maanantai 8. heinäkuuta 2013

Budjettiälypuhelimien taisto alkakoon

Kaikille älypuhelin! Vaikkei sillä tekisikään mitään, jokaiseen kouraan pitää ujuttaa vähintään neljän tuuman näytöllä varustettu kosketusnäytöllinen puhelin. Miksikö? Koska se alkaa olla hintojen puolesta mahdollista.

Vuoden päästä kesällä 2014 tilanne Suomessa älypuhelinten osalta saattaa olla sellainen, että:

  • Kärjessä tai ainakin tiukasti tulossa ovat Firefox OS -pohjaiset puhelimet, vaikkapa ZTE:n valmistamina ja Saunalahden tms. operaattorin kauppaamina. Firefox OS:n avulla puhelimen ei tarvitse olla kovinkaan tehokas. Tämä säästää komponenttikuluissa. Hintaa povaan Suomessa luokkaan 89-99 €.
  • Applen puolestaan huhutaan julkaisevan oman halpamallinsa. Uudella iOS 7 -käyttöjärjestelmällä varustettuna puhelin on jokaisen opiskelijan ja jopa pikkuisen koululaisen toivelistalla. Applen halpis tullee maksamaan 200-300 €. Kuulostaa kalliilta, mutta hinta on alhaisempi kuin vaikkapa iPhone 5:n.
  • Nokia tarjoilee Asha-pohjaisia edullisia älypuhelimiaan. Vaikka en itse oikein jaksa uskoa kyseisissä puhelimissa käytettyyn käyttöjärjestelmään, Ashat varmasti myyvät, koska ovat edullisia. Hintaluokka on 60-80 €.
  • Edelleen Nokia saattaa pystyä venymään Windows-puhelimissa niin, että Suomessakin nähdään 119 €:n hintainen WP8-pohjainen kapula.
  • Android? Hmm? Yllättäen Android saattaa jäädä budjettipohjaisissa älypuhelimissa paitsioon. Miksi? Koska Android tarvitsee laitteelta tehoja. Olen käyttänyt puolisen vuotta pikkuista Android-puhelinta, joka juuri ja juuri jaksoi pyörittää Android-versiota 2.2. Se ei ollut herkkua. En povaa Androidille ruusuisia aikoja älypuhelinten hintaluokassa 0-100 €.
  • Entäs Ubuntu tai Tizen? Niiden osalta on aikaista sanoa mitään. Ehkäpä vuonna 2015 ne ovat mukana juonessa.
Ensi vuosi tulee olemaan älypuhelinten osalta sekoitus uutta ja vanhaa, mitä tulee puhelinten käyttöjärjestelmiin ja puhelinmalleihin. Vanhan iPhonen omistajille voi antaa suosituksen, että *pidä* puhelin loppuun asti. Ei kannata vilkuilla halpis-iPhoneja ja menettää yöunia. Oikeastaan muillekin, nyt jo älypuhelimen omistaville, voi suositella samaa kaavaa. Sen sijaan uudet käyttäjät huomio! Lukekaa testejä ja kyselkää muilta, mikä malli tai merkki saattaisi olla hyvä ja edullinen. On myös mahdollista "pestä" kaikki vanhat ja hankkia Firefox OS-pohjainen älypuhelin. Vai miltä kuulostaa 79 €:n hintainen puhelin kaikilla herkuilla; Facebook, Twitter, www-selain, sähköposti, Instagram...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti