torstai 11. heinäkuuta 2013

Saunalahden 2 €:n liittymä kohtaa iPad Minin

10 vuotta sitten kiinteiden laajakaistaliittymien nopeudet olivat hyvin vaatimattomia. Aloitin HTV: n Welho -nimisellä ja 100 Kbit/s -nopeudella.

Nykyään on saatavana hyvinkin nopeita sekä kiinteitä että mobiileja liittymiä. Hinnatkin ovat melko maltillisia. Kenties halvimman 3G-liittymän - 2 € - saa Saunalahdelta. Tai oikeastaan sellainen on pakko ottaa vastaan.

Kohdallani kävi niin, että hankin kauan sitten kuukausimaksuttoman Saunalahden liittymän. Käytin sitä autossani, jossa on integroitu GSM-puhelin. Otin lähinnä vastaan puheluja. En soittanut kyseisellä liittymällä ollenkaan, joten mitään kuluja ei minulle tullut.

Jatkoin pitkään liittymän käyttöä autossa, kunnes Saunalahti yksipuolisesti ilmoitti, että jokainen liittymä saa datan, jonka nopeus on 256 Kbit/s ja hinta 2 €/kuukausi. Tämä muutti suunnitelmiani. Päätin siirtää SIM-kortin autosta iPad Miniin. En voi enää ottaa vastaan puheluja, mutta voin päästä Internetiin Minillä.

Vaan onko 256 Kbit/s enää mikään vauhti? Saunalahti kertoi, että se riittää satunnaiseen surffailuun, jollaista saattaa esiintyä vahingossa iäkkäillä kännykän käyttäjillä. Mutta entäs jos haluaisi oikeasti päästä lukemaan tai näkemään jotain tuollaisella vauhdilla?

Yritin katsoa iPad Miniin ladatulla YouTube-sovelluksella videoita. Yllätyksekseni se onnistui joten kuten. Välillä videota ladattiin puskurimuistiin. Mitään HD-tasoa en tavoitellut. Osoite lite.ampparit.com toimi todella hyvin. Sain uudet uutiset luettua. Omat sähköpostitkin tulivat näkyville, kun jaksoin hetken odotella. Entäs Facebook. Kyllä! Ja yllättävän nopeasti latautuivat uudet päivitykset.

Saunalahden halvin liittymä maksaa noin viisi euroa ja sen nopeus on "puoli megaa" eli 512 Kbit/s. Sellaisen olen hankkinut tyttärelleni, joka katsoo liittymästään puhelimella videot, puhuu Viber-puhelut ym. Näin 256 Kbit/s ei välttämättä ole ihan toivoton tapaus.

Tornion nopeustestin tulokset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti