurilla. Kokeilin 1152*864 -resoluutiota. Nyt aidot Windows 8 -ohjelmat käynnistyvät. HUOM! Ruudun natiivi resoluutio on 1024*600, joten 1152*864 ei näytä kovin hyvältä.

Ajattelin hakea Dellin miniläppärin avulla näkyväisyyttä Windows 8:lle omassa työorganisaatiossani. Nykyään kun pitää oikein kovalla työllä yrittää saada huomiota muilta :P. Toivottavasti Windows 8 herättää keskustelua, kun se nähdään kiinni vaikka heittimessä. Any publicity is good publicity!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti